ПЛЪХОВЕТЕ...

 

 
Рейтинг: 3.00
(22)
Увод
ПЛЪХОВЕТЕ
ЕпилогПЛЪХОВЕТЕ / FAQ

FAQ
10.08.11 13:00

Автор:Плъхи
част 1
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ (FAQ)
 
 
 
Може ли да опитомя див плъх?
А има ли нужда? Най-добре е дивите плъхове да си живеят свободни, и по възможност далеч от човека. Дивият плъх вероятно ще се съпротивлява. Той е привикнал към своята среда на обитание и улавянето/затварянето в клетка може да му предизвика силен стрес. Също така, не трябва да се забравя, че плъховете живеещи на свобода се явяват преносители на голям брой опасни за човека заболявания. Ако все пак решите да си вземете див плъх, спазвайте всички мерки за безопасност и не форсирайте събитията – ще изминат месеци преди този плъх да привикне към вас и новата обстановка. Има вероятност животното да си остане диво, особено ако сте уловили възрастен индивид.
 
Има ли породисти плъхове?
При плъховете не съществуват породи, а само разновидности.
 
Какви разновидности плъхове съществуват?
Сигурно с изненада ще разберете, че при плъховете също има стандарт. Те дори участват в различни изложби, шоута и там получават награди за съответния стандарт.
 
Какво представлява стандартния плъх ?
Съгласно американският стандарт (http://www.afrma.org) всички плъхове се разделят на шест разновидности:
STANDARD – с къса, гладка и лъскава козина;
REX – с къдрава козина или рошави бакенбарди;
TAILLESS – безопашати;
HAIRLESS – плъхове, които напълно са лишени от козина (голи или сфинкс);
SATIN – с много тънка, удължена и блестяща козина;
DUMBO - ушите на тази разновидност плъхове са големи и закръглени, разположено по-ниско от обикновено.
Всяка от горепосочените разновидности може да влезе в една от секциите, различаващи се една от друга по разцветка или маркировка:
SELF – с еднородна окраска по цялото тяло;
TICKED – еднородна окраска с наличие на разпръснати отделни влакна с друг цвят;
SHADED – светло тяло с по-тъмен цвят към краищата;
SILVERED - монотонно оцветяване на тялото, с отделни бели влакна разпръснати по цялата телесна повърхност, които създава сребрист ефект;
MARKED – тази секция е разбита на 10 основни типа:
• English Irish – на гърдите има разположено бяло петно във форма на равностранен триъгълник;
• Irish – тъмен основен фон, тънка бяла ивица на корема, малки бели петна по лапите, бял край на опашката;
• Berkshire – бял корем, бели”чорапчета”на лапите, малко бяло петно между ушите, бяло петно на опашката;
• Variegated – светъл фон, оцветена глава и рамене, малки и многобройни оцветени петна по цялото тяло, бял корем;
• Blaze(Хъски) – от носа до ушите - бял “клин” на основен тъмен фон стесняващ се към тила;
• Dalmatian – многобройни петна от цветни влакна на бял фон, без отчетливост на петната;
• Hooded – оцветена “качулка” на светъл фон, покриваща главата, предните лапи и раменете, и равна тъмна ивица по гръбначната линия;
• Bareback – оцветена качулка на светъл фон;
• Capped – оцветено петно на светъл фон на главата, във вид на каскет;
• Masked – тъмна маска на светъл фон на муцуната;
• Odd-eye – плъхове с различен цвят на очите (едното око е червено, а другото – рубинено или черно);
• Unstandardized – всички останали разновидности, които не са включени в стандарта.
 
ЖИЛИЩЕ
 
Каква клетка ми е нужна?
Решетъчните клетки и аквариумите са подходящи, но и двата варианта си имат плюсове и минуси. Жилището първо трябва да бъде достатъчно голямо и да е съобразено с броя на плъховете, които ще се отглеждат в него. При купуването на клетка, трябва да се има предвид, че малкото плъхче ще израсте бързо и ще добие размер, приблизително колкото едно морско свинче.
1.Аквариумът предпазва от течение, но поради недостатъчната циркулация на въздух в него ще бъде по-топло и влажно в сравнение с решетъчната клетка. Освен това, по-трудно се обзавежда с приспособленията за почивка и игри. Един 90 л аквариум ще бъде добро решение за 1-2 плъха. Необходимо е по-често да се почиства. Друг недостатък е, че се затруднява общуването с животното.
2.Металната клетка е най-добрия избор. Тя трябва да бъде с решетка, която да е от неръждаем метал. Подът трябва да бъде цялостен, а не решетъчен.
3.Дървената клетка е напълно неприемливо решение за отглеждане на плъхове - урината се просмуква в дървото, повишава се отделянето на амоняк, който провокира заболявания на дихателните пътища. Освен това, плъховете ще прогризат дървото и ще избягат. Дървесината се цепи и треските могат да предизвикат наранявания.
 
Колко голяма трябва да бъде клетката и къде да я поставя?
Минималния размер за клетка, в която ще се отглеждат 1-2 плъха е дължина – 60 см, широчина – 30 см и височина – 40 см. Купете (направете) си възможно по-голяма клетка, която да осигури по-големи удобства и жизнено пространство на вашите любимци.
Като алтернатива, може да свържете няколко по-малки клетки в една система.
Поставете клетката на място, което да е защитена от въздушно течение и пряка слънчев светлина. Никога не поставяйте клетката под прозорец и в близост до външна врата. На пода може, но само при положение, че не се образува течение на избраното място. Оптимална височина за разполагане на клетката е  1-1.5 метра от пода, където движението на въздушния поток е минимално.
 
От какъв материал трябва да е направена клетката? Колко етажа да има? Колко висок да бъде всеки един етаж?
Основата на клетката е най-добре да е от пластмаса – лесно се почиства и дезинфекцира.
Броят на етажите трябва да е съобразен с височината на клетката - най-добрия вариант е 3-4 етажа. Височината на всеки етаж да не бъде по-малка от 15-20 см, за да може плъхът спокойно да се изправя на задните си крайници.
 
Как е най-добре да разположим къщичката, поилката, хранилката?
Добре е къщичката да поставите на най-ниското ниво – на пода на клетката. Това позволява плъхът да използва по-ефективно високите етажи за игра и почивка. Плъховете често спят върху покрива на къщичката, който в този случая играе роля на допълнителен етаж.
Хранилката е желателно да се постави там, където ще бъде най-удобно за обслужване. Плъховете често пренасят храна в къщичката си или я крият в ъглите на клетката.
Поилката е хубаво да бъде фабрична, предназначена за гризачи (продават се във всеки зоомагазин). Поставя се от външната страна на клетката на удобно място за плъховете.
 
