ПЛЪХОВЕТЕ...

 

 
Рейтинг: 3.00
(22)
Увод
ПЛЪХОВЕТЕ
ЕпилогПЛЪХОВЕТЕ / FAQ

FAQ
10.08.11 13:00

Автор:Плъхи
част 1
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ (FAQ)
 
 
 
Може ли да опитомя див плъх?
А има ли нужда? Най-добре е дивите плъхове да си живеят свободни, и по възможност далеч от човека. Дивият плъх вероятно ще се съпротивлява. Той е привикнал към своята среда на обитание и улавянето/затварянето в клетка може да му предизвика силен стрес. Също така, не трябва да се забравя, че плъховете живеещи на свобода се явяват преносители на голям брой опасни за човека заболявания. Ако все пак решите да си вземете див плъх, спазвайте всички мерки за безопасност и не форсирайте събитията – ще изминат месеци преди този плъх да привикне към вас и новата обстановка. Има вероятност животното да си остане диво, особено ако сте уловили възрастен индивид.
 
Има ли породисти плъхове?
При плъховете не съществуват породи, а само разновидности.
 
Какви разновидности плъхове съществуват?
Сигурно с изненада ще разберете, че при плъховете също има стандарт. Те дори участват в различни изложби, шоута и там получават награди за съответния стандарт.
 
Какво представлява стандартния плъх ?
Съгласно американският стандарт (http://www.afrma.org) всички плъхове се разделят на шест разновидности:
STANDARD – с къса, гладка и лъскава козина;
REX – с къдрава козина или рошави бакенбарди;
TAILLESS – безопашати;
HAIRLESS – плъхове, които напълно са лишени от козина (голи или сфинкс);
SATIN – с много тънка, удължена и блестяща козина;
DUMBO - ушите на тази разновидност плъхове са големи и закръглени, разположено по-ниско от обикновено.
Всяка от горепосочените разновидности може да влезе в една от секциите, различаващи се една от друга по разцветка или маркировка:
SELF – с еднородна окраска по цялото тяло;
TICKED – еднородна окраска с наличие на разпръснати отделни влакна с друг цвят;
SHADED – светло тяло с по-тъмен цвят към краищата;
SILVERED - монотонно оцветяване на тялото, с отделни бели влакна разпръснати по цялата телесна повърхност, които създава сребрист ефект;
MARKED – тази секция е разбита на 10 основни типа:
• English Irish – на гърдите има разположено бяло петно във форма на равностранен триъгълник;
• Irish – тъмен основен фон, тънка бяла ивица на корема, малки бели петна по лапите, бял край на опашката;
• Berkshire – бял корем, бели”чорапчета”на лапите, малко бяло петно между ушите, бяло петно на опашката;
• Variegated – светъл фон, оцветена глава и рамене, малки и многобройни оцветени петна по цялото тяло, бял корем;
• Blaze(Хъски) – от носа до ушите - бял “клин” на основен тъмен фон стесняващ се към тила;
• Dalmatian – многобройни петна от цветни влакна на бял фон, без отчетливост на петната;
• Hooded – оцветена “качулка” на светъл фон, покриваща главата, предните лапи и раменете, и равна тъмна ивица по гръбначната линия;
• Bareback – оцветена качулка на светъл фон;
• Capped – оцветено петно на светъл фон на главата, във вид на каскет;
• Masked – тъмна маска на светъл фон на муцуната;
• Odd-eye – плъхове с различен цвят на очите (едното око е червено, а другото – рубинено или черно);
• Unstandardized – всички останали разновидности, които не са включени в стандарта.
 
ЖИЛИЩЕ
 
Каква клетка ми е нужна?
Решетъчните клетки и аквариумите са подходящи, но и двата варианта си имат плюсове и минуси. Жилището първо трябва да бъде достатъчно голямо и да е съобразено с броя на плъховете, които ще се отглеждат в него. При купуването на клетка, трябва да се има предвид, че малкото плъхче ще израсте бързо и ще добие размер, приблизително колкото едно морско свинче.
1.Аквариумът предпазва от течение, но поради недостатъчната циркулация на въздух в него ще бъде по-топло и влажно в сравнение с решетъчната клетка. Освен това, по-трудно се обзавежда с приспособленията за почивка и игри. Един 90 л аквариум ще бъде добро решение за 1-2 плъха. Необходимо е по-често да се почиства. Друг недостатък е, че се затруднява общуването с животното.
2.Металната клетка е най-добрия избор. Тя трябва да бъде с решетка, която да е от неръждаем метал. Подът трябва да бъде цялостен, а не решетъчен.
3.Дървената клетка е напълно неприемливо решение за отглеждане на плъхове - урината се просмуква в дървото, повишава се отделянето на амоняк, който провокира заболявания на дихателните пътища. Освен това, плъховете ще прогризат дървото и ще избягат. Дървесината се цепи и треските могат да предизвикат наранявания.
 
Колко голяма трябва да бъде клетката и къде да я поставя?
Минималния размер за клетка, в която ще се отглеждат 1-2 плъха е дължина – 60 см, широчина – 30 см и височина – 40 см. Купете (направете) си възможно по-голяма клетка, която да осигури по-големи удобства и жизнено пространство на вашите любимци.
Като алтернатива, може да свържете няколко по-малки клетки в една система.
Поставете клетката на място, което да е защитена от въздушно течение и пряка слънчев светлина. Никога не поставяйте клетката под прозорец и в близост до външна врата. На пода може, но само при положение, че не се образува течение на избраното място. Оптимална височина за разполагане на клетката е  1-1.5 метра от пода, където движението на въздушния поток е минимално.
 
От какъв материал трябва да е направена клетката? Колко етажа да има? Колко висок да бъде всеки един етаж?
Основата на клетката е най-добре да е от пластмаса – лесно се почиства и дезинфекцира.
Броят на етажите трябва да е съобразен с височината на клетката - най-добрия вариант е 3-4 етажа. Височината на всеки етаж да не бъде по-малка от 15-20 см, за да може плъхът спокойно да се изправя на задните си крайници.
 
Как е най-добре да разположим къщичката, поилката, хранилката?
Добре е къщичката да поставите на най-ниското ниво – на пода на клетката. Това позволява плъхът да използва по-ефективно високите етажи за игра и почивка. Плъховете често спят върху покрива на къщичката, който в този случая играе роля на допълнителен етаж.
Хранилката е желателно да се постави там, където ще бъде най-удобно за обслужване. Плъховете често пренасят храна в къщичката си или я крият в ъглите на клетката.
Поилката е хубаво да бъде фабрична, предназначена за гризачи (продават се във всеки зоомагазин). Поставя се от външната страна на клетката на удобно място за плъховете.
 
От какъв материал да бъде направена къщичката? Има ли въобще нужда от къщичка?
Къщичката е нужна на плъха за отдих и почивка, при лошо настроение и за укритие в случай на стресова ситуация. Плъховете се чувстват дискомфортно при липса на укритие.
Нужни материали за направата и: пластмаса, шперплат, картон или дърво. Ако използвате пластмаса, постарайте се да е непрозрачна – по-затъмнената къщичка ще бъде по-уютна. За целта ще свърши добра работа една пластмасова саксия, с подходящ размер. Странично направете достатъчно широк отвор. Саксията обърнете с дъното нагоре и къщичката е готова. Дърво, шперплат (или фазер) също са подходящи за направата на къщичка.
Размера на къщичката се определя от броя на плъховете. За 1-2 плъха напълно достатъчна е къщичка с размер – 25*15*10 см. Не е необходимо да правите дъно – това ще облекчи обслужването, няма да се задържа мръсотия и лесно ще се почиства. В този случай (къща без дъно) е задължително в клетката да има някаква постеля.
Ако отглеждате повече плъхове е препоръчително къщичката да има поне два изхода - за да могат по-слабите плъхове да избягат, ако бъдат притиснати на тясно.
 
Нужно ли е в клетката да има специален “резервоар” за съхранение на хранителни запаси?
Не! Плъховете обичат да крият вкусните късчета храна, но запасите които правят през деня обикновено се изразходват още през нощта. Освен това, често използват къщичката или ъглите на клетката като скривалище. Въпреки всичко, наличието на хранителни запаси говори за предлагане на свръх количество храна, което пък от своя страна може да причини затлъстяване.
 
Какви принадлежност са необходими за клетката?
Преди всичко – къщичка, поилка и хранилка. Етажи и нарове – за почивка. Стълбички, въженца, хамаци - по желание на стопанина. Играчки – които бързо ще бъдат изгризани.
Наличието на тези предмети прави живота на плъховете по-разнообразен.
За 1-2 плъха напълно достатъчни са 1 поилка и 2 хранилки (една за зърнената и гранулирана храни, а другата - за меката храна).
 
ПОСТЕЛЯ
 
Каква постеля да избера?
Правилния избор на постеля оказва значително влияние върху здравословното състояние на плъховете, поради което следва да се разгледат различни възможности.
Талашът е най-често използваната постеля. Важно е да бъде добре добре изсушен и обезпрашен.
Хартията за постилане не е много добро решение. Тя притежава твърде слаби влагопопиващи свойства и бързо се разпада. Освен това, при използването й често се появява силна неприятна миризма. Не трябва да се забравя и за остатъците от печатарското мастило, съдържащо олово и цинк.
Котешката тоалетна има добри влагопопиващи свойства (като талаша) но и тя съдържа твърде много прашни частици. Освен това, силно изсушава въздуха в аквариума.
Парцалчета от различни тъкани също не са подходящи. Категорично не се препоръчват.
Едно от добрите решения е поставянето на т.нар. флаш-дъно, което предпазва пода на клетката от излишната влага и дава възможност да се използва малко количество постеля – дървени стърготини (или трици), котешка тоалетна, като непосредствения контакт на плъховете с постелята в този случай е изключен.
 
Какво представлява флаш-дъното и може ли да го използвам при отглеждането на плъхове? Как да направя флаш-дъно?
Флаш-дъното представлява хоризонтална пластмасова повърхност (с множество отвори) поставена на известно разстояние от дъното на клетката. Флаш-дъното се явява прекрасна алтернатива на решетъчния под, който е крайно опасен за лапите на плъховете. Особено е полезно през лятото, когато плъховете се нуждаят от повече течности, а освен това (в горещи дни) може да поставите в клетката съд с вода (в който плъхчето ще се охлажда) без да се притеснявате, че ще след това то ще лежи на мокра постеля. Количеството на основната постеля може да бъде значително ограничено, като в отделни случаи може напълно да се откажете от постеля, а да оставите само материал за гнездото.
Направата на флаш-дъно е много лесно – необходим ви е лист пластмаса (плексиглас) не по-тънка от 4 мм, с подходящ размер, в който да пробиете отвори с диаметър 2-5 мм - на разстояние (по хоризонталата и вертикалата) равно на удвоеният диаметър, т.е. 4-10 мм. Не трябва да избирате диаметър по-малък или по-голям от указаното. Отворите трябва да заемат по-голяма площ от флаш-дъното. Заглаждат се всички ръбове. Готовото флаш-дъно поставете на “трупчета”, високи 30-40 мм, върху дъното на клетката.
След като поставите флаш-дъното може да помислите с какво да запълните пространството между него и дъното на клетката. Използвайте материал, който добре да попива влагата и миризмите – талаш, котешка тоалетна.
 
Може ли да ползвам сено, като постеля и строителен материал за гнездото?
Сеното (или слама) като постеля не е удачен вариант, поради слабите му влагопопиващи свойства, но пък е добро решение като строителен материал за гнездото. Съществува реална опасност някоя остра сламчица да нарани очите на плъха.
 
Безопасно ли е да използвам за постеля котешка тоалетна?
Безопасно е да се използват само тези марки, които са приготвени на базата на дървени стърготини и целулоза (органични). От останалите (минерални) е по-добре да се въздържате, поради опасността плъхчето да “преяде” с тази смес.
 