От какъв материал да бъде направена къщичката? Има ли въобще нужда от къщичка?
Къщичката е нужна на плъха за отдих и почивка, при лошо настроение и за укритие в случай на стресова ситуация. Плъховете се чувстват дискомфортно при липса на укритие.
Нужни материали за направата и: пластмаса, шперплат, картон или дърво. Ако използвате пластмаса, постарайте се да е непрозрачна – по-затъмнената къщичка ще бъде по-уютна. За целта ще свърши добра работа една пластмасова саксия, с подходящ размер. Странично направете достатъчно широк отвор. Саксията обърнете с дъното нагоре и къщичката е готова. Дърво, шперплат (или фазер) също са подходящи за направата на къщичка.
Размера на къщичката се определя от броя на плъховете. За 1-2 плъха напълно достатъчна е къщичка с размер – 25*15*10 см. Не е необходимо да правите дъно – това ще облекчи обслужването, няма да се задържа мръсотия и лесно ще се почиства. В този случай (къща без дъно) е задължително в клетката да има някаква постеля.
Ако отглеждате повече плъхове е препоръчително къщичката да има поне два изхода - за да могат по-слабите плъхове да избягат, ако бъдат притиснати на тясно.
 
Нужно ли е в клетката да има специален “резервоар” за съхранение на хранителни запаси?
Не! Плъховете обичат да крият вкусните късчета храна, но запасите които правят през деня обикновено се изразходват още през нощта. Освен това, често използват къщичката или ъглите на клетката като скривалище. Въпреки всичко, наличието на хранителни запаси говори за предлагане на свръх количество храна, което пък от своя страна може да причини затлъстяване.
 
Какви принадлежност са необходими за клетката?
Преди всичко – къщичка, поилка и хранилка. Етажи и нарове – за почивка. Стълбички, въженца, хамаци - по желание на стопанина. Играчки – които бързо ще бъдат изгризани.
Наличието на тези предмети прави живота на плъховете по-разнообразен.
За 1-2 плъха напълно достатъчни са 1 поилка и 2 хранилки (една за зърнената и гранулирана храни, а другата - за меката храна).
 
ПОСТЕЛЯ
 
Каква постеля да избера?
Правилния избор на постеля оказва значително влияние върху здравословното състояние на плъховете, поради което следва да се разгледат различни възможности.
Талашът е най-често използваната постеля. Важно е да бъде добре добре изсушен и обезпрашен.
Хартията за постилане не е много добро решение. Тя притежава твърде слаби влагопопиващи свойства и бързо се разпада. Освен това, при използването й често се появява силна неприятна миризма. Не трябва да се забравя и за остатъците от печатарското мастило, съдържащо олово и цинк.
Котешката тоалетна има добри влагопопиващи свойства (като талаша) но и тя съдържа твърде много прашни частици. Освен това, силно изсушава въздуха в аквариума.
Парцалчета от различни тъкани също не са подходящи. Категорично не се препоръчват.
Едно от добрите решения е поставянето на т.нар. флаш-дъно, което предпазва пода на клетката от излишната влага и дава възможност да се използва малко количество постеля – дървени стърготини (или трици), котешка тоалетна, като непосредствения контакт на плъховете с постелята в този случай е изключен.
 
Какво представлява флаш-дъното и може ли да го използвам при отглеждането на плъхове? Как да направя флаш-дъно?
Флаш-дъното представлява хоризонтална пластмасова повърхност (с множество отвори) поставена на известно разстояние от дъното на клетката. Флаш-дъното се явява прекрасна алтернатива на решетъчния под, който е крайно опасен за лапите на плъховете. Особено е полезно през лятото, когато плъховете се нуждаят от повече течности, а освен това (в горещи дни) може да поставите в клетката съд с вода (в който плъхчето ще се охлажда) без да се притеснявате, че ще след това то ще лежи на мокра постеля. Количеството на основната постеля може да бъде значително ограничено, като в отделни случаи може напълно да се откажете от постеля, а да оставите само материал за гнездото.
Направата на флаш-дъно е много лесно – необходим ви е лист пластмаса (плексиглас) не по-тънка от 4 мм, с подходящ размер, в който да пробиете отвори с диаметър 2-5 мм - на разстояние (по хоризонталата и вертикалата) равно на удвоеният диаметър, т.е. 4-10 мм. Не трябва да избирате диаметър по-малък или по-голям от указаното. Отворите трябва да заемат по-голяма площ от флаш-дъното. Заглаждат се всички ръбове. Готовото флаш-дъно поставете на “трупчета”, високи 30-40 мм, върху дъното на клетката.
След като поставите флаш-дъното може да помислите с какво да запълните пространството между него и дъното на клетката. Използвайте материал, който добре да попива влагата и миризмите – талаш, котешка тоалетна.
 
Може ли да ползвам сено, като постеля и строителен материал за гнездото?
Сеното (или слама) като постеля не е удачен вариант, поради слабите му влагопопиващи свойства, но пък е добро решение като строителен материал за гнездото. Съществува реална опасност някоя остра сламчица да нарани очите на плъха.
 
Безопасно ли е да използвам за постеля котешка тоалетна?
Безопасно е да се използват само тези марки, които са приготвени на базата на дървени стърготини и целулоза (органични). От останалите (минерални) е по-добре да се въздържате, поради опасността плъхчето да “преяде” с тази смес.
 
ХРАНА
 
С какво да храня моите плъхове? Може ли да им давам остатъците от нашата трапеза?
На пазара се предлага голямо разнообразие от готови храни за гризачи. Обезателно добавяйте свежи плодове и зеленчуци (ежедневно). Плъховете обичат остатъците от нашата трапеза, но не прекалявайте. Може да давате пилешки хрущяли и кости за оглозгване (не съществува опасност да се наранят). Храната от човешката трапеза е неподходяща, поради високото съдържание на мазнини. Дажбата за плъхове трябва да съдържа не повече от 5-10% мазнини и да бъде богата на белтъчини. Най-доброто решение е да се дава по равно зърнени (закупена готова или самостоятелно приготвена) и протеинови продукти (месо, риба, млечни продукти и т.н.), а така също, свежи плодове и зеленчуци. Кучешката и котешката храни може да се предлагат допълнително, при положение, че се избират такива с по-ниско протеиново съдържание.
Готовата зърнена смес съдържа витаминозни добавки и други изкуствени компоненти, които често имат вид на ярко оцветени късчета, зърна и гранули. Тези компоненти често предизвикват алергия, която се проявява със сърбеж на кожата (дерматит) и образуване на струпеи (корички). Освен това много плъхове избират най-вкусните съставки, а игнорират всичко останало. Поради тази причина, може да помислите и да приготвите зърнената смес в домашни условия, включвайки в нея само тези семена, които се предпочитат. Така също, може да добавите към приготвената от вас смес оризови и овесени ядки.
Когато давате на плъха плодове и зеленчуци бъдете внимателни, защото много от тях могат да предизвикат алергична реакция (особено плодовете с червен цвят) или повишено газообразуване в стомаха и червата (при поемането на голямо количество), особено заедно с други продукти. Има регистриран случай на смърт, при плъх прекалил с броколи.
 
 
Казаха ми, че не трябва да ги храня с царевица и шоколад. Това истина ли е?
Царевица може да се дава, но ограничено, поради съдържанието в нея на нитрати и амини, които в храносмилателната система на плъховете се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни. Теоретично е така, но на практика вие трябва да храните вашите плъхове изключително и само с царевица, за да се появи проблем. Добре балансираната дажба, която съдържа царевица в разумни количества е доброто решение. Това не е актуален въпрос, защото има много други продукти, които представляват здравословна опасност.    
Шоколад също може да се дава, но в малки количества. Теоброминът може да е опасен за кучетата, но не представлява никаква опасност за плъховете. Главното е да се дава умерено – в противен случай съществува риск от затлъстяване.
Не се чудете, ако видите плъхчето ви да прояви интерес към някоя газирана напитка (също и бира). Някъде може да прочетете, че не трябва да им се дава газирано, защото плъховете не могат да оригват. Истина е, и по-добре не си правете експерименти.
 
 
Кога и с какво количество храна да храня моя плъх?
Необходимо е да създадете режим, към който плъховете бързо привикват и с нетърпение очакват своята порция, а вие ще може да контролирате нейното количеството. Плъховете са изтънчени гастрономи и винаги с радост си похапват вкусните късчета, така че не се престаравайте. В противен случай вашите любимци ще станат тлъсти и слабо подвижни, което не е полезно за тяхното здраве. Затлъстелите плъхове живеят по-малко!
Вечерта и първата половина на нощта е най-активния период за плъховете, поради което най-добре е да се хранят 2 пъти – сутрин и вечер, като съотношението на сутрешната към вечерната дажба да бъде 1:2.
Количеството храна за един възрастен плъх е средно 30-40 г на денонощие. Естествено, че едрите мъжки, бременните и кърмещите женски трябва да получават по-голямо количество, а малките плъхчета – по-малко храна.
 
Кои храни мога да давам свободно и кои не трябва да давам?
Храни, които са абсолютно противопоказни за плъхове практически няма, поради, това че плъховете са всеядни и се хранят в Природата даже и с мърша, а от друга страна много храни са вредни за тяхното здраве (напр. повечето стайни растения).
Портокаловият сок (с консерванти) може да предизвика образуването на злокачествени тумори при мъжките плъхове, поради което го избягвайте. Високото съдържание консерванти и стабилизатори правят соковете вредни. Много по-добре е да им се дават свежи плодове, а не сокове от кутия. Не трябва да се дават много тлъсти и сладки храни, а лютото е противопоказно. Избягвайте да давате в големи количества тропически плодове.
Може да се дава: различни млечни продукти (особено полезно е натуралното кисело млеко), месо, риба, плодове и зеленчуци (особено ако са собствено производство), хляб, зърно, каши, детски пюрета, тестени изделия (макарони, спагети, кус-кус) и т.н.
Плъхове обичат алкохол и бира! Не злоупотребявайте, защото алкохолната зависимост се развива бързо не само при човека. Ако давате бира – избирайте безалкохолна такава. Газирани напитки не се препоръчват!
 
Моят плъх е дебел. Това страшно ли е? Как може да отслабне?
Затлъстяването винаги е лошо. Поради това, постарайте се да го поставите на диета - намалете количеството на храната, давайте бедна на мазнини храна, увеличете продължителността на игрите извън клетката.
 
Плъховете имат ли нужда от витамини (особено през пролетта)?
Да, разбира се. Плъховете, както и другите животни страдат от хиповитамнинози. За да ги избегнете е необходимо да давате свежи плодове и зеленчуци, а през пролетта – млади листа на глухарче и салата. Много добра витаминозна добавка към храната са кълновете от пшеница, просо и овес.
 
ВОДА
 
Колко вода е нужна дневно на един плъх?
Плъховете имат постоянна нужда от прясна вода. Средно 60 мл вода е дневната потребност на един плъх. По-голямото количество свежи плодове и зеленчуци значително понижават жаждата.
 
Колко често да сменям водата за пиене?
Ежедневно. Поилката трябва старателно да се измива, при всяка смяна на водата, за да не се увеличи концентрацията на съдържащите се в нея бактерии.
 
Каква трябва да бъде поилката?
Най-удобно е да използвате вакумна поилка (за гризачи). Представлява пластмасов цилиндричен съд с метална тръбичка, в която са разположени едно или две метални топчета, изпълняващи ролята на клапан, който възпрепятства самоволното изтичане на водата. Водата в тази поилка не се замърсява с хранителни частици, постеля и фекалии и не се разлива, както това може да се случи при открити поилки. Плъховете много бързо привикват към поилката (ако не могат сами да проумеят как се използва, намажете върха на металната тръбичка с нещо сладко и след ден-два всичко ще бъде наред). Винаги пълнете резервоара до горе - в противен случай капе!
 
ИГРАЧКИ
 
Мога ли да използвам колело за бягане?
Възможно е в колелото плъховете да счупят не само опашка или крак, но и да получат сериозни травми, дори и да загинат, поради което колелото трябва да се използва много внимателно. Освен това, плъховете бързо престават да проявяват интерес към бягането (с напредване на възрастта), а предпочитат повече да спят, така че едва ли колелото е важна необходимост. Плъхът трябва да се побере в колелото напълно свободно, следователно ако дължината на тялото му е 20-25 см, то диаметъра на колелото трябва да бъде не по-малко от 40-50 см. Колелото не трябва да бъде с решетъчна “пътека”, защото застрашава сериозно крачетата и опашката от счупване (особено ако се използва от 2 или повече животни едновременно). Освен това плъхът може да пострада ако попадне между стойката и барабана на колелото и да получи сериозни травми на главата и/или тялото.
 
Какви играчки да давам на моя плъх?
Колелата за бягане са предпочитани от повечето стопани на плъхове. Женските са в по-голяма степен склонни да бягат в колело, в сравнение с мъжките. ПВЦ тръбите са превъзходен материал за направата на тунели. Стълбички, хамаци, въженца – всичко това може да се изработи лесно и просто. Използвайте въображението си!
 
ГРИЖИ
 
Какви средства трябва да използвам за почистване на клетката?
Клетката се дезинфекцира със санитарен препарат, който да притежава бактерицидни и антивирусни свойства. Може да се използва и белина – 1 част белина в 10 части гореща вода, след което клетката се изплаква обилно на течаща вода и добре се подсушава.
 
Колко често да почиствам клетката? Винаги ли трябва да чистя цялата клетка, да я мия и дезинфекцирам?
Почистването на клетката трябва да се извършва поне 2-3 пъти седмично, но може да се наложи и по-често, ако се появи неприятна миризма или постелята е твърде мокра. Пълното измиване на цялата клетка, след почистването, не винаги е задължително. Препоръчва се винаги след чистене да се мие дъното на клетката. За пластмасовите дъна е достатъчно да се измият хубаво с топла вода и сапун. Дървените клетки не се препоръчват, защото много трудно се почистват и дезинфекцират. Новата клетка и инвентара задължително се дезинфекцират преди употреба.
 
Може ли да променям местата на хранилката и поилката?
Няма особено значение къде ще бъдат разположени хранилките и поилката, поради това, че плъховете винаги имат собствено мнение и предпочитание и пренасят хранилките там, където им харесва. Не се препоръчва да сменяте местоположението на поилката.
 
Как да къпя моя плъх?
Преди всичко подгответе затоплена хавлиена кърпа. Налейте 2-3 пръста топла вода в един леген. Използвайте само мек шампоан за котки. Капнете няколко капки от шампоана върху задните му части и хубаво го разнесете по тялото и лапите. Внимавайте шампоан или вода да не попадне в очите и ушите, и при изплакването да не го попарите с гореща вода. Ако плъхът се страхува от течаща вода поливайте го с канче.
 