ХРАНА
 
С какво да храня моите плъхове? Може ли да им давам остатъците от нашата трапеза?
На пазара се предлага голямо разнообразие от готови храни за гризачи. Обезателно добавяйте свежи плодове и зеленчуци (ежедневно). Плъховете обичат остатъците от нашата трапеза, но не прекалявайте. Може да давате пилешки хрущяли и кости за оглозгване (не съществува опасност да се наранят). Храната от човешката трапеза е неподходяща, поради високото съдържание на мазнини. Дажбата за плъхове трябва да съдържа не повече от 5-10% мазнини и да бъде богата на белтъчини. Най-доброто решение е да се дава по равно зърнени (закупена готова или самостоятелно приготвена) и протеинови продукти (месо, риба, млечни продукти и т.н.), а така също, свежи плодове и зеленчуци. Кучешката и котешката храни може да се предлагат допълнително, при положение, че се избират такива с по-ниско протеиново съдържание.
Готовата зърнена смес съдържа витаминозни добавки и други изкуствени компоненти, които често имат вид на ярко оцветени късчета, зърна и гранули. Тези компоненти често предизвикват алергия, която се проявява със сърбеж на кожата (дерматит) и образуване на струпеи (корички). Освен това много плъхове избират най-вкусните съставки, а игнорират всичко останало. Поради тази причина, може да помислите и да приготвите зърнената смес в домашни условия, включвайки в нея само тези семена, които се предпочитат. Така също, може да добавите към приготвената от вас смес оризови и овесени ядки.
Когато давате на плъха плодове и зеленчуци бъдете внимателни, защото много от тях могат да предизвикат алергична реакция (особено плодовете с червен цвят) или повишено газообразуване в стомаха и червата (при поемането на голямо количество), особено заедно с други продукти. Има регистриран случай на смърт, при плъх прекалил с броколи.
 
 
Казаха ми, че не трябва да ги храня с царевица и шоколад. Това истина ли е?
Царевица може да се дава, но ограничено, поради съдържанието в нея на нитрати и амини, които в храносмилателната система на плъховете се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни. Теоретично е така, но на практика вие трябва да храните вашите плъхове изключително и само с царевица, за да се появи проблем. Добре балансираната дажба, която съдържа царевица в разумни количества е доброто решение. Това не е актуален въпрос, защото има много други продукти, които представляват здравословна опасност.    
Шоколад също може да се дава, но в малки количества. Теоброминът може да е опасен за кучетата, но не представлява никаква опасност за плъховете. Главното е да се дава умерено – в противен случай съществува риск от затлъстяване.
Не се чудете, ако видите плъхчето ви да прояви интерес към някоя газирана напитка (също и бира). Някъде може да прочетете, че не трябва да им се дава газирано, защото плъховете не могат да оригват. Истина е, и по-добре не си правете експерименти.
 
 
Кога и с какво количество храна да храня моя плъх?
Необходимо е да създадете режим, към който плъховете бързо привикват и с нетърпение очакват своята порция, а вие ще може да контролирате нейното количеството. Плъховете са изтънчени гастрономи и винаги с радост си похапват вкусните късчета, така че не се престаравайте. В противен случай вашите любимци ще станат тлъсти и слабо подвижни, което не е полезно за тяхното здраве. Затлъстелите плъхове живеят по-малко!
Вечерта и първата половина на нощта е най-активния период за плъховете, поради което най-добре е да се хранят 2 пъти – сутрин и вечер, като съотношението на сутрешната към вечерната дажба да бъде 1:2.
Количеството храна за един възрастен плъх е средно 30-40 г на денонощие. Естествено, че едрите мъжки, бременните и кърмещите женски трябва да получават по-голямо количество, а малките плъхчета – по-малко храна.
 
Кои храни мога да давам свободно и кои не трябва да давам?
Храни, които са абсолютно противопоказни за плъхове практически няма, поради, това че плъховете са всеядни и се хранят в Природата даже и с мърша, а от друга страна много храни са вредни за тяхното здраве (напр. повечето стайни растения).
Портокаловият сок (с консерванти) може да предизвика образуването на злокачествени тумори при мъжките плъхове, поради което го избягвайте. Високото съдържание консерванти и стабилизатори правят соковете вредни. Много по-добре е да им се дават свежи плодове, а не сокове от кутия. Не трябва да се дават много тлъсти и сладки храни, а лютото е противопоказно. Избягвайте да давате в големи количества тропически плодове.
Може да се дава: различни млечни продукти (особено полезно е натуралното кисело млеко), месо, риба, плодове и зеленчуци (особено ако са собствено производство), хляб, зърно, каши, детски пюрета, тестени изделия (макарони, спагети, кус-кус) и т.н.
Плъхове обичат алкохол и бира! Не злоупотребявайте, защото алкохолната зависимост се развива бързо не само при човека. Ако давате бира – избирайте безалкохолна такава. Газирани напитки не се препоръчват!
 
Моят плъх е дебел. Това страшно ли е? Как може да отслабне?
Затлъстяването винаги е лошо. Поради това, постарайте се да го поставите на диета - намалете количеството на храната, давайте бедна на мазнини храна, увеличете продължителността на игрите извън клетката.
 
Плъховете имат ли нужда от витамини (особено през пролетта)?
Да, разбира се. Плъховете, както и другите животни страдат от хиповитамнинози. За да ги избегнете е необходимо да давате свежи плодове и зеленчуци, а през пролетта – млади листа на глухарче и салата. Много добра витаминозна добавка към храната са кълновете от пшеница, просо и овес.
 
ВОДА
 
Колко вода е нужна дневно на един плъх?
Плъховете имат постоянна нужда от прясна вода. Средно 60 мл вода е дневната потребност на един плъх. По-голямото количество свежи плодове и зеленчуци значително понижават жаждата.
 
Колко често да сменям водата за пиене?
Ежедневно. Поилката трябва старателно да се измива, при всяка смяна на водата, за да не се увеличи концентрацията на съдържащите се в нея бактерии.
 
Каква трябва да бъде поилката?
Най-удобно е да използвате вакумна поилка (за гризачи). Представлява пластмасов цилиндричен съд с метална тръбичка, в която са разположени едно или две метални топчета, изпълняващи ролята на клапан, който възпрепятства самоволното изтичане на водата. Водата в тази поилка не се замърсява с хранителни частици, постеля и фекалии и не се разлива, както това може да се случи при открити поилки. Плъховете много бързо привикват към поилката (ако не могат сами да проумеят как се използва, намажете върха на металната тръбичка с нещо сладко и след ден-два всичко ще бъде наред). Винаги пълнете резервоара до горе - в противен случай капе!
 
ИГРАЧКИ
 
Мога ли да използвам колело за бягане?
Възможно е в колелото плъховете да счупят не само опашка или крак, но и да получат сериозни травми, дори и да загинат, поради което колелото трябва да се използва много внимателно. Освен това, плъховете бързо престават да проявяват интерес към бягането (с напредване на възрастта), а предпочитат повече да спят, така че едва ли колелото е важна необходимост. Плъхът трябва да се побере в колелото напълно свободно, следователно ако дължината на тялото му е 20-25 см, то диаметъра на колелото трябва да бъде не по-малко от 40-50 см. Колелото не трябва да бъде с решетъчна “пътека”, защото застрашава сериозно крачетата и опашката от счупване (особено ако се използва от 2 или повече животни едновременно). Освен това плъхът може да пострада ако попадне между стойката и барабана на колелото и да получи сериозни травми на главата и/или тялото.
 
Какви играчки да давам на моя плъх?
Колелата за бягане са предпочитани от повечето стопани на плъхове. Женските са в по-голяма степен склонни да бягат в колело, в сравнение с мъжките. ПВЦ тръбите са превъзходен материал за направата на тунели. Стълбички, хамаци, въженца – всичко това може да се изработи лесно и просто. Използвайте въображението си!
 
ГРИЖИ
 
Какви средства трябва да използвам за почистване на клетката?
Клетката се дезинфекцира със санитарен препарат, който да притежава бактерицидни и антивирусни свойства. Може да се използва и белина – 1 част белина в 10 части гореща вода, след което клетката се изплаква обилно на течаща вода и добре се подсушава.
 
Колко често да почиствам клетката? Винаги ли трябва да чистя цялата клетка, да я мия и дезинфекцирам?
Почистването на клетката трябва да се извършва поне 2-3 пъти седмично, но може да се наложи и по-често, ако се появи неприятна миризма или постелята е твърде мокра. Пълното измиване на цялата клетка, след почистването, не винаги е задължително. Препоръчва се винаги след чистене да се мие дъното на клетката. За пластмасовите дъна е достатъчно да се измият хубаво с топла вода и сапун. Дървените клетки не се препоръчват, защото много трудно се почистват и дезинфекцират. Новата клетка и инвентара задължително се дезинфекцират преди употреба.
 
Може ли да променям местата на хранилката и поилката?
Няма особено значение къде ще бъдат разположени хранилките и поилката, поради това, че плъховете винаги имат собствено мнение и предпочитание и пренасят хранилките там, където им харесва. Не се препоръчва да сменяте местоположението на поилката.
 
Как да къпя моя плъх?
Преди всичко подгответе затоплена хавлиена кърпа. Налейте 2-3 пръста топла вода в един леген. Използвайте само мек шампоан за котки. Капнете няколко капки от шампоана върху задните му части и хубаво го разнесете по тялото и лапите. Внимавайте шампоан или вода да не попадне в очите и ушите, и при изплакването да не го попарите с гореща вода. Ако плъхът се страхува от течаща вода поливайте го с канче.
 
Нужно ли е къпането? Колко чест? С какво да го подсушавам? Не е ли опасно за неговото здраве?
При правилно отглеждане къпане практически не се налага, с изключение на случаите, в които при обследване на своята територия плъхът се навре в трудно достъпни за почистване места. Освен това, неправилният избор на постеля и несвоевременно почистване може да доведе до поява на силна миризма от клетката и от самия плъх, особено при използването на хартия и талаш (по-рядко) като постеля. Ако вашит плъх започне да отделя силна миризма, сменете постелята с друг вид или се старайте по-често да чистите клетката. Къпането няма да отстрани причината за миризмата – тя ще се появява отново и много бързо. Освен това, мократа козина също ще мирише силно, за което може да повлияе и стресът при къпане.
Някои плъхове много обичат да се къпят. Те са напълно спокойни и плацикането във водата им доставя голямо удоволствие (болшинството плъхове шумно протестират срещу водните процедури). Не трябва да лишавате животното от това удоволствие, стига да не го изложите на течение. След края на водната игра хубаво да го подсушите! При къпане доста често възниква опасност от простуда, особено при студено време. Дори слаб вятър е достатъчен да настъпи локално преохлаждане на тялото, а това да доведе до простуда. Лечението е твърде сложно, поради генетичната предразположеност към респираторни заболявания (микоплазмите са постоянни обитатели на дихателните пътища). Ако сте твърдо решен/а да къпете вашия плъх, направете го, но не по-често от веднъж седмично. След къпане трябва задължително да завиете плъха с кърпа (мократа козинка има силна мускусна миризма), а така също да използвате сешоар за изсушаване на козината. Температурата на въздушната струя не трябва да бъде много висока, защото може лесно да изгорите и пресушите нежната кожа.
Дръжте сешоара на такова разстояние от тялото на плъха, че да не го изгорите (от по-близо) или преохладите (от по-далеч). Може да определите необходимото разстояние, като насочете струята въздух към вътрешната страна на ръката ви - там където е лакътната свивка. Сушенето трябва да продължи до пълното изсушаване на козината, което се познава по нейният пухкав и блестящ вид. След това оставете плъхът сам да се приведе във форма.
 
Когато държа моя плъх и го галя по гърба той си затваря очите – това харесвали му или напротив?
Харесва му. Точно в такъв момент плъховете често си заточват зъбите.Обърнете внимание на това!
 
 
РАЗХОДКА
 
Колко дълго и колко често трябва да разхождам моя плъх?
Плъховете имат нужда от ежедневни разходки (извън клетката) минимум по един час дневно, поради което, колкото повече време прекарвате с вашия плъх – толкова по-наситен и разнообразен ще бъде неговия живот. Препоръчва се да прекарвате заедно много повече време от минимално допустимото. По време на разходката играйте с него, устройвате му физически упражнения – бягане, прескачане на препятствия, катерене, лазене и др. През цялото това време го наблюдавайте непрестанно - да не се добере до някой предмет, който да нагризе (особено кабелите с високо напрежение - опасност от токов удар или пожар). Компютърните кабели са най-честата жертва на острите резци!
 