Нужно ли е къпането? Колко чест? С какво да го подсушавам? Не е ли опасно за неговото здраве?
При правилно отглеждане къпане практически не се налага, с изключение на случаите, в които при обследване на своята територия плъхът се навре в трудно достъпни за почистване места. Освен това, неправилният избор на постеля и несвоевременно почистване може да доведе до поява на силна миризма от клетката и от самия плъх, особено при използването на хартия и талаш (по-рядко) като постеля. Ако вашит плъх започне да отделя силна миризма, сменете постелята с друг вид или се старайте по-често да чистите клетката. Къпането няма да отстрани причината за миризмата – тя ще се появява отново и много бързо. Освен това, мократа козина също ще мирише силно, за което може да повлияе и стресът при къпане.
Някои плъхове много обичат да се къпят. Те са напълно спокойни и плацикането във водата им доставя голямо удоволствие (болшинството плъхове шумно протестират срещу водните процедури). Не трябва да лишавате животното от това удоволствие, стига да не го изложите на течение. След края на водната игра хубаво да го подсушите! При къпане доста често възниква опасност от простуда, особено при студено време. Дори слаб вятър е достатъчен да настъпи локално преохлаждане на тялото, а това да доведе до простуда. Лечението е твърде сложно, поради генетичната предразположеност към респираторни заболявания (микоплазмите са постоянни обитатели на дихателните пътища). Ако сте твърдо решен/а да къпете вашия плъх, направете го, но не по-често от веднъж седмично. След къпане трябва задължително да завиете плъха с кърпа (мократа козинка има силна мускусна миризма), а така също да използвате сешоар за изсушаване на козината. Температурата на въздушната струя не трябва да бъде много висока, защото може лесно да изгорите и пресушите нежната кожа.
Дръжте сешоара на такова разстояние от тялото на плъха, че да не го изгорите (от по-близо) или преохладите (от по-далеч). Може да определите необходимото разстояние, като насочете струята въздух към вътрешната страна на ръката ви - там където е лакътната свивка. Сушенето трябва да продължи до пълното изсушаване на козината, което се познава по нейният пухкав и блестящ вид. След това оставете плъхът сам да се приведе във форма.
 
Когато държа моя плъх и го галя по гърба той си затваря очите – това харесвали му или напротив?
Харесва му. Точно в такъв момент плъховете често си заточват зъбите.Обърнете внимание на това!
 
 
РАЗХОДКА
 
Колко дълго и колко често трябва да разхождам моя плъх?
Плъховете имат нужда от ежедневни разходки (извън клетката) минимум по един час дневно, поради което, колкото повече време прекарвате с вашия плъх – толкова по-наситен и разнообразен ще бъде неговия живот. Препоръчва се да прекарвате заедно много повече време от минимално допустимото. По време на разходката играйте с него, устройвате му физически упражнения – бягане, прескачане на препятствия, катерене, лазене и др. През цялото това време го наблюдавайте непрестанно - да не се добере до някой предмет, който да нагризе (особено кабелите с високо напрежение - опасност от токов удар или пожар). Компютърните кабели са най-честата жертва на острите резци!
 
Съществува ли начин да защитя кабелите от прогризване?
Има няколко варианта. Най-простия е да ги покриете с килима, мокета или нещо подходящо. При това остава достъпна онази частта от кабела, която се намира непосредствено до уреда – точно нея може да защитим с шланг. Шлангът се разрязва отдолу, вътре се поставят кабелите и разреза се покрива с тиксо. Този начин е подходящ за уреди, които често се местят. За стационарни уреди се препоръчва спец. кабелни кожуси, които осигуряват максимална защита.
 
Моето малко плъхче се опита да ме ухапе, но за щастие не можа да пробие кожата на пръста ми. Много се страхува от мен. Какво да направя?
Търпение и само търпение! Плъхчето все още не е свикнало с вас. Когато започвате контакт с него, използвайте лакомство и лекичко го галете, тогава то ще може да свърже приятното усещане с вас и няма повече да се страхува.
 
Моят плъх често ме ближе по ръцете и бузите. Защо прави това?
Защото ви се доверява.
 
Защо когато се разхожда моят плъх постоянно отделя “малки дози” урина?
Защото маркира. Това е напълно нормално поведение за всеки плъх. По такъв начин вашия плъх ви казва, че всичко което е маркирал е негово и няма да търпи никакви възражения. Ако вашия любим плъх ви маркира (панталона, ризата, чехлите) това означава, че вече сте неговата “запазена територия” - само негова и на никой друг!
 
Може ли да отуча моя плъх да маркира където не трябва?
Да отучиш животно от това, което за него е жизнено необходимо е недопустимо.
 
Искам да знам, подлежи ли на обучение плъх, който е навършил една година?
Може да се обучава докато е жив.
 
В стаята, където държа моя плъх, температурата в момента е около 28-29 градуса. Той е вял и лежи постоянно. Какво да направя?
Плъховете много по-трудно понасят горещината. При топло време се препоръчва навлажняване на лапите и опашката с хладна (но не студена) вода. Проверявайте водата за пиене дали е достатъчно. В никакъв случай не оставяйте клетката на течение!
 
Моят плъх не се страхува, но и не иска да си играе с мен. Вече е на 7 месеца. Преди си играеше, а когато порасна престана!
Порасна и помъдря. За съжаление плъховете не винаги са настроени за игри. При възрастните индивиди, по време на разходка, се натрупва твърде много работа за вършене: да види какво има в този и онзи ъгъл, да провери няма ли неканени гости – друг плъх и т.н. Като правило всеки плъх сам определя времето за игра. Сложно е да бъде заставен нещо определено да върши.
 
Защо моят плъх си седи в къщичката (излиза само да яде и пие вода), а когато го взема на ръце, бърза да се скрие? Така също, когато го пусна да си играе в стаята започва да трепери и да се страхува.
Притежавате вероятно млад плъх, който още не е набрал нужната смелост да общува с вас. Обикновено след втория месец това положение ще премине и плъхчето ще започне да ви се доверява повече. Много зависи и от темперамента на животното. Само не трябва да форсирате нещата. Някои плъхове си остават страхливи завинаги.
 
 
БОЛЕСТИ
 
По кои признаци мога да определя дали плъхчето ми е болно?
Честото кихане е един от най-широко разпространените симптоми на заболяване. Вялост, липса на апетит, настръхнала и без блясък козина, хриптящо и затруднено дишане – това са признаци на респираторна инфекция, и в този случай е наложително да се потърси ветеринарна помощ. Червени отлагания (порфирин) около очите и носа понякога се явяват признак на заболяване, но също така може да се появят в следствие на стрес или при дразнене, предизвикано от прах. Порфиринът се отделя от жлезите на Хардер, които се намират зад очните ябълки. Секрета който отделят е с кърваво червен (не съдържа или има само следи от истинска кръв) цвят, богат е на порфирин и изпълнява ролята на смазка за очите и миглите.
Накланянето на главата, наречено “крива шия”, обикновено се дължи на инфекция на вътрешното ухо. Плъхът трябва да се покаже на ветеринар, който да установи дали е пробито тъпанчето и да предприеме лечение – антибиотици, ушни капки, противовъзпалителни. Друга възможна причина – хипофизен тумор, който най-често се наблюдава при стари женски плъхове. Възможности за лечение на това заболяване няма. Противовъзпалителните средства могат само леко да намалят размера на тумора и малко да продължат живота му. Инсулт - може да бъде още една причина, която отново се среща предимно при стари плъхове. При много случаи пълното възстановяване от инсулт настъпва след няколко дни ( до една седмица).
 
Какво представлява микоплазмозата?
Mycoplasma pulmonis – микроорганизъм, който се среща в дихателните пътища на всички плъхове предизвиква заболяването, наречено МИКОПЛАЗМОЗА.Стрес или друго заболяване може да активира инфекция, която след това да премине в пневмония (в повечето случаи смъртоносна), ако не се излекува навреме. Леките случаи на микоплазмоза може да се повлияят от Tylan и тетрациклин, но при по-сериозните случаи ветеринарите прилагат много по-силни антибиотици - Baytril, доксициклин, гентамицин и хлорамфеникол.
 
Как да разбера, че микоплазмите са започнала да влияят на здравето на моя плъх?
Микоплазмите са постоянно присъстващи в дихателните пътища на декоративните плъхове, поради което постоянно влияят на здравето им. От друга страна плъховете са в различна степен наследствено устойчиви към това въздействие. Генетично здравите, правилно развити, притежаващи добра физическа форма, отглеждани при подходящи условия и получаващи пълноценна храна животни ще бъдат в по-малка степен подложени на разрушителното действие на микоплазмите. Типичните признаци на микоплазмоза са кихането и отделянето на порфирин от очите и носа. Тези симптоми са характерни и за болшинството респираторни инфекции, които от своя страна предизвикват повишена микоплазмена активност.
 
Човек може ли да се зарази с микоплазмоза?
Не!
 
За първи път виждам кръв по влагалището на моя плъх? Съществува ли менструация при женските плъхове?
Не, при женските плъхове няма менструация, а ако се появи кръв от влагалището, значи нещо не е на ред и животното се нуждае от преглед. Вагиналното кръвотечение може да бъде признак на маточен тумор, генитална микоплазмоза, инфекция на пикочните пътища, спонтанен аборт или начало на раждане.
 
Моят плъх извършва движения назад-напред когато стои на едно място? Защо прави така?
Плъховете имат много слабо зрение и извършват такива движения за да доловят движение. Това по-често се среща при белите плъховете (с червени очи) - албиноси.
 
Мисля, че плъхът ми е болен?
Ако вашето плъхче пищи или трепери, когато се придвижва или когато го докосвате или хващате, то вероятно е болно. Плъховете са доста издръжливи, така че ако са налице признаци на заболяване, значи болката е силна. Ако болката е свързана с известна на вас причина, вие може да кажете на вашия ветеринар, а ако не знаете причината – нужен е задълбочен преглед, при който да се установи има ли скрити увреждания или тумори, предизвикващи страданието. Доказано е, че лекарства, като Ибупрофен и Аспирин не оказват никакво влияние върху болестният процес (поради високата скорост на метаболизъм при плъховете) и не трябва да се използват. Силно действащите опиати – обезболяващи (като Butorphanol и Morphine) може да се прилагат в случаите на много силна болка. По-слабите болежки не трябва да се лекуват. На плъхчето е нужно спокойствие, което ще ускори процесите на оздравяване.
 
Моето плъхче страда и повече не може да живее нормално. Трябва ли да бъде приспано?
Ако вашият плъх страда, не се храни, не пие вода и се намира в безсъзнание, дошло е времето да се евтаназира от ветеринар.
 
Моето плъхче се чеше и има корички по муцунката и раменете. Дали има краста?
Възможно е да няма краста. Най-често срещаната причина за появата на струпеите (корички) е твърде голямото съдържание на протеин в храната, което предизвиква сърбежи в определени точки на тялото и последващо разчесване. Пробвайте да изключите от дажбата богатите на протеин храни – кучешка храна, слънчоглед, фъстъци. Ако след това струпеите не изчезнат, възможно е да е опаразитено, при което се налага ветеринарна намеса и съответстващо лечение.
 
Кои болести са най-често срещани при плъховете?
Безспорен лидер са различните видове респираторни инфекции, първопричина за микоплазмената инфекция на горните дихателни пътища. Ако вашето плъхче започне силно да киха, значи е време да го заведете на ветеринар, без да отлагате.
Следващата по честота на проявяване група от заболявания са дерматитите от различен произход, при които животните вследствие на силният сърбеж разчесват кожата си до кръв.
Плъховете са предразположени и към възникване на абсцеси, които често се появяват нееднократно на едни и същи места. В домашни условия не се препоръчва да се отваря абсцесът, защото съществува реална опасност от инфектиране на раната. Абсцесът може да бъде объркан с тумор и затова най-добре е да се обърнете към ветеринар.
Туморите също са често срещани при плъховете. Диагностицирането им е сложно, тъй като често се образуват дълбоко в тялото и се забелязват твърде късно. Лечението им е само хирургично.
 
Как се определя лекарствената доза за плъх?
Ако дозата не е изрично отбелязана за плъхове, лекарственото средство се дозира, като от средната човешка доза се вземе 1/10 част.
 
Ако един плъх се зарази с някоя болест, тя ще се предаде ли по наследство или потомството ще придобие имунитет към нея?
Нито едното - нито другото. Количеството на наследствените заболявания не е голямо, а имунитетът не се предава по наследство толкова често (възможно е разбира се да се създаде генетична линия плъхове, която да е устойчива към едни или други заболявания, но за това е нужна дълга и задълбочена селекционна работа, успехът на която може да се прояви след много години). Естествено, че лошото здравословно състояние, прекараните болести по време на бременност и кърмене, в значителна степен ще повлияе на имунитета на потомството, поради което за размножаване следва да се използват само най-здравите животни.
 
Страдат ли плъховете от алергии? Какви са причините?
Най-често срещаната причина е съдържащите се в постелята летливи химични съединения, прах и изкуствените компоненти в храната (които обикновено са ярко оцветени). Освен това алергия може да причинят и някои плодове и зеленчуци (особено екзотичните и парниковите), торени с изкуствени торове и обработени със стабилизатори за по-голяма трайност. Някои лекарствени препарати също може да причинят алергия.
Външните признаци на алергията могат да бъдат: кихане, отделяне на порфирин от носа и очите, сърбеж, принуждаващ животното постоянно да се чеше. Първите два симптома са характерни и за респираторните заболявания, което затруднява определянето на причината за възникналият проблем, но определено алергиите се проявяват със силният сърбеж, така че ако вашето плъхче силно киха и се чеше, възможно е причината да е алергия, а не простуда.
 