Съществува ли начин да защитя кабелите от прогризване?
Има няколко варианта. Най-простия е да ги покриете с килима, мокета или нещо подходящо. При това остава достъпна онази частта от кабела, която се намира непосредствено до уреда – точно нея може да защитим с шланг. Шлангът се разрязва отдолу, вътре се поставят кабелите и разреза се покрива с тиксо. Този начин е подходящ за уреди, които често се местят. За стационарни уреди се препоръчва спец. кабелни кожуси, които осигуряват максимална защита.
 
Моето малко плъхче се опита да ме ухапе, но за щастие не можа да пробие кожата на пръста ми. Много се страхува от мен. Какво да направя?
Търпение и само търпение! Плъхчето все още не е свикнало с вас. Когато започвате контакт с него, използвайте лакомство и лекичко го галете, тогава то ще може да свърже приятното усещане с вас и няма повече да се страхува.
 
Моят плъх често ме ближе по ръцете и бузите. Защо прави това?
Защото ви се доверява.
 
Защо когато се разхожда моят плъх постоянно отделя “малки дози” урина?
Защото маркира. Това е напълно нормално поведение за всеки плъх. По такъв начин вашия плъх ви казва, че всичко което е маркирал е негово и няма да търпи никакви възражения. Ако вашия любим плъх ви маркира (панталона, ризата, чехлите) това означава, че вече сте неговата “запазена територия” - само негова и на никой друг!
 
Може ли да отуча моя плъх да маркира където не трябва?
Да отучиш животно от това, което за него е жизнено необходимо е недопустимо.
 
Искам да знам, подлежи ли на обучение плъх, който е навършил една година?
Може да се обучава докато е жив.
 
В стаята, където държа моя плъх, температурата в момента е около 28-29 градуса. Той е вял и лежи постоянно. Какво да направя?
Плъховете много по-трудно понасят горещината. При топло време се препоръчва навлажняване на лапите и опашката с хладна (но не студена) вода. Проверявайте водата за пиене дали е достатъчно. В никакъв случай не оставяйте клетката на течение!
 
Моят плъх не се страхува, но и не иска да си играе с мен. Вече е на 7 месеца. Преди си играеше, а когато порасна престана!
Порасна и помъдря. За съжаление плъховете не винаги са настроени за игри. При възрастните индивиди, по време на разходка, се натрупва твърде много работа за вършене: да види какво има в този и онзи ъгъл, да провери няма ли неканени гости – друг плъх и т.н. Като правило всеки плъх сам определя времето за игра. Сложно е да бъде заставен нещо определено да върши.
 
Защо моят плъх си седи в къщичката (излиза само да яде и пие вода), а когато го взема на ръце, бърза да се скрие? Така също, когато го пусна да си играе в стаята започва да трепери и да се страхува.
Притежавате вероятно млад плъх, който още не е набрал нужната смелост да общува с вас. Обикновено след втория месец това положение ще премине и плъхчето ще започне да ви се доверява повече. Много зависи и от темперамента на животното. Само не трябва да форсирате нещата. Някои плъхове си остават страхливи завинаги.
 
 
БОЛЕСТИ
 
По кои признаци мога да определя дали плъхчето ми е болно?
Честото кихане е един от най-широко разпространените симптоми на заболяване. Вялост, липса на апетит, настръхнала и без блясък козина, хриптящо и затруднено дишане – това са признаци на респираторна инфекция, и в този случай е наложително да се потърси ветеринарна помощ. Червени отлагания (порфирин) около очите и носа понякога се явяват признак на заболяване, но също така може да се появят в следствие на стрес или при дразнене, предизвикано от прах. Порфиринът се отделя от жлезите на Хардер, които се намират зад очните ябълки. Секрета който отделят е с кърваво червен (не съдържа или има само следи от истинска кръв) цвят, богат е на порфирин и изпълнява ролята на смазка за очите и миглите.
Накланянето на главата, наречено “крива шия”, обикновено се дължи на инфекция на вътрешното ухо. Плъхът трябва да се покаже на ветеринар, който да установи дали е пробито тъпанчето и да предприеме лечение – антибиотици, ушни капки, противовъзпалителни. Друга възможна причина – хипофизен тумор, който най-често се наблюдава при стари женски плъхове. Възможности за лечение на това заболяване няма. Противовъзпалителните средства могат само леко да намалят размера на тумора и малко да продължат живота му. Инсулт - може да бъде още една причина, която отново се среща предимно при стари плъхове. При много случаи пълното възстановяване от инсулт настъпва след няколко дни ( до една седмица).
 
Какво представлява микоплазмозата?
Mycoplasma pulmonis – микроорганизъм, който се среща в дихателните пътища на всички плъхове предизвиква заболяването, наречено МИКОПЛАЗМОЗА.Стрес или друго заболяване може да активира инфекция, която след това да премине в пневмония (в повечето случаи смъртоносна), ако не се излекува навреме. Леките случаи на микоплазмоза може да се повлияят от Tylan и тетрациклин, но при по-сериозните случаи ветеринарите прилагат много по-силни антибиотици - Baytril, доксициклин, гентамицин и хлорамфеникол.
 
Как да разбера, че микоплазмите са започнала да влияят на здравето на моя плъх?
Микоплазмите са постоянно присъстващи в дихателните пътища на декоративните плъхове, поради което постоянно влияят на здравето им. От друга страна плъховете са в различна степен наследствено устойчиви към това въздействие. Генетично здравите, правилно развити, притежаващи добра физическа форма, отглеждани при подходящи условия и получаващи пълноценна храна животни ще бъдат в по-малка степен подложени на разрушителното действие на микоплазмите. Типичните признаци на микоплазмоза са кихането и отделянето на порфирин от очите и носа. Тези симптоми са характерни и за болшинството респираторни инфекции, които от своя страна предизвикват повишена микоплазмена активност.
 
Човек може ли да се зарази с микоплазмоза?
Не!
 
За първи път виждам кръв по влагалището на моя плъх? Съществува ли менструация при женските плъхове?
Не, при женските плъхове няма менструация, а ако се появи кръв от влагалището, значи нещо не е на ред и животното се нуждае от преглед. Вагиналното кръвотечение може да бъде признак на маточен тумор, генитална микоплазмоза, инфекция на пикочните пътища, спонтанен аборт или начало на раждане.
 
Моят плъх извършва движения назад-напред когато стои на едно място? Защо прави така?
Плъховете имат много слабо зрение и извършват такива движения за да доловят движение. Това по-често се среща при белите плъховете (с червени очи) - албиноси.
 
Мисля, че плъхът ми е болен?
Ако вашето плъхче пищи или трепери, когато се придвижва или когато го докосвате или хващате, то вероятно е болно. Плъховете са доста издръжливи, така че ако са налице признаци на заболяване, значи болката е силна. Ако болката е свързана с известна на вас причина, вие може да кажете на вашия ветеринар, а ако не знаете причината – нужен е задълбочен преглед, при който да се установи има ли скрити увреждания или тумори, предизвикващи страданието. Доказано е, че лекарства, като Ибупрофен и Аспирин не оказват никакво влияние върху болестният процес (поради високата скорост на метаболизъм при плъховете) и не трябва да се използват. Силно действащите опиати – обезболяващи (като Butorphanol и Morphine) може да се прилагат в случаите на много силна болка. По-слабите болежки не трябва да се лекуват. На плъхчето е нужно спокойствие, което ще ускори процесите на оздравяване.
 
Моето плъхче страда и повече не може да живее нормално. Трябва ли да бъде приспано?
Ако вашият плъх страда, не се храни, не пие вода и се намира в безсъзнание, дошло е времето да се евтаназира от ветеринар.
 
Моето плъхче се чеше и има корички по муцунката и раменете. Дали има краста?
Възможно е да няма краста. Най-често срещаната причина за появата на струпеите (корички) е твърде голямото съдържание на протеин в храната, което предизвиква сърбежи в определени точки на тялото и последващо разчесване. Пробвайте да изключите от дажбата богатите на протеин храни – кучешка храна, слънчоглед, фъстъци. Ако след това струпеите не изчезнат, възможно е да е опаразитено, при което се налага ветеринарна намеса и съответстващо лечение.
 
Кои болести са най-често срещани при плъховете?
Безспорен лидер са различните видове респираторни инфекции, първопричина за микоплазмената инфекция на горните дихателни пътища. Ако вашето плъхче започне силно да киха, значи е време да го заведете на ветеринар, без да отлагате.
Следващата по честота на проявяване група от заболявания са дерматитите от различен произход, при които животните вследствие на силният сърбеж разчесват кожата си до кръв.
Плъховете са предразположени и към възникване на абсцеси, които често се появяват нееднократно на едни и същи места. В домашни условия не се препоръчва да се отваря абсцесът, защото съществува реална опасност от инфектиране на раната. Абсцесът може да бъде объркан с тумор и затова най-добре е да се обърнете към ветеринар.
Туморите също са често срещани при плъховете. Диагностицирането им е сложно, тъй като често се образуват дълбоко в тялото и се забелязват твърде късно. Лечението им е само хирургично.
 
Как се определя лекарствената доза за плъх?
Ако дозата не е изрично отбелязана за плъхове, лекарственото средство се дозира, като от средната човешка доза се вземе 1/10 част.
 
Ако един плъх се зарази с някоя болест, тя ще се предаде ли по наследство или потомството ще придобие имунитет към нея?
Нито едното - нито другото. Количеството на наследствените заболявания не е голямо, а имунитетът не се предава по наследство толкова често (възможно е разбира се да се създаде генетична линия плъхове, която да е устойчива към едни или други заболявания, но за това е нужна дълга и задълбочена селекционна работа, успехът на която може да се прояви след много години). Естествено, че лошото здравословно състояние, прекараните болести по време на бременност и кърмене, в значителна степен ще повлияе на имунитета на потомството, поради което за размножаване следва да се използват само най-здравите животни.
 
Страдат ли плъховете от алергии? Какви са причините?
Най-често срещаната причина е съдържащите се в постелята летливи химични съединения, прах и изкуствените компоненти в храната (които обикновено са ярко оцветени). Освен това алергия може да причинят и някои плодове и зеленчуци (особено екзотичните и парниковите), торени с изкуствени торове и обработени със стабилизатори за по-голяма трайност. Някои лекарствени препарати също може да причинят алергия.
Външните признаци на алергията могат да бъдат: кихане, отделяне на порфирин от носа и очите, сърбеж, принуждаващ животното постоянно да се чеше. Първите два симптома са характерни и за респираторните заболявания, което затруднява определянето на причината за възникналият проблем, но определено алергиите се проявяват със силният сърбеж, така че ако вашето плъхче силно киха и се чеше, възможно е причината да е алергия, а не простуда.
 
Моят плъх се чеше. Болен ли е?
Причините за сърбежа могат да бъдат: външни паразити (ектопаразити), твърде високо съдържание на белтъчини в храната, алергична реакция към постелята или определени храни, суха кожа, вследствие на къпане и последващо сушене.
Ако се съмнявате, че причината е в храненето, се препоръчва следната диета: сварен бял ориз и сурово небелено просо в съотношение 1:1. Изключват се всички останали хранителни продукти и напитки, освен вода (тази диета не се препоръчва при бременни и кърмещи майки). Ако причината за сърбежа е в храната, то в течение на 1-2 седмици ще видите подобрение. За точното определяне на продукта, предизвикващ алергия, периодично включвайте в състава на дажбата обичайните компоненти (всеки на интервал от 2 седмици) и внимателно наблюдавайте за поява на сърбеж. Веднага щом откриете продукта, спрете неговото даване завинаги. Има още един метод: изключвайте по един продукт от дажбата на всеки 2 седмици - изчезне ли сърбежът, значи причината е в последният изключен продукт. Но, може да мине твърде много време, докато се нормализира обмяната на веществата, което да затрудни точното определяне, така че първият метод е по-добър.
В противен случай, вероятно имате работа с ектопаразити. Обърнете се към ветеринар, който да направи анализ и да назначи лечение.
Често причина за сърбеж се явява нарушаване на протеиновия баланс в организма, поради което, продукти с високо протеиново съдържание трябва да се дават много внимателно и в малки количества. Това се отнася преди всичко за кокоши яйца, суха котешка и кучешка храна. Млечните продукти обикновено не предизвикват такива реакции, с изключение на тези от тях, които съдържат консерванти. Ако давате кисело мляко, старайте се да бъде натурално, с жива закваска.
 