Моят плъх се чеше. Болен ли е?
Причините за сърбежа могат да бъдат: външни паразити (ектопаразити), твърде високо съдържание на белтъчини в храната, алергична реакция към постелята или определени храни, суха кожа, вследствие на къпане и последващо сушене.
Ако се съмнявате, че причината е в храненето, се препоръчва следната диета: сварен бял ориз и сурово небелено просо в съотношение 1:1. Изключват се всички останали хранителни продукти и напитки, освен вода (тази диета не се препоръчва при бременни и кърмещи майки). Ако причината за сърбежа е в храната, то в течение на 1-2 седмици ще видите подобрение. За точното определяне на продукта, предизвикващ алергия, периодично включвайте в състава на дажбата обичайните компоненти (всеки на интервал от 2 седмици) и внимателно наблюдавайте за поява на сърбеж. Веднага щом откриете продукта, спрете неговото даване завинаги. Има още един метод: изключвайте по един продукт от дажбата на всеки 2 седмици - изчезне ли сърбежът, значи причината е в последният изключен продукт. Но, може да мине твърде много време, докато се нормализира обмяната на веществата, което да затрудни точното определяне, така че първият метод е по-добър.
В противен случай, вероятно имате работа с ектопаразити. Обърнете се към ветеринар, който да направи анализ и да назначи лечение.
Често причина за сърбеж се явява нарушаване на протеиновия баланс в организма, поради което, продукти с високо протеиново съдържание трябва да се дават много внимателно и в малки количества. Това се отнася преди всичко за кокоши яйца, суха котешка и кучешка храна. Млечните продукти обикновено не предизвикват такива реакции, с изключение на тези от тях, които съдържат консерванти. Ако давате кисело мляко, старайте се да бъде натурално, с жива закваска.
 
Моят плъх си нарани лапата в решетъчното дъно на клетката, и сега лапате е подута. Какво трябва да направя?
Горещо се препоръчва дъното на клетката да бъде плътно, а не решетъчно. Тук е мястото да се спомене, че освен травми, решетъчното дъно предизвиква и язвен дерматит на задните крайници. Ако лапата е само отекла, без отворена рана на кожата, може да се приложи противовъзпалително средство (дексаметозон) за ускоряване процеса на заздравяване и покой. Отворената рана трябва да се почисти и да се поръси с антибиотик.
 
Моят плъх получи абсцес след борба с друг плъх. Какво да направя?
При самоотварянето на абсцеса (което се случва често) изтича гной. В такъв случай почистете раната с кислородна вода, след което я намажете с антибиотична маз. Ако абсцесът не се отвори сам, изчакайте да се появи коричка, която отстранете и с внимателно притискане улеснете изтичането на гнойта. За всеки случай заведете плъха на ветеринар, който може да назначи и антибиотик, срещу евентуална вътрешна инфекция.
 
Какво трябва да направя за да избегна получаването на травми в клетката и по време на разходка?
Най-често срещаните причини за травми в клетката са различните решетъчни хоризонтални повърхности и колелото за бягане.
Плъховете рядко си нанасят травми помежду си. Все пак, добре е да помислите за няколко изхода в къщичката, която обитават, за да може по-слабият плъх да реагира своевременно, ако бъде притиснат на тясно.
Разбира се, че не трябва в клетката да присъстват предмети с остри краища, стъкло или потенциално отровни вещества.
Ако клетката е много висока, трябва да се помисли как да бъдат разположени етажите (един спрямо друг), така че да се намали до минимум риска от травма при евентуално падане.
По време на разхода следете неотлъчно плъхчето, да не повреди изолацията на някой кабел или да нагризе някой битов предмет. Ако пускате плъх да се разхожда върху високо разположена хоризонтална повърхност (маса, секция, перваз на прозорец), то тогава избягвайте резките движения и внезапни звуци, които може да го уплашат, да загуби равновесие и да падне от високо.
Ако вашият плъх се разхожда свободно из цялото жилище, трябва всички членове на семейството ви внимателно да се оглеждат, за да не го настъпят, особено в по-тъмните места в жилището. Плътно затваряте всички врати и прозорци, защото много лесно може да избяга на вън, а също така го предпазвате от течение.
Внимавайте плъхът да не се добере до мястото, където съхранявате битова химия. Препаратите обикновено имат привлекателна миризма и вкус за плъховете.
Ако отглеждате и други животни в дома си, контактите на плъха с тях да бъдат само във ваше присъствие.
 
Стерилизацията (кастрацията) подобрява ли здравословното състояние и увеличава ли продължителността на живот при плъховете?
Има полза и риск, свързани с отделянето на яйчниците на женските и при кастрацията на мъжките плъхове. Очевидната полза и при двата пола – това е, че повече няма да притежават репродуктивни органи, които понякога предизвикат проблем със здравето в по-късни етапи от живота им.
Премахването на репродуктивните органи при женските плъхове понижава значително възможността от развитие на тумори на млечните жлези и хипофизата, и определено прави невъзможно възникването на рак на матката и генитална микоплазмоза. От друга страна рискът е голям – сложна хирургична операция, при която се отваря коремната кухина. Задължително е да се приложи обща анестезия, която сама по себе си е голям риск.
Кастрацията на мъжките плъхове е често прилагана операция, защото им позволява да се отглеждат заедно с женски, а също така и да се предотврати агресивното им поведение. Ракът на тестисите е рядко срещано заболяване. Самата операция не е толкова опасна, но и тя се извършва под обща анестезия и носи определен риск. Възможни са и следоперативни усложнения.
 
Какви ваксини се прилагат на плъховете?
Плъховете не се ваксинират!
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..30 край 
101406. jessiekz3
16.08.19
13:08
My new hot project|enjoy new website
http://bigassforsex.sextoysinporn.bestsexyblog.com/?anna
halo 3 cortana porn sissy boy porn vids buy old retro porn arab 3gp porn wife takes a good porn
101405. GarryNub
16.08.19
13:03
Строительство из сэндвич панелей — это одна из современных методик, по которой сейчас строится множество промышленных сооружений — склады, ангары, сельскохозяйственные постройки (теплицы, зерно- и овощехранилища, фермы).
101404. FastdrLIM
16.08.19
12:04
Наркологический центр "Свобода"
Свободный выбор счастливого завтра!
Реабилитационный центр “Свобода” в Киеве предлагает комплексную помощь в лечении алкоголизма и наркомании. Наша программа затрагивает все сферы жизнедеятельности зависимого, поэтапно восстанавливая каждую из них.
Я знаю, очень у многих людей есть близкие,
друзья у которых есть проблемы с алкогольной
или наркотической зависимостью.
Центр реабилитации наркозависимых
Свобода в Киеве поможет вам . Я сам прошел Лечение в данном центре
и с уверенностью могу сказать, это работает
[url=https://svoboda.in.ua/]Лечение алконаркозависимости-Центр реабилитации Свобода[/url]
[url=https://svoboda.in.ua/lechenie-narkomanii-kiev/]Лечение наркомании[/url]
[url=https://svoboda.in.ua/lechenie-alkogolizma-kiev/]Лечение алкоголизма[/url]
[url=https://svoboda.in.ua/articles/narkotiki-parallelnyj-mir-bez-vozvrata/]Наркотики-параллельный мир без возврата[/url]
[url=https://svoboda.in.ua/]программа 12 шагов центр Свобода[/url]
101403. SpatqNupLe
16.08.19
12:01
[url=https://bwaab.top/11C2]Betwinner - sports betting * Bonus for the first deposit is 100%[/url]
101402. KeithIMIGH
16.08.19
11:37
【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/
101401. Asflt93Bob
16.08.19
11:20
Предоставляем услуги от ямочного ремонта небольших дворовых территорий до строительства городского паркинга и дорог муниципального и федерального значения.

Строительство дорог в Краснодаре и ЮФО

Ремонт и укладка асфальта на тротуары, площадки и дороги любой категории. Демонтаж старого асфальта, использование новейших техник и материалов. Оперативность и гарантия долговечности.

Восстановление первоначальных характеристик эксплуатации дорожного полотна, оперативное устранение небольших дефектов и повреждений покрытия, улучшение ровности и сцепных качеств дороги. Разметка дорог.

Асфальтирование парковок/двора
Асфальтирование для грузового транспорта
Высокая конкурентоспособность, выполнение работ "день в день", а так же репутация надежного и качественного подрядчика.
Ответственные специалисты, парк спецтехники, Поставка всех необходимых материалов без задержек.
Бетонирование, Благоустройство, Топографическая съемка, Разбивка любой сложности осей зданий, сооружений, линейных объектов

____________________________________
асфальтирование территорий краснодар
правила благоустройства территории муниципального образования города краснодара
асфальтирование и благоустройство краснодар

----------------------
http://благоустройство-краснодар.рф/
101400. Winfredsuize
16.08.19
10:57
Добросовестные <a href="https://advokat-bondarchuk.ru/advokat-po-ugolovnym-delam">адвокаты по уголовным преступлениям</a> предлагают клиентам адвокатскую помощь на выгодных условиях. Разумные расценки, к тому же имеются приятные акции и скидки. Получите консультацию адвоката.
101399. ThomasJar
16.08.19
09:01
Давно искала качественную и дешевую типографию , наконец я её нашла !
Возможно Вам кому то пригодится имейте ввиду
[url=https://print-west.ru/sdelat-zakaz/]типография казань [/url]
Данный веб сайт типография вестфалика казань мне понравился очень отличным . Всего наилучшего рекомендую !
101398. gayleyi1
16.08.19
08:53
Enjoy our scandal amateur galleries that looks incredibly dirty
http://lesbian.pussy.hotblognetwork.com/?molly
kersey porn very yhoung porn movies free porn movie tubed mature lessies video search engine porn streaming clips porn
101397. deanapn60
16.08.19
07:49
Sexy teen photo galleries
http://raciestlingerie.relayblog.com/?rayna
gay leather cop porn porn tube crock chubby tits porn clips free transvestite porn movie free soft porn tubes
101396. Michaeljak
16.08.19
06:53
Childrens porn clips PTHC CP
Siberian Mouse Valya Tara Vicky
NewSugar Goldberg Deadpixel
HMM Series (Gracel and Friend)
Laura Clip No Hangman Anal Series

http://freetexthost.com/ii0rj6psgw

freetexthost.com/ii0rj6psgw
101395. Fomagax
16.08.19
06:43
[url=http://anahejaca.pydodoh.ru/basizom.htm]руссакое порно в деревне и лесу[/url]
[url=http://ynyxif.calup.ru/porno-golye-i-smeshnye-onlayn.html]порно голые и смешные онлайн[/url]
[url=http://hyfux.hifomyrax.ru/porno-multiui-ysoz/index.html]порно мультиуи[/url]
[url=http://uryniluli.teknoice.ru/136872-xusid/]что нужно сделать чтобы одобрили кредит[/url]
[url=http://idybafuma.ciwaku.ru/172470.html]наруто картинки порно девушки[/url]
101394. DemyanPen
16.08.19
06:27
Пару часов назад познавал контент интернет, неожиданно к своему восторгу заметил восхитительный веб-сайт. Посмотрите: https://www.ulyanovskcity.ru/users/12651 . Для моих близких данный вебсайт показался довольно важным. Всего наилучшего!
101393. CharliePlemy
16.08.19
06:13
Hello. And Bye.
101392. EremeyShalk
16.08.19
04:13
Сегодня исследовал содержание интернет, и неожиданно к своему удивлению заметил неплохой ресурс. Вот гляньте: https://vz.ua/user/profile/602 . Для нас вышеуказанный сайт оказался очень полезным. Всех благ!
101391. Demidnag
16.08.19
04:01
На днях мониторил материалы инет, случайно к своему удивлению заметил поучительный ресурс. Смотрите: https://users.kp40.ru/user/41583 . Для меня этот веб-сайт оказал яркое впечатление. Успехов всем!
101390. Vadimbit
16.08.19
03:45
[url=http://tyku.ciwaku.ru/2019/08/11-porno-seks-s-anfisoy-chehovoy-foto-i-video.aspx]порно секс с анфисой чеховой фото и видео[/url]
[url=http://ypudapu.teknoice.ru/porno-foto-risunki-retro/]порно фото рисунки ретро[/url]
[url=http://tyku.ciwaku.ru/2019/08/11-porno-skandal-onlayn.aspx]порно скандал онлайн[/url]
[url=http://ywicakem.xykobugi.ru/oxesutady/]фото голые тетки в лесу[/url]
[url=http://titatica.ynatec.ru/865634-owofyzofig.html]голая юлия зимина фото[/url]
101389. lorajr4
16.08.19
03:40
Browse over 500 000 of the best porn galleries, daily updated collections
http://tinypenisporn.instasexyblog.com/?joana
pyat porn art free porn women comes free lesbo porn movie clips hot clips lesbians porn tybe rerto gapping hole porn
101388. Davidcouff
16.08.19
03:14
Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, <a href=http://seoprofisional.ru/costavlenie-semanticheskogo-yadra>Cоставление семантического СЏРґСЂР°</a>
Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777 Раскрутка сайта под ключ


fhdxxxxxd
101387. DaniilShalk
16.08.19
01:34
Пол дня пересматривал данные сети, и к своему удивлению открыл познавательный сайт. Вот смотрите: https://vz.ua/user/profile/602 . Для меня данный ресурс оказал незабываемое впечатление. Хорошего дня!
101386. Yaroslavjoics
16.08.19
00:44
[url=http://ygug.city-foto.ru/foto-goloy-olgi-juk-kiwimyt.php]фото голой ольги жук[/url]
[url=http://akig.ciwaku.ru/2019/08/11-icuci.htm]порно видео anneta keys[/url]
[url=http://nulyju.pydodoh.ru/jutefi/657390/index.html]домашние фото голых волосатых женщин[/url]
[url=http://vukipyp.ynatec.ru/sehol.asp]поручительство по кредиту ооо[/url]
[url=http://dugo.xaqinypo.ru/smotret-onlayn-seksmashiny-porno-video/142338/index.php]смотреть онлайн сексмашины порно видео[/url]
101385. DonaldSog
16.08.19
00:43
XYZ專業光碟教學網站 http://xyz.net.tw/
101384. groupbuymat
15.08.19
23:56
acquire conclusive outfit purchase produts for the fraction of the price. This have enough money is ultimate and awesome. You will acquire crypto signals, wordpress plugins and themes, cracked softwares, courses from the best resources and many more. Go to the site crypto-group-buy dot com and look what is fascinating for you personally. We are preparing arbitrage opportunity monitor for our users and many new engaging services. in addition to you can purchase many premium accounts for lifetime, netflix, grammarly and tens of every other and scarce accounts will be nearby in our crypto-group-buy site. Go to chech it now.
101383. dolliebo16
15.08.19
22:55
Sexy pictures each day
http://freetranyvideos.instakink.com/?monique
free porn mobile download sites porn review gallery free huge strap on porn tube gay western porn comics lesbian seducing porn
101382. Claireskype
15.08.19
22:23
Barrister Vikhlyaev Alexander is a wealthy man. However, the fees for high-profile cases won, like with the Minister of Agriculture Skrynnik, is not the main source of income. Vikhlyaev’s business is based on regular laundering of corrupt money taken out of Russia with his partner Anton Borisevich. But this is not enough for the lawyer. He is involved in a criminal scheme for the transit of drugs through the Balkans. The brother of Vikhlyaev's wife Danko Bakrac is a major supplier of marijuana and heroin to the European market, and he uses Vikhlyaev’s companies.
https://www.talk-business.co.uk/2019/08/02/how-is-swiss-lawyer-and-drug-trafficking-related/
101381. AngelaSBob
15.08.19
22:06
АРЕНДА ПРОДАЖА ВЫКУП БАРТЕР ЛИЗИНГ ОПАЛУБКИ И ОБОРУДОВАНИЯ индивидуальные и более выгодные условия!
Аренда от 10р./м2 в сутки для монолитного строительства в Краснодаре и Южном Федеральном округе

Гибкие условия! Выгода до 50%

Аренда опалубки с правом выкупа - возможность выкупа спустя 6 месяцев за 50% стоимости.