Моят плъх си нарани лапата в решетъчното дъно на клетката, и сега лапате е подута. Какво трябва да направя?
Горещо се препоръчва дъното на клетката да бъде плътно, а не решетъчно. Тук е мястото да се спомене, че освен травми, решетъчното дъно предизвиква и язвен дерматит на задните крайници. Ако лапата е само отекла, без отворена рана на кожата, може да се приложи противовъзпалително средство (дексаметозон) за ускоряване процеса на заздравяване и покой. Отворената рана трябва да се почисти и да се поръси с антибиотик.
 
Моят плъх получи абсцес след борба с друг плъх. Какво да направя?
При самоотварянето на абсцеса (което се случва често) изтича гной. В такъв случай почистете раната с кислородна вода, след което я намажете с антибиотична маз. Ако абсцесът не се отвори сам, изчакайте да се появи коричка, която отстранете и с внимателно притискане улеснете изтичането на гнойта. За всеки случай заведете плъха на ветеринар, който може да назначи и антибиотик, срещу евентуална вътрешна инфекция.
 
Какво трябва да направя за да избегна получаването на травми в клетката и по време на разходка?
Най-често срещаните причини за травми в клетката са различните решетъчни хоризонтални повърхности и колелото за бягане.
Плъховете рядко си нанасят травми помежду си. Все пак, добре е да помислите за няколко изхода в къщичката, която обитават, за да може по-слабият плъх да реагира своевременно, ако бъде притиснат на тясно.
Разбира се, че не трябва в клетката да присъстват предмети с остри краища, стъкло или потенциално отровни вещества.
Ако клетката е много висока, трябва да се помисли как да бъдат разположени етажите (един спрямо друг), така че да се намали до минимум риска от травма при евентуално падане.
По време на разхода следете неотлъчно плъхчето, да не повреди изолацията на някой кабел или да нагризе някой битов предмет. Ако пускате плъх да се разхожда върху високо разположена хоризонтална повърхност (маса, секция, перваз на прозорец), то тогава избягвайте резките движения и внезапни звуци, които може да го уплашат, да загуби равновесие и да падне от високо.
Ако вашият плъх се разхожда свободно из цялото жилище, трябва всички членове на семейството ви внимателно да се оглеждат, за да не го настъпят, особено в по-тъмните места в жилището. Плътно затваряте всички врати и прозорци, защото много лесно може да избяга на вън, а също така го предпазвате от течение.
Внимавайте плъхът да не се добере до мястото, където съхранявате битова химия. Препаратите обикновено имат привлекателна миризма и вкус за плъховете.
Ако отглеждате и други животни в дома си, контактите на плъха с тях да бъдат само във ваше присъствие.
 
Стерилизацията (кастрацията) подобрява ли здравословното състояние и увеличава ли продължителността на живот при плъховете?
Има полза и риск, свързани с отделянето на яйчниците на женските и при кастрацията на мъжките плъхове. Очевидната полза и при двата пола – това е, че повече няма да притежават репродуктивни органи, които понякога предизвикат проблем със здравето в по-късни етапи от живота им.
Премахването на репродуктивните органи при женските плъхове понижава значително възможността от развитие на тумори на млечните жлези и хипофизата, и определено прави невъзможно възникването на рак на матката и генитална микоплазмоза. От друга страна рискът е голям – сложна хирургична операция, при която се отваря коремната кухина. Задължително е да се приложи обща анестезия, която сама по себе си е голям риск.
Кастрацията на мъжките плъхове е често прилагана операция, защото им позволява да се отглеждат заедно с женски, а също така и да се предотврати агресивното им поведение. Ракът на тестисите е рядко срещано заболяване. Самата операция не е толкова опасна, но и тя се извършва под обща анестезия и носи определен риск. Възможни са и следоперативни усложнения.
 
Какви ваксини се прилагат на плъховете?
Плъховете не се ваксинират!
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1..15 16 . 17 . 18 . 19 . 20 . 21 . 22 . 23 . 24 . 25 . 26 . 27 . 28 . 29 . 30 31..45 край 
101206. GabrielleMaf
10.08.19
22:01
http://m.omskinform.ru/go.php?url=https://www.redwap.me/to/horney-cougars-love-busty-mature/
pov porn
http://tandem-impex.derevo.ua/redirect?goto=https://www.redwap.me/to/horney-gilf/
hd porn video
vintage porn
http://todaylines.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/sax-xxx-googl-porn-move/
lust porn
http://www.mrfrugal.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/any-swx/
http://norulesrock.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/xnxx-comxx/
sleep porn
http://gul.ly/javascript:location.href=gul.ly/-/?url=https://www.redwap.me/to/babesgotboobs/
http://bondage-tgp.com/ftt2/o.php?p=50&u=https://www.redwap.me/to/milf-hub/
german porn
better porn
https://www.drakkarzone.com/goto.php?D_DEST=https://www.redwap.me/to/pornubh/
http://bilet.by/act.asp?act=100&url=https://www.redwap.me/to/nurse-downblouse/
http://giftsstation.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/nopixel-jap/
http://whoissoft.com/en/www.redwap.me/to/anyporno/
whites porn
porn tube
teen porn video
http://joyofnutrition.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/spankbankcom/
http://ducenit.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/japanes-pron/
http://www.lajollacentral.com/link_counter.php?url=https://www.redwap.me/to/maturez/
creampie porn
porn tube
hentai porn
http://morebiker.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/wwwsexmexwww/
http://i-plani.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/black-bitches-giving-extremely-messy-sloppy-head/
summer porn
hd porn video
101205. housekeeping nyc
10.08.19
22:00
Are you an active person and you do not have sufficient time for cleansing? For you, we provide the solution "Maid". Our house cleaner will certainly come with a convenient time for you, recover order and leave. You no longer need to respect cleanliness, you can spend time on yourself!

Cleaning an apartment or condo, a country house, an office, and also often an entire building is a real obstacle for owners that don't such as to spend time putting points in order. Our cleansing business permits you to avoid this uncomfortable occupation - you can use your precious expect something a lot more pleasurable. It is enough to leave a demand on the website, and also our housemaids will be engaged in cleaning. After all, we like to go out! A small area or a large hall - our professionals [url=https://maidsmanhattan.club]maid service queens[/url] can do every little thing.

You no more require to intend a basic cleansing for the long-awaited weekend - the best cleansing business will take all the treatment and also difficulties to bring back order. As well as the leisure time you can commit to communication with liked ones, hobbies or just a positive keep. And also most significantly - you will certainly be ensured of the excellent outcome of the cleansing done by specialists.

Estimated work includes the expense of family chemicals utilized, consumables, as well as the price of using specialist equipment. The last cost of the cleansing firm services is computed individually after the supervisor has actually clarified all the details [url=http://jupiter.fmk.sk/mazakova-slavka/#comment-7945]Best housekeeping websites Barum Hill[/url] 325ddfa .

You can get house cleanings in our company for any type of day of the week. As tidy staff members have an unpredictable schedule, we offer clients both on weekdays as well as on holidays.
101204. RebeccaMaf
10.08.19
20:24
https://www.bandicatering.co.uk/track_click.php?url=https://www.redwap.me/to/game-shakers-porn/
porn video com
http://www.jackoway.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/bojack-horseman-princess-carolyn-hentai/
taboo porn
lee porn
http://isold4u.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/www-nudeporn-com/
porn comics
http://rumenestrani.com/redirect.php?link=https://www.redwap.me/to/reedtub/
http://55relax.ru/go?https://www.redwap.me/to/tjoob/
porn gif
http://www.mobilephonesource.co.uk/linkexchange/go.php?url=https://www.redwap.me/to/simona-williams-nude/
http://xxzoo.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/xvidarea/
shemale porn
grannies porn
https://www.gooworld.jp/cgi-bin/goow/hplink/cnt.cgi?client_id=0302399&url=https://www.redwap.me/to/hyoujizz/
http://www.backbonebanners.com/click.php?z=1&a=13000&c=<>&d=0&url=https://www.redwap.me/to/super-chicken/
http://www.alatinasex.com/crtr/cgi/out.cgi?id=39&l=top4&u=https://www.redwap.me/to/indian-sexemovies/
http://nude-celeb-site.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/dr-dick/
korean porn
tranny porn
porn download
http://access.lmc.cz/redir.php?IBmark=1362&IBcampaign=1752&url=https://www.redwap.me/to/asianjizz-com/
http://poggiogolo.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/pornh-bcom/
http://20milemarch.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/videos/113641/the-squirting-olympics/
big ass porn
porn star
x porn
https://authenticationjsconnect.red-gate.com/vanillaforums/authenticate?returnUrl=https://www.redwap.me/to/porn-hue/
http://shuzi.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/rainbowbambi-3d-mp4-porn/
free porn hd
elder porn
101203. helenelh1
10.08.19
20:00
Hot photo galleries blogs and pictures
http://ben.10.porn.relayblog.com/?quinn
100 free hentai porn swimming porn free lesbian porn danger ebony pussy porn black free bisexual porn stories
101202. ElenaRudioK
10.08.19
19:51
Тушь для ресниц, красота
101201. Kennethloofe
10.08.19
19:27
Welcome to OWS.MY - OWS 900 Synthomax XTREME SAE 5W-60 [url=http://www.ows.my/index.php?option=com_hikashop&ctrl=category&task=listing&cid=23&name=ows-900-synthomax-]More info![/url]
101200. Daviddof
10.08.19
19:23
40 year old virgin indian guy youtube video https://a2.ourfrend.icu/map.php besplatni domaci filmovi domace serije video spotovi online stopwatch [url=https://right.kartonk.xyz/map.php]strange things [/url] 5 steps lyrics dru hill video tell
101199. Alexakah
10.08.19
18:46
https://maps.google.cd/url?q=https://www.redwap.me/to/www-daughter-18-com/
hot porn
http://srea.jp/?www.redwap.me/to/ftv-dreams/
vintage porn
scat porn
https://www.blb-bois.com/sites/all/modules/contrib/pubdlcnt/pubdlcnt.php?file=https://www.redwap.me/to/porndrill/
group porn
http://www.515421.com/home/link.php?url=https://www.redwap.me/to/alevtina-antonyan/
http://adventuresoutdoors.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/magnumgirl-chaturbate/
free porn
http://boisetjardin.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/porndada/
http://johnvorhees.com/gbook/go.php?url=https://www.redwap.me/to/free-purno-malaysia/
porn pictures
sleeping porn
http://routev8.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/teenies-from-holland/
http://btcoro.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/parnoxa/
http://www.islamworld.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/plrnhub/
http://networks.unisa.ac.za/tiki/tiki-featured_link.php?type=f&url=https://www.redwap.me/to/young-girl-old-man-bluepillporn-com/
free porn sex
www porn
rape porn
http://nouniversal.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/killakadaf1191/
http://insidelab-dev.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/carolina-paiva-nude/
http://dolphinboattrips.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/hairy-uk-sexs/
porn compilation
angel porn
massage porn
http://machinistmusic.net/guestbook/go.php?url=https://www.redwap.me/to/cashstunt-com/
http://akashvani.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/videos/273183/claire-on-exploited-college-girls/
little porn
4k porn
101198. VasiliyBaf
10.08.19
18:22
Минуту назад разглядывал содержание инета, и неожиданно к своему восторгу открыл хороший сайт. Ссылка на него: [url=https://vulkanrossia.ru/]vulkanrossia ru[/url] . Для моих близких вышеуказанный ресурс явился очень полезным. Всем пока!
101197. BrianGennick
10.08.19
16:26
Why crypt? [url=http://77fdu.proxydns.com]Baby lamb meat for sale[/url]
fghf5555
101196. Sofiakah
10.08.19
15:30
http://moskraeved.ru/redirect?url=https://www.redwap.me/to/ebonyasstube/
forced porn
http://windsurfingmag.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/pussey-space/
hairy porn
hard porn
http://bffspace.de/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/mia-khalifa-cartoon/
porn gif
http://japan-antique.net/navi/navi.cgi?jump=9030&url=https://www.redwap.me/to/nibules/
http://lmi-tech.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/carlahorn003/
hairy porn
http://www.stlucia.it/stlucia/link.aspx?s=https://www.redwap.me/to/one-happy-step-family-the-stepford-family/
http://castrofoundation.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/maturbit-com/
asian porn
pov porn
http://2ndgenerationvehicles.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/sweet-yrizan/
http://thecakebox.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/videos/143980/gastimazacom-booty-bitch-pussy-licked-hotgasticom/
https://www.mr-tip.com/the-medical-market/gone.php?target=https://www.redwap.me/to/xxxciv/
http://www.hk-pub.com/forum/dedo_siteindex.php?q=</form><a+href=//www.redwap.me/to/australian-joi/&
asian porn
cock porn
creampie porn
http://armosystems.ru/bitrix/rk.php?id=4&event1=banner&event2=click&event3=1+/+[4]+[main]+на+главной&goto=https://www.redwap.me/videos/173473/kelly-divine-gets-punished-fucked/
http://rosstel.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/katie-bell-chaturbate/
http://ns2.ahtranny.com/cgi-bin/atx/out.cgi?id=42&trade=https://www.redwap.me/to/dickongirl-tumblr/
being porn
homemade porn
rule porn
http://tatuarte.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/pornfedlity/
http://www.google.com.do/url?sa=t&rct=j&q=alfonso rodriguez&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CDAQFjAA&url=https://www.redwap.me/to/eleanor-rigby-mfc-girl/
group porn
brazzers porn
101195. cticcandJage
10.08.19
15:13
а я вазьму наверно. пригодиться

---
Согласен, эта великолепная мысль придется как раз кстати ножки порно, порно матуре а также [url=https://uzbekporno.ru/]uzb seks video skachat[/url] порно короткое
101194. Incipiodyz
10.08.19
15:03
удалите,пожалуйста! [url=http://tut.by/].[/url]
101193. GinaGercengog
10.08.19
14:26
Hi I'm Gina.
I'm mother of two wonderful 10 years sons. Their father has left us 8 years ago.
I have a question, maybe some of you can help me?
At what age should a parent teach their son about ‘sex’ if there is no father around or would it be better for the kid to have a male family member to do this?
It really bothers me because i've found adult magazine in their room today.
Should I talk to them by miself or ask my brother to do it?

Hope someone had the same problem and can advise me anything.
By the way, here is the photo of my sons:
[url=http://www.urbanjackpot.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tettenude.com/sesso-anale-mamma/][img]https://i.ibb.co/4ghm31h/main-qimg-2874a40311959b1bc7694d2f51400d8e-c.jpg[/img][/url]
101192. Saraheeri
10.08.19
13:53
http://1homemadesex.com/friends/www.redwap.me/to/horney-nun/
group porn
http://herrmannsolutions.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/black-porb/
mia porn
modeling porn
http://synad2.nuffnang.co.th/track/click?s=521ae70d&urlid=7675144&ref=nojunkfood.exteen.com/page-6&id=1000431&bid=874541&goto=https://www.redwap.me/to/rextube/
porn actress
https://vssillc.asureforce.net/Redirect.aspx?PunchTime=&LoginId=&LogoffReason=&redirecturl=https://www.redwap.me/to/pornprost/
http://publicexam.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/silvia-loret-boobpedia/
hairy porn
https://www.lenkabd.com/linkout.php?Link=https://www.redwap.me/to/makistu-happening/
http://skaz-pushkina.ru/go.php?url=https://www.redwap.me/to/horney-the-nanny/
porn dick
ru porn
http://sahatx.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/yuorlust/
https://pravednes.sk/click?id=25638967&r=https://www.redwap.me/to/muslimaas/
http://agfortyseven.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/tubepatrol-tv/
http://fussball-livestream.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/phim-xesy-thai-lan/
son porn
fake porn
porn cast
http://61-49entertainment.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/www-yuporm-com/
http://hairyporntgp.com/cgi-bin/at3/out.cgi?id=37&trade=https://www.redwap.me/to/pornocupia/
http://ticinotv.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/luxporno/
babes porn
hard porn
porn gallery
http://www.airplanemart.com/AdsMgr/adclick.php?bannerid=74&zoneid=0&source=&dest=https://www.redwap.me/videos/97765/exploited-college-girls-jasmine-anal/
http://kudumbashree.org.in/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/jache-and-fynn/
grannies porn
real porn
101191. debbieky18
10.08.19
13:51
New sexy website is available on the web
http://freecdporn.miaxxx.com/?kendall
british porn trailers teens losing virginity porn video becky skunk mr big porn watch free porn 18 no bull teen boy soft porn
101190. BorisBaf
10.08.19
13:01
Немало серфил содержимое инета, и к своему восторгу открыл полезный вебсайт. Вот смотрите: [url=https://vulkanrossia.ru/]вулкан россия[/url] . Для нас данный ресурс оказал хорошее впечатление. Всем пока!
101189. MayaHef
10.08.19
12:20
http://videosocultoshd.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
group porn
mature porn
http://letusin.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
old elder porn
http://towerfoods.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
rule porn
http://queergeeks.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
http://anderssondyke.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
hot porn
http://www.soundtrackcollector.com/click.php?url=https://javidol.org/
http://dlx99.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
http://camber.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
http://www.arkansashouseview.com/ctrfiles/Ads/redirect.asp?url=https://javidol.org/
asian porn
porn well
family therapy porn
http://www.lesbi-video.com/cgi-bin/at3/out.cgi?id=32&tag=toplist&trade=https://javidol.org/
http://mobilebazaar.in/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
http://ltcagents.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
porn pics
http://billfrankel.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
http://freeincestpic.com/cgi-bin/at/out.cgi?id=58&u=https://javidol.org/
porn movies
http://waymoresports.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
old porn
http://www.fiduciary-trust.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
beautiful porn
http://cognizsoft.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=javidol.org
anna porn
101188. AmiaClumn
10.08.19
12:15
http://8ds.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/sierra-renegade/
daughter porn
http://visionfundmexico.org/157/media/news/article/housewives-in-business/?returnurl=https://www.redwap.me/to/blooming-orchid-sex-position/
futa porn
hairy porn
http://cubio.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/xtub3/
therapy porn
http://keden.kz/go.php?go=https://www.redwap.me/to/pornhardx/
http://blog.brinch-web.dk/ct.ashx?url=https://www.redwap.me/to/pornblessed/
free porn
http://www.superartcamps.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/www-myfreemature-com/
https://www.lightsourcefilm.com/click.php?id=63&url=https://www.redwap.me/to/seabliss/
alls porn
raping porn
http://www.happymadisonmovies.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/kim-kardashian-full-sextapr/
http://freelinks4u.co.uk/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/mybeeg/
http://mx1.hotrank.com.tw/redir/mf-www/home-textD?url=https://www.redwap.me/to/eleanor-rigby-mfc-girl/
http://janmarsport.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/videos/292054/wine-is-the-best-lubricant/
therapy porn
porn tube
incest porn
http://thassos-island.de/redirect.php?id=174&target=https://www.redwap.me/videos/247303/sexy-girl-stripping-down-to-nothing/
http://www.latta.stager.ca/guestbook/go.php?url=https://www.redwap.me/to/hyou/
http://momsexmachine.com/cgi-bin/ergas/foo.cgi?id=33&tag=top&ass=yes&boom=https://www.redwap.me/videos/13953/two-horny-mommies-pleasure-their-young-visitor/
trans porn
lee porn
porn time
http://www.commercesdemaville.com/stats_pub.php?url=https://www.redwap.me/to/erin-emerson-porn/
http://cartergrandle.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.redwap.me/to/mycheapgf/
vintage porn
alls porn
101187. subjucoG
10.08.19
10:35
Это очень ценное сообщение

---
Прошу прощения, что вмешался... Мне знакома эта ситуация. Готов помочь. порно азиатки вк, бесплатные порно сайты скачать или [url=https://pornotwix.com/ru/video/Klvyee-devochki-pokazali-pisqki-v-mashine-i-podrochili.html]жестоко в жопу[/url] порно категории смотреть онлайн
101186. ThomasJar
10.08.19
10:10
Давно искала хорошую и недорогую типографию , наконец я её нашла !
Возможно Вам кому то понадобится имейте ввиду
[url=https://print-west.ru/pereplet-diplomov-i-dissertatsij/]переплет дипломов в казани [/url]
Данный сайт типография вестфалика казань мне показался очень отличным . Всего хорошего рекомендую !
101185. Antonioate
10.08.19
09:40
Здравствуйте дамы и господа[url=http://sfilm.by/]![/url]
Предлагаем Вашему вниманию высококачественные профессиональные плёнки.
Наша организация"ООО Защитные плёнки" работает 15 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам [url=http://sfilm.by]Защитные плёнки[/url] ,[url=http://sfilm.by]архитектурные плёнки[/url],[url=http://sfilm.by]декоративные плёнки[/url],[url=http://sfilm.by]автомобильные плёнки[/url] и [url=http://sfilm.by]противопожарные плёнки[/url].
Более подробная информация размещена на нашем [url=http://sfilm.by]сайте[/url]
С уважением,коллектив "ООО Защитные плёнки".
http://www.soldati-russian.ru/index/8-26157
http://246division.ru/index/8-51050
http://adeshki.ru/index/8-3259
http://prokireevsk.ru/index/8-78936
http://ultrafreedom.ru/index/8-131738
101184. wandaec18
10.08.19
09:01
College Girls Porn Pics
http://pornclipsvote.xblognetwork.com/?janet
porn movies rough blow jobs hq porn babes pic porn bet free vicky porn porn stud fukcing baby sitter mpegs
101183. RochelRed
10.08.19
08:13
Нужен секс на одну ночь?
Тогда вам точно
нужен наш сайт.
[URL=http://luchie-znakomstva.blogspot.com/intimnie-znakomstva-nikolaeve.html]Интимные знакомства николаеве[/URL]
101182. deliagw69
10.08.19
07:03
New hot project galleries, daily updates
http://gaypornstar.pornblowjobs.bloglag.com/?breonna
long dicks free porn you porn tagomatic kendra wilkinson free porn movies tiny cock porn tube cuba porn galleries
101181. Albertecozy
10.08.19
06:48
check the best [url=https://ii-casino.com]casino online[/url]
101180. Stevenkam
10.08.19
05:56
Hello. And Bye.
101179. kathleenth4
10.08.19
05:28
Best Nude Playmates & Centerfolds, Beautiful galleries aily updates
http://newyearhotpics.fetlifeblog.com/?zoe
porn pics movies ay interracial porn porn hungry netherlands porn movies flight free free stream porn full dvds
101178. Antoniovkl
10.08.19
04:21
Доброго времени суток друзья[url=http://sfilm.by/]![/url]
Предлагаем Вашему вниманию высококачественные профессиональные плёнки.
Наша организация"ООО Защитные плёнки" работает 15 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам [url=http://sfilm.by]Защитные плёнки[/url] ,[url=http://sfilm.by]архитектурные плёнки[/url],[url=http://sfilm.by]декоративные плёнки[/url],[url=http://sfilm.by]автомобильные плёнки[/url] и [url=http://sfilm.by]противопожарные плёнки[/url].
Более подробная информация размещена на нашем [url=http://sfilm.by]сайте[/url]
С уважением,коллектив "ООО Защитные плёнки".
http://pritci.ru/index/8-41287
http://www.lovekinozal.ru/index/8-158100
http://www.aca-rostov.com/index/8-2685
http://hyundaiportal.ru/index/8-12038
http://www.travelerforever.ru/index/8-157
101177. Lukyanfaf
10.08.19
03:58
[url=http://ryhebu.cashbackbanner.ru/916884/]порно кунигулиус старые[/url]
[url=http://yzopy.nasha-zarplata.ru/622426-kolco-urala-refinansirovanie-kredita/index.html]кольцо урала рефинансирование кредита[/url]
[url=http://eneletehe.kykaler.ru/288220.asp]порноактриса сэльма хайэкстра[/url]
[url=http://cudyx.hifomyrax.ru/884702-risovannoe-porno-ya-ebu-mamu/]рисованное порно я ебу маму[/url]
[url=http://joniq.cashbackbanner.ru/avokevel-porno-rkeordy/]порно ркеорды[/url]
101176. mitziba60
10.08.19
03:41
Hot photo galleries blogs and pictures
http://bracespornfree.hoterika.com/?arely
shemale lesbian porn tube free xxx disney porn free pics miss usa kelli mccarty porn extreme arab seduction porn free sex porn 69
101175. Williamcooca
10.08.19
02:49
Hello. And Bye.
101174. TerrellZep
10.08.19
02:37
Чтобы получить эстетическое удовольствие от созерцания обнаженной натуры, нужно смотреть только хорошее порно. Наличие логического развития сюжета, использование привлекательных актеров являются неотъемлемыми составляющими качественного ролика.
Не важно, кто является производителем смелой истории, в которой фигурируют обнаженные люди. Слова, которые произносят герои, не всегда могут носить смысловую нагрузку. Главное, чтобы гармония отношения угадывалась на экране с первого взгляда.
Смотрите
<a href=https://glavk.info/articles/81769-kak_gruppa_kompanij_tis_i_fond_gosimushchestva_uveli_iz_bjudzheta_ukrainy_milliardy>порно хамстер</a> онлайн
Порно в хорошем качестве позволяет не только расстаться с навязчивыми проблемами, которые мешают сосредоточиться, оно позволит сконцентрироваться на тайных желаниях, свойственных каждой личности.
Благодаря пикантному контенту можно порадовать себя перемещением в состояние эрекции, которое позволит отрешиться от рядовых неприятностей, омрачающих текущий день.
Соприкосновение грациозных любовников в хорошем и качественном порно, сплетающихся в естественных порывах, заставит испытать глубокое возбуждение, способное подтолкнуть к сумасшедшим поступкам, проливающим бальзам на омраченное сознание.
Размеренный половой акт или спонтанная сексуальная связь, невольным свидетелем которой становится случайный зритель, позволяет ему испытать сладкую негу возбуждения, ведущую к неповторимому оргазму.
101173. ruthwb4
10.08.19
01:48
Browse over 500 000 of the best porn galleries, daily updated collections
http://porn.hub.allproblog.com/?miya
ravin riley porn clips anal south porn porn wmv gonzo anal orgy hamster xxx porn amateur free porn 10 minute
101172. bettielu2
10.08.19
00:53
Hot photo galleries blogs and pictures
http://shemaleclips.gigixo.com/?kelli
free porn slut tube farang ding porn the hamster porn site re5 porn porn celebraty
101171. JosiDaure
09.08.19
22:39
[url=https://dedicatet.com/forums/ddos-stresser.51/]
Специалисты по безопасности всегда должны изучить множество инструментов, методов и концепций для анализа сложных угроз и текущих кибератак.
Здесь мы увидим некоторые из наиболее важных инструментов, книг, ресурсов, которые в основном используются для анализа вредоносных программ и обратного проектирования.
Шестнадцатеричный редактор
Шестнадцатеричный редактор (или двоичный редактор файлов или byteeditor) - это тип компьютерной программы, которая позволяет манипулировать основными двоичными данными, составляющими компьютерный файл. Имя ' hex 'происходит от’ hexadecimal': стандартный числовой формат для представления двоичных данных.[/url]
101170. LarryTar
09.08.19
22:21
[url=http://adultfriendfinder.com.xmatch.com][img]http://graphics.pop6.com/banners/aff/41174/40017_300x250.gif[/img] [url=http://adultfriendfinder.com.xmatch.com]adultfriendfinder.com[/url]
101169. DebbieNaide
09.08.19
22:10
Я её знаю, она на людях скромная, но в доме для мужа - вот в такой разврат одевается, то ещё и фотки выкладывает на публику
[url=http://nedosex.ru/bolshie-mamki-porno-foto/1034-bolshaya-mamka-s-shikarnymi-buferami-na-ulice.html][img]http://nedosex.ru/uploads/posts/2016-10/medium/1476195622_image_1658.jpg[/img][/url]
эротический массаж и минет в ванной настоящее порно бесплатно, [url=http://nedosex.ru/realnyj-seks-porno-foto/861-potaskuha-v-eroticheskoy-uniforme-podarila-klientu-realnyy-seks.html]без регистрации трахается сверху в туалете на члене[/url]
http://nedosex.ru/
101168. marcienl18
09.08.19
21:55
New super hot photo galleries, daily updated collections
http://freeredboneporn.topanasex.com/?joselyn
young tsanumi porn dignified lafy porn guy teacher sex with student porn free full length porn t twilight porn cartoons
101167. mewestoi
09.08.19
21:42
Я извиняюсь, но, по-моему, Вы ошибаетесь. Могу это доказать. Пишите мне в PM, поговорим.

---
понравилось))))))))) школьница порно, порно категории а также [url=https://pornoliza.com/videos/molodaya-suchka-podsmatrivala-za-parnem-i-drochila-svoyu-pisku/]подглядывание за девушками[/url] порно соло
101166. Artemsiz
09.08.19
21:14
[url=http://adufipux.jyfiteguso.ru/300538/qoh/index.php]порно мультик симпсоны барт[/url]
[url=http://kyjyvasy.nasha-zarplata.ru/kredity-vsem-opasnost-548340/index.html]кредиты всем опасность[/url]
[url=http://ilirasag.jopilatyk.ru/2019/08/09/mimyneb.html]смотреть порно онлайн после того как проверят ваш возраст[/url]
[url=http://cipos.yzoni.ru/aqah-317987.aspx]русское порно в турции[/url]
[url=http://fypikehug.apisokal.ru/2019-08-09/golye-znamenitosti-ukrainy.html]голые знаменитости украины[/url]
101165. KemppiMr
09.08.19
19:48
[url=https://spark-s.ru]Сварочное оборудование Kemppi[/url] ----> апараты, полуавтоматы, инверторы широко известны по всему миру. В нашем каталоге компании СПАРК представлены сварочные аппараты Kemppi различных моделей. Фирма для рынке сварочного оборудования существует уже исстари и предлагает оригинальную продукцию с идеальным соотношением цены и качества.

Разряд сварочных аппаратов Kemppi включает обстановка линеек: характер сварки MIG/MAG. Используются чтобы дуговой сварки с через металлического электрода; разряд сварки TIG. Дуговая сварка с вольфрамовым электродом; образец сварки MMA. Сварка с порошковой проволокой.

Для сайте ООО «СПАРК» позволительно приобрести сварочные аппараты, инверторы, источники питания и горелки ради сварочных работ Кемпи.

Нередко потребители стремятся к экономии, если филиппика заходит о приобретении аппарата. Покупая дешевое оборудование, заслуживать задуматься о книга, ровно нередко будут нуждаться его обслуживание и ремонт. Это приведет к затрачиванию больших финансовых средств, сил и времени.

Правительственный дилер бренда Кемппи – обеспечение, что клиенты получат коллекция сообразно ценам от производителя. У комплектов оборудования есть безвыездно сертификаты качества и аналогия нормам безопасности и качества.

ООО «Спарк» работает с финским производителем напрямую на правах дилера. Поэтому его клиенты получают возможность заказать аппараты ради проведения сварочных работ для выгодных условиях. Достоинство всех моделей не отличается от заявленной поставщиком. Если требуется обстановка, имеющее идеальное соответствие цен и качества, тут покупка у официального дилера – оптимальное решение чтобы каждого.

Аналогов сварочным аппаратам Kemppi не существует на современном рынке. Они изготовляется фирмой с полувековой историей, реализующей новые решения и использующей современные технологии.
101164. Iuliancon
09.08.19
18:59
[url=http://atopem.haqofabar.ru/Whx.htm]фото обнаженных девушек с 2 размера груди[/url]
[url=http://ygufetid.celarozaqa.ru/osady.php]авто в кредит в чечне[/url]
[url=http://uzewa.ycabyzytu.ru/2019/08/09/zak-i-miri-snimayut-porno-anons.aspx]зак и мири снимают порно анонс[/url]
[url=http://epice.avantage-tires.ru/762643-ipotechnyy-kredit-kakaya-stavka.htm]ипотечный кредит какая ставка[/url]
[url=http://epokamu.genfish.ru/681441/onlay-porno-smotert.asp]онлай порно смотерть[/url]
101163. Antoniobrr
09.08.19
18:02
Привет господа[url=http://sfilm.by/]![/url]
Предлагаем Вашему вниманию высококачественные профессиональные плёнки.
Наша организация"ООО Защитные плёнки" работает 15 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам [url=http://sfilm.by]Защитные плёнки[/url] ,[url=http://sfilm.by]архитектурные плёнки[/url],[url=http://sfilm.by]декоративные плёнки[/url],[url=http://sfilm.by]автомобильные плёнки[/url] и [url=http://sfilm.by]противопожарные плёнки[/url].
Более подробная информация размещена на нашем [url=http://sfilm.by]сайте[/url]
С уважением,коллектив "ООО Защитные плёнки".
http://www.profmod.ru/user/ptencikrvr/
http://zona-interesov.ru/index/8-7250
http://hyundaiportal.ru/index/8-23643
http://www.lovekinozal.ru/index/8-173268
http://eduvlad.ru/index/8-11016
101162. Tiffanyploto
09.08.19
17:30
Free cam2cam sexI really want to fuck myself in the ass on the camera!!!!
I'm waiting for you!!
and my ass wants to fuck!

[url=http://gg.gg/my2019][img]http://skype.miss-bdsm.mcdir.ru/img/77.jpg[/img][/url]|[url=http://gg.gg/my2019]
My cunt is always wet mmm ....
[img]http://skype.miss-bdsm.mcdir.ru/img/21.jpg[/img][/url]|[url=http://gg.gg/my2019][/img][/url]

Register and write me my nickname Xenia21
Link to my free webcam
http://gg.gg/mysexi
101161. relejems
09.08.19
16:31
Абалдеть!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

---
Сливают, И еще как!!! секс порно бесплатно, русская девушка сосет а также [url=https://pizdauz.ru/azerbaydjanskoe_porno/domashnee_porno_azeri_i_jestokiy_seks_blondinki_azerki.html]жестокий секс смотреть бесплатно[/url] секис видео
101160. Archiefloub
09.08.19
16:28
College essay help nyc. [url=https://e8r.essaycheap.site/en/best-essays-to-buy-66272.html]https://e8r.essaycheap.site/en/best-essays-to-buy-66272.html[/url] Help on writing argument essays. Phd nursing thesis topic. [url=https://33vr.essaycheap.site/en/umi-thesis-server-71271.html]https://33vr.essaycheap.site/en/umi-thesis-server-71271.html[/url] How to write dissertation synopsis. Proofread and edit my essay. [url=https://k1a.essaycheap.site/en/golden-gate-bridge-project-paper-helper-21493.html]https://k1a.essaycheap.site/en/golden-gate-bridge-project-paper-helper-21493.html[/url] Writing custom constructors. Buy essay online promo code. [url=https://u5.essaycheap.site/en/should-you-include-coursework-on-a-resume-85479.html]https://u5.essaycheap.site/en/should-you-include-coursework-on-a-resume-85479.html[/url] Best essay writing site. Good thesis statements for persuasive essays. https://7j1n.essaycheap.site/en/writer-services-91976.html Help writing a thesis statement. [url=https://4ss.essaycheap.site/en/write-a-thesis-proposal-69967.html]https://4ss.essaycheap.site/en/write-a-thesis-proposal-69967.html[/url]
Editing services. [url=https://u2k.essaycheap.site/en/dissertation-advice-quotes-11158.html]https://u2k.essaycheap.site/en/dissertation-advice-quotes-11158.html[/url] Essay editing ukulele. Press release writing service cost. [url=https://v3i1.essaycheap.site/en/help-in-writing-kudos-79379.html]https://v3i1.essaycheap.site/en/help-in-writing-kudos-79379.html[/url] Paying someone to write a research paper. Phd thesis defense tips. [url=https://u2k.essaycheap.site/en/umi-dissertations-express-38794.html]https://u2k.essaycheap.site/en/umi-dissertations-express-38794.html[/url] Uk dissertation help services. Pay for writing an essay. https://9ie8.essaycheap.site/en/need-help-writing-book-40190.html Software for dissertation writing.
101159. Peterbek
09.08.19
16:17
check top [url=https://i-online-casino.org/]casino online[/url]
101158. DenisPyday
09.08.19
15:59
[url=http://moluro.ytohuw.ru/ihebep/615183/]игра престолов секс фото[/url]
[url=http://studio31-sp.ru/dewygojav/471942.aspx]видео онлай порно аниме[/url]
[url=http://wihaxas.avis23.ru/358973.asp]кредит на потребительские нужды в банках рб[/url]
[url=http://ohalyletu.people-slim.ru/639563.asp]порно онлайн миньет домашнее русская девочка[/url]
[url=http://irug.premier1-spb.ru/564713/kreditka-studentu-ukraina.htm]кредитка студенту украина[/url]
101157. Arnottnft
09.08.19
15:20
удалите,пожалуйста! [url=http://tut.by/].[/url]
101156. KitchenAidazd
09.08.19
15:10
удалите,пожалуйста! [url=http://tut.by/].[/url]
101155. jejanSeam
09.08.19
14:38
[url=https://dredsolution.com/buy-viagra-online]buy viagra online[/url]
101154. antoniosc11
09.08.19
14:25
Sexy photo galleries, daily updated collections
http://bdsmforums.relayblog.com/?jalyn
fisting and fingering yourself oprn sites movies without spy ware porn mcfall porn porn videp michelle hunter porn
101153. AutumnRip
09.08.19
13:56
blowjob porn
scat porn
[url=https://www.redwap.me/]redwap.me[/url]
cosplay porn
group porn
real porn
101152. janniemw16
09.08.19
13:39
Daily updated super sexy photo galleries
http://67pornpix.wwepornforfree.jsutandy.com/?ashton
jocelyn porn palace cum porn video kidz porn rapidshare all girls cumming porn shangai porn
101151. YuriychooX
09.08.19
12:59
[url=http://dyleq.ru/2019-08-02-foto-seksa-v-anal-s-babulyami.asp]фото секса в анал с бабулями[/url]
[url=http://uzixixaj.dupopesih.ru/pabyn.asp]часне фото голих[/url]
[url=http://hyso.dyleq.ru/oguqeqi/992861.php]запрещённые клипы порно онлайн[/url]
[url=http://genfish.ru/aqofezyka/498234.html]в контакте много порно[/url]
[url=http://piso.urirerigo.ru/akson-bank-cherepovec-kredity.asp]аксон банк череповец кредиты[/url]
101150. Antoniosof
09.08.19
12:36
Приветствую Вас друзья[url=http://sfilm.by/]![/url]
Предлагаем Вашему вниманию высококачественные профессиональные плёнки.
Наша организация"ООО Защитные плёнки" работает 15 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам [url=http://sfilm.by]Защитные плёнки[/url] ,[url=http://sfilm.by]архитектурные плёнки[/url],[url=http://sfilm.by]декоративные плёнки[/url],[url=http://sfilm.by]автомобильные плёнки[/url] и [url=http://sfilm.by]противопожарные плёнки[/url].
Более подробная информация размещена на нашем [url=http://sfilm.by]сайте[/url]
С уважением,коллектив "ООО Защитные плёнки".
http://podnebese.ru/index/8-27665
http://www.forum.hertz-audio.com.ua/memberlist.php?mode=viewprofile&u=48934
http://allbutovo.ru/index/8-164867
http://fili-davydkovo.info/index/8-51828
http://romhacking.ru/index/8-47055
101149. Андрей cix
09.08.19
11:45
https://obau.ru/brands/temax_trade_co_ltd/
101148. Stevenevisa
09.08.19
11:29
Click the "Download Now" button to download [b]ExcelFIX Keygen Serial[/b].
The process will just take a few seconds.

[url=https://downloadfreecracks.com/crack?s=excelfix&id=105142][img]https://i.imgur.com/UWGVT5A.png[/img][/url]

Excel recovery software that will help you restore damaged files, which includes standard and advanced tools, and recovers texts numbers and formulas

Mirror ---> [url=https://downloadfreecracks.com/crack?s=excelfix&id=105142]https://downloadfreecracks.com/crack?s=excelfix&id=105142[/url]

· Release version: 5.94
· Patch date: May 8 2019
· Company: Cimaware Software
· Downloads: 3444
· Download type: safety (no torrent/no viruses)
· File status: clean (as of last analysis)
· File size: unknown
· Price: free
· Special requirements: no
· Supported systems: Win NT / Win 10 64 bit / Win 10 / Win 8 64 bit / Win 8 / Win 7 64 bit / Win 7 / Win Vista 64 bit / Win Vista / Win XP 64 bit / Win XP / Win 2K
· Rating: [img]https://i.imgur.com/4QD8G76.png[/img]

[img]https://downloadfreecracks.com/preview?path=/content/images/screens/excelfix-excel-file-recovery_12.png[/img]

[b]Tags cloud[/b]:
excelfix with crack, excelfix cracked latest, excelfix cracked, excelfix + full crack, excelfix crack latest version, excelfix activator, excelfix license code, excelfix crack exe, excelfix license, excelfix patch

[b]More software keygens:[/b] [url=https://downloadfreecracks.com]https://downloadfreecracks.com[/url]

[b]Popular software:[/b]
[url=http://www.istanbulschneiderei.de/?p=3&unapproved=9114&moderation-hash=7b241a642177f24d7f70a92d8ff0496e#comment-9114]Istanbulschneiderei - IstanbulschneidereiIstanbulschneiderei[/url]
[url=http://freesmartsoft.com/Home/Details/?name=FSSPlagiator&lang=ru]повышение уникальности текста[/url]
[url=https://aryshkg.kloop.asia/2013/09/08/migratsionny-e-protsessy-v-ky-rgy-zstane-v-period-suvereniteta/?unapproved=38454&moderation-hash=1802f755891ff9a31f99ed2017f371ca#comment-38454]Миграционные процессы в Кыргызстане в период суверенитета[/url]
[url=https://flakegames.com/game/3158/metal-fatigue]Download Metal Fatigue crack fix[/url]
[url=http://blog.aydoskaravan.com/kamp-alaninda-camasirlik/?unapproved=47299&moderation-hash=564f7bf4fc37b1df2c1e0b1e1472dda1#comment-47299]Kamp Alan?nda Camas?rl?k – Aydos Karavan[/url]
[url=http://everydaysoft.com/Product/EDSGoogleBooksDownloader]Convert Google books to PDF, PNG or JPG[/url]
[url=https://freecrackfiledownload.com/software/easeus-todo-backup-free/59]Скачать EASEUS Todo Backup Free crack и keygen[/url]
[url=https://mygdz.net]Готовые домашние задания (ГДЗ) по разным школьным предметам[/url]
[url=https://dllshared.com/download/pbvm115.dll/19094]Download pbvm115.dll to fix missing or corrupted DLL errors[/url]
101147. AnthonyMap
09.08.19
11:10
kinokrad.co кино онлайн
фильмы онлайн kinokrad.co
101146. indurry
09.08.19
08:40
Sorry for making you review this message which is more than likely to be thought about by you as spam. Yes, spamming is a bad thing.

On the other hand, the most effective means to learn something brand-new, heretofore unknown, is to take your mind off your day-to-day headaches as well as show interest in a topic that you may have considered as spam prior to. Right? [url=https://kingswayjewelry.com/]deer antler[/url]

We are a team of young individuals that have actually chosen to start our very own business and make some money like numerous other individuals on Earth.

What do we do? We provide our site visitors a wide selection of terrific handcrafted rings. All the rings are made by the best craftsmen from around the United States.

Have you ever before seen or put on an environment-friendly opal ring, timber ring, fire opal ring, Damascus ring, silver opal ring, Turquoise ring, blue opal ring, pink ring, meteorite ring, black ring or silver ring? This is just a tiny component of what you can always locate in our shop.

Made in the UNITED STATES, our handmade rings are not just lovely as well as initial presents for, claim, a wedding or birthday, but additionally your talisman, a point that will definitely bring you good luck in life.

As compensation for your time invested in reading this message, we provide you a 5% discount rate on any item you have an interest in.

We are eagerly anticipating conference you in our shop!
101145. DemyanMet
09.08.19
06:56
[url=http://egucupy.sofaha.ru/2019-08-02/153198.php]голые знаменитости бритни спирс[/url]
[url=http://wodabed.rainbow-filter.ru/694105-wifa/index.html]по именам рыжая порно звезда[/url]
[url=http://xiza.avis23.ru/2019-08-08/660717.aspx]найти порно фильм гамлет[/url]
[url=http://avuvori.celarozaqa.ru/jitacicif.html]росельхозбанк кредиты[/url]
[url=http://zilofigu.dupopesih.ru/719969-bezplatnoe-porno-video-sperma/]безплатное порно видео сперма[/url]
101144. oliviadz60
09.08.19
06:49
College Girls Porn Pics
http://tssexvideos.shemalesymbol.hotblognetwork.com/?regan
daughter caught mom fucking porn cathy barry porn tube secret porn downloads largest dick in porn 10 hottest nude porn stars
101143. brandyny69
09.08.19
06:38
Daily updated super sexy photo galleries
http://nakeddsl.alexysexy.com/?andrea
changeing room porn totaly spys porn desert rose free movies porn porn stars crave it bg best type porn in the world
101142. DustinHoone
09.08.19
04:59
Hello. And Bye.
101141. brendayj11
09.08.19
04:28
Girls of Desire: All babes in one place, crazy, art
http://stripgames.allproblog.com/?juliana
976 porn fat black ass porn home town porn girl video free xxx hardcore piss porn harry potter porn story
101140. ValeryanNup
09.08.19
03:58
[url=http://xagavol.avis23.ru/yreb/porno-ssytsya-ot-orgazma/index.html]порно ссытся от оргазма[/url]
[url=http://qohefemuq.dyleq.ru/kredit-na-poderjannye-avtomobili-v-orenburge/96238.asp]кредит на подержанные автомобили в оренбурге[/url]
[url=http://onupe.urirerigo.ru/66538-ezu.aspx]жесткое порно но лайн сесплатно[/url]
[url=http://ececyp.ipoduraza.ru/521480-jenshchiny-samostrely-foto-golye-za-30.aspx]женщины самострелы фото голые за 30[/url]
[url=http://rltennis.ru/onokezece/]порно рассказы истории самые популярные сайты[/url]
101139. Artemvit
09.08.19
03:50
Позавчера изучал данные инет, неожиданно к своему восторгу обнаружил познавательный ресурс. Вот посмотрите: https://zen.yandex.ru/media/soveti_hobbi/pianyi-mihail-efremov-ustroil-debosh-v-centre-moskvy-5d4861a68da1ce00ad0808cd . Для моих близких этот вебсайт оказался очень важным. Всех благ!
101138. Jeremyjouth
09.08.19
03:31
Некоторые игроки придерживаются суждения о том, что выиграть в online казино почти нереально. Такой шанс выпадает одному из миллиона игроков. Хотя реальность доказывает иное – заработать может любой. Главное – усидчивость, терпение и упорство.

Допустим, недавно один из бывалых геймеров online заведений показал, что выиграть огромный куш вполне возможно. Айтишник, проживающий в Лос-Анджелесе, интересуется спортивными соревнованиями, а именно – баскетболом.
Во время наблюдения за любимой баскетбольной дружиной в спортбаре, мужчина захотел сыграть в знаменитый развлекательный автомат, дабы как-нибудь скоротать перерыв в игре. В итоге, автомат Megabucks помогает счастливчику получить огромный джек-пот – сорок миллионов баксов!
Принимая в расчет законодательство данного штата, геймер сможет забирать по 1,5 миллиона долларов ежегодно на протяжении 25 лет. Специально для любителей автоматов - [url=https://eldorado-kazino.appspot.com]онлайн казино Эльдорадо[/url].

Этот же развлекательный автомат в 1989 году определенно удивил другого счастливчика – некого Элмера Шервина, он захотел потратить свои последние деньги на игру. В результате, счастливчик выиграл 5000000 баксов. Спустя шестнадцать лет впоследствии случившегося Эмер вновь захотел испытать удачу, и она приподнесла счастливчику уже 21000000 баксов.
101137. phylliste3
09.08.19
03:18
College Girls Porn Pics
http://meridianporn.danexxx.com/?monique
free porn tues bisexual threesome porn movies porn toying movies free porn wife bucket grandman porn pictures
101136. SeptikLussy
09.08.19
02:58
[url=http://septiki-nn.ru]установка септика[/url] - подробнее на сайте [url=http://septiki-nn.ru]septiki-nn.ru[/url]
101135. StefanSuers
09.08.19
02:34
Hello. And Bye.
101134. corinnezf2
09.08.19
01:10
Hardcore Galleries with hot Hardcore photos
http://lesbian.com.bloglag.com/?aubrey
orihime inoue porm games girl rides dick porn very young granddaughter and grandpas porn freaks of cox porn nova studios gay porn
101133. JoshuaGak
08.08.19
23:28
Hello. And Bye.
101132. lyamukov
08.08.19
22:56
По моему мнению Вы не правы. Я уверен. Давайте обсудим.
101131. karynah69
08.08.19
22:35
Sexy photo galleries, daily updated pics
http://pornteengirl.alexysexy.com/?denise
karen wing porn star asian pantyhose porn videos cut asian celebrity porn taboo porn picture archives the best porn asses show
101130. hydranaile
08.08.19
22:16
президент медведев петух козел гей трансвестит петух козел кидала -=Command Shop=- торговля кокаином кидалы петухи козлы
гидра петух козел кидала

у русских большое очко

кидалы верните деньги петухи @unblock_rubot козлы пидоры обоссыши ебанныекупить амфетамин кокаин
http://hydraruzxpnew4af.onion/market/1173 Stuffman

[img]https://i.ibb.co/hyj9Yp3/3.jpg[/img]
101129. Aliexpress2019
08.08.19
21:57
Headphones for mobile at the most cutting-edge price

https://zilo.app/2VadAQ
101128. Danieladult
08.08.19
21:20
Hello. And Bye.
101127. XRumerTest
08.08.19
20:16
Hello. And Bye.
101126. Ockarea
08.08.19
19:56
не пойму, правильно ли указано здесь [url=http://ukrat.ru/index.php?/Korporativnoe-pravo/dokumenty-dlya-otkrytiya-atele.html]документы необходимые на открытие ателье[/url] или как-то другие пути?<br>Выполняем услугу по составлению юридических мнений. Предоставляем отличное выполнение наших услуг на рынке. В числе гарантируемых нами особых условий высокая оперативность. Прекрасный стаж положительного завершения подобного типа вопросов.
101125. ArthurVoiny
08.08.19
19:12
Очень долго искала стоматологию куда можно было бы обратится, решила пойти и не пожалела. Персонал душевный. Удаляла зуб, удалили безболезненно и без последствий. За одно и сделала чистку, и была очень довольна все отлично. Зубы стали белее, знаю точно что по моим рекомендациям на чистку зубов пришло еще 3 человека. Так что, советую стоматологию Миллениум, не пожалеете.
Ходила сюда
[url=https://stomatologiya-millenium.ru/zubosokhranyayushhie-operacii]стоматология в Казани[/url] Мне эта поликлиника Миллениум показалась очень хорошой . Всего хорошего !
101124. Eduardhaf
08.08.19
19:01
[url=http://gubuv.urirerigo.ru/424669/]порновидео бессплатно[/url]
[url=http://rytidik.people-slim.ru/obiwe/iskovoe-zayavleniya-zayma/index.php]исковое заявления займа[/url]
[url=http://ohalyletu.people-slim.ru/167368.asp]порно онлайн на выпускном[/url]
[url=http://pixe.dyleq.ru/156640.php]порно сын без смс[/url]
[url=http://yduh.erulusud.ru/2019/08/03/chechenskie-porno-video-smotret.htm]чеченские порно видео смотреть[/url]
101123. lisaks11
08.08.19
17:49
Sexy pictures each day
http://porn.clipshare.instasexyblog.com/?karlee
cheerleader porn moives free celebrity porn art sergio suarez porn free handjob porn tubes high tail hall porn
101122. Lindahoolo
08.08.19
16:17
Жалко, что в наше время девушки всё реже носят длинные юбки, ниже колена
[url=http://krasivie-telki.ru/blyadi-porno-foto/1642-stroynaya-aziatskaya-blyad-s-tatu-trahnulas-v-pizdu.html][img]http://krasivie-telki.ru/uploads/posts/2016-05/thumbs/1464036520_image_41684.jpg[/img][/url]
позирует в общественных местах настоящее порно смотреть, [url=http://krasivie-telki.ru/rizie/2079-ryzhaya-model-razvlekaetsya-po-nastoyaschemu-v-dushe.html]рыжая русская девочка делает минет смотреть фото[/url]
http://krasivie-telki.ru/
101121. Jereaspo
08.08.19
14:51
Ver pelicula online - https://blog.libero.it/wp/veronlinegratisesp/2019/07/29/fast-furious-9-hobbs-shaw-ver-pelicula-online-gratis-espanol/
Fast & Furious Hobbs & Shaw pelicula completas 2019, Fast & Furious Hobbs & Shaw ver pelicula online espanol, Fast & Furious Hobbs & Shaw ver pelicula completas, Fast & Furious Hobbs & Shaw pelicula online espana
101120. Aaronjeday
08.08.19
14:34
I've seen something very similar in another thread. You will probably find some parts of that post useful, not everything obviously, but I think it is worth looking into.
https://hoetowriteanessay823.blogspot.com
http://claesoldenburgresearchpaper.blogspot.com/
https://ismlaorapaeasier.blogspot.com/
https://howtowriteaessaywriting.blogspot.com
https://bestessayforyou599.blogspot.com
https://essaywritingtopics58.blogspot.com
https://bestpowerpointpresentation1.blogspot.com/
https://musicessay890.blogspot.com
https://chemeeideas.blogspot.com/
https://freeonlineessaywritingtest.blogspot.com
http://customresearchpapercheap.blogspot.com/
https://cheapessays1234.blogspot.com/
https://candomyessay.blogspot.com/
https://essaywritingcom1.blogspot.com
https://writinglabreportsandscientificpapers.blogspot.com/
https://collegeessayexamples656.blogspot.com
https://essaystructureexample12.blogspot.com/
https://buyadmissionessays12.blogspot.com/
https://uccollegeessay.blogspot.com
https://introductiontoacollegeessay644.blogspot.com
https://topicsessaywriting.blogspot.com
https://papersformoney.blogspot.com/
https://howtodoatextualanalysis1.blogspot.com/
https://casestudyhelp0.blogspot.com
https://freehomeworkhelper12.blogspot.com/
https://helpmewritemycollegeessay501.blogspot.com
https://buythesis187.blogspot.com
https://howtowriteacomparativeessay489.blogspot.com
https://essaysonwriting164.blogspot.com
https://nursingessay713.blogspot.com
https://lawessaywritingservice876.blogspot.com
https://shouldabortionbelegalthesisstatement.blogspot.com/
https://howtowriteanessay1234567.blogspot.com/
https://customtermpaper647.blogspot.com
https://topicsforarogerianessay1.blogspot.com/
https://courseworkwriting426.blogspot.com
https://expositoryessay716.blogspot.com
https://reflectiveessayhelp0.blogspot.com
https://customwritingserviceblog12.blogspot.com/
https://laboratoryreportsample12.blogspot.com/
https://highschoolessay779.blogspot.com
https://inspirationalcollegeessays831.blogspot.com
https://paperwritinghelp12.blogspot.com/
https://writingathesisforaresearchpaper1.blogspot.com/
http://johnnycadeessay.blogspot.com/
https://economicsessay590.blogspot.com
https://nyucollegeapplicationessay681.blogspot.com
https://songwritingpaper1.blogspot.com/
https://topcustomwritingservices1.blogspot.com
https://writingessayspdf227.blogspot.com
101119. acrombumreary
08.08.19
14:23
top-obnal.name [url=http://top-obnal.name/]кардинг форум[/url]
101118. shawnwz2
08.08.19
13:22
Hot teen pics
http://animedpporn.kanakox.com/?stephanie
southpark randy marsh internet porn japanese girl mizugi porn porn videos free pics halo porn hardcore chocolate milkjugs porn
101117. Barbaraleast
08.08.19
11:59
Get free ETH to your wallet now. https://is.gd/gjILYQ
101116. CeceliaVig
08.08.19
10:44
В детской стоматологии Family Dent прекрасный подход к детям. Старшей дочери недавно установили здесь вестибулярные брекеты, а младшему сыну вылечили зубы совсем без слез. Такого еще ни разу не было. Впервые без нервотрепки и криков. Теперь ходим только сюда - [url=https://kids-dent.ru/]детская стоматология Family Dent [/url]
Мне эта стоматология Family Dent показалась очень хорошой . Всего хорошего рекомендую !
101115. Jamesfes
08.08.19
10:27
qwerty
101114. DavidSip
08.08.19
08:07
[url=https://bitly.com/2TeE4CI] СМОТРЕТЬ Психологини 2 сезон смотреть онлайн
[/url]
[url=https://bitly.com/2TeE4CI] СМОТРЕТЬ https://bitly.com/2ZGehpb
[/url]
101113. raulqv1
08.08.19
06:59
Big Ass Photos - Free Huge Butt Porn, Big Booty Pics
http://canadaanimeporn.instasexyblog.com/?ellen
osama bin laden porn celeste retro porn deep throat fucking porn porn guide ov guide young little girls under 15 porn
101112. Yustinbot
08.08.19
06:55
[url=http://gubuv.urirerigo.ru/94186/]порновидео жено-мужчины сводная сестра[/url]
[url=http://ulugopac.kobudanapa.ru/2019/08/03-domashnee-video-filmy-onlayn-porno.htm]домашнее видео фильмы онлайн порно[/url]
[url=http://evasyx.genfish.ru/uzepucifos/index.html]смотреть порно два члена в одну дырку[/url]
[url=http://vedanupi.sofaha.ru/407440/foto-svisayushchih-golyh-sisek.html]фото свисающих голых сисек[/url]
[url=http://dyleq.ru/2019-08-02-foto-goloy-valerii-dmitrievoy.asp]фото голой валерии дмитриевой[/url]
101111. Jamesenads
08.08.19
06:42
Go [url=http://offeramazon.ru/2019/06/11/парсинг-в-релевантные-форумы/]A-Parser includes 70 parsers[/url]
101110. AutumnRip
08.08.19
06:39
private porn
babes porn
[url=https://www.redwap.me/]redwap.me[/url]
group porn
sexy porn
group porn
101109. DonnieAveva
08.08.19
05:41
Hello. And Bye.
101108. Andreassqu
08.08.19
05:09
Доброго времени суток господа! Есть такой замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду. Бурение скважин в Минске компанией АКВАБУРсервис – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. [url=https://aquaburservice.by/]скважина на воду[/url],[url=https://aquaburservice.by/]бурение скважин[/url], [url=https://aquaburservice.by/]скважина минск[/url],[url=https://aquaburservice.by/]скважина на воду цена[/url],[url=https://aquaburservice.by/]бурение скважин в минской области[/url],[url=https://aquaburservice.by/]ремонт скважин[/url] и [url=https://aquaburservice.by/]бурение скважин минск[/url]. Мы бурим любые виды скважин.У нас доступная ценовая политика, рассрочка на услуги и оборудование.Заказывайте скважину для воды в АКВАБУРсервис – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам!
Увидимся!
http://court.uv.gov.mn/user/steklodelvev/
http://poster.berdyansk.net/user/Andreasthc/
http://www.sirfmobile.com/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=14338
http://bumprompak.by/user/Karlospqp/
https://forums.hexify.biz/member.php?238048-steklodelalu
101107. Logansaimb
08.08.19
05:03
теплые полы теплолюкс

[url=http://teploluxe.kz/]теплые полы астана цены[/url]
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.0588