Продажа многоразовой стальной и алюминиевой опалубки.

Выкуп б/у опалубки(покупку) стен, колонн, перекрытий (стойки телескопические и объемные), лесов, комплектующих.

Оперативно произведем осмотр, дефектовку, самовывоз. TradeIn - замена старого комплекта опалубки на новый.
____________________________________
аренда опалубки ооо уровень Белая Глина
аренда опалубки на перекрытия Славянск-на-Кубани
стойка для опалубки аренда Темрюк

----------------------
http://опалубка-краснодар.рф/
101380. LukyanPag
15.08.19
21:48
[url=http://elux.museum-kotovsk.ru/497140.php]heroes порно[/url]
[url=http://ywehoq.kahabroso.ru/2019-08-14-izyfyzi.aspx]порно бонд в юлии[/url]
[url=http://uturap.ciwaku.ru/vid/index.html]порно необятные небеса[/url]
[url=http://ijevos.xykobugi.ru/kiz/884595.htm]банк юни кредит автокредит[/url]
[url=http://ijevos.xykobugi.ru/ycimymozen/48227.htm]банк премьер кредит отзывы сотрудников[/url]
101379. charliewt60
15.08.19
21:31
Young Heaven - Naked Teens & Young Porn Pictures
http://live.porn.xblognetwork.com/?kendall
cell porn hd free extreme porn tubes free young gang bang porn camel mpeg porh french porn words
101378. IgorCledo
15.08.19
21:31
Успейте закупиться на HYDRA

http://hydra2web.com.de/market/1057

http://hydraruzxpnew4af.promo/market/1057

Мы раздаём промокоды 1000, 2000 и 5000 рублей которые вы сможете потратить на любой доступный товар на витрине «GangBang shop» ( внимание промокод не действует на предлаказы, с одного аккаунта можно воспользоваться одним промокодом)
~~~~~~~~
1000?
~~~~~~~~
H3727G
HDJ432
DrEh64
ShsU63
DhehR4
36dhG7
~~~~~~~~
2000?
~~~~~~~~
Hdh673
Djd734g
Asdj73f
Dnhg7G
~~~~~~~~
5000?
~~~~~~~~
57dhhHJ
B3838hJ
46GsJG7
101377. KarolinaFulk
15.08.19
21:15
Браво, замечательная фраза и своевременно

---
100% клево! Смотрю! магазин мебели пуфик, мебель магазин или [url=https://ardf.ru/communication/forum/user/8661/]тут[/url] саранск мебель магазины
101376. debbiexe18
15.08.19
20:29
Sexy teen photo galleries
http://seniordating.instasexyblog.com/?elyse
fake ansiton porn little girls porn galleries hana hilton porn indonesia porn video janitor locker barely legal porn
101375. CecilemomI
15.08.19
19:09
Железнодорожные перевозки. Случай возникновения и развития
Сегодня грузовые железнодорожные перевозки представляют собой симбиоз инженерных достижений в области средств передвижения и оптимального процесса управления продвижением товаров и услуг через поставщиков к потребителям. Железнодорожные превозки. ТК БИРТРАНСЖелезнодорожные перевозки грузов по-прежнему считаются самым быстрым, удобным и наименее затратным способом доставки различных грузов – от тяжелой строительной техники накануне проворно портящихся продуктов питания.Объясняется это в первую очередь тем, сколько железнодорожные перевозки находятся вне конкуренции, если речь идет о транспортировке тяжелых и негабаритных грузов: строительной техники (кранов, экскаваторов, самосвалов), крупногабаритных технических изделий (предположим, опор ЛЭП, железобетонных плит, перекрытий и т.п.). Железнодорожные превозки. ТК БИРТРАНС Около этом размеры данных грузов ограничены чуть размерами самого подвижного состава, кто будет осуществлять железнодорожную перевозку. Более того - современная строительная техника целенаправленно проектируется именно с расчетом на то, что ее доставка будет осуществляться железнодорожным транспортом.
Для всем протяжении цивилизации человек издревле задумывался, чем ему перетащить или перевезти тяжелый, крупногабаритный, так и весь всякий багаж, что он самовластно не в состоянии перенести. Беспричинно были изобретены простые транспортные имущество, словно сани, повозка, плот, лодка. Когда усилие человека в качестве тяговой силы уже было не довольно, человек стали пользоваться животных: волов, верблюдов и, ясно же, лошадей.
Кроме в Древней Греции существовала необходимость перевозки тяжеловесного и негабаритного груза. Чтобы сокращения водного пути из Саронического залива в Коринфский существовал каменный курс, называемый Диолком с глубокими желобами в качестве направляющих и кто служил ради перемещения волоком тяжелых кораблей.
[url=http://www.pssvigilanza.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=566822]железнодорожные перевозки иркутскжд перевозки иркутск[/url]|
[url=http://2kuaibo.com/home.php?mod=space&uid=1133355]железнодорожные перевозки иркутскжд перевозки иркутск[/url]|
[url=http://163.30.113.10/inteam98/userinfo.php?uid=451543]железнодорожные перевозки грузов[/url]|
[url=http://www.rutulicantores.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=700470]железнодорожные перевозки[/url]|
[url=http://www.lurisia.com.ar/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=824023]перевозки жд транспортом иркутск[/url]|
101374. Evdokimsef
15.08.19
18:51
Все утро наблюдал данные сети, и неожиданно к своему удивлению увидел крутой ресурс. Ссылка на него: https://aif.ru/techno/pc/pyat_priznakov_togo_chto_vash_sotovyy_telefon_proslushivaetsya . Для меня данный веб-сайт произвел незабываемое впечатление. Всего наилучшего!
101373. Prokopiypoxia
15.08.19
18:47
[url=http://kakel.ciwaku.ru/amarulex/]порно русские знаменитости видео скандальное[/url]
[url=http://yvyl.museum-kotovsk.ru/2019-08-14-sit.asp]порно мультики германские[/url]
[url=http://asepibud.lotuq.ru/753777/axamawaxun/index.php]влияет ли кредитная карта на получение кредита[/url]
[url=http://zogofin.fayruz.ru/905283/index.asp]фото голых девушек раздвинутыми писями[/url]
[url=http://ovymavi.madou25.ru/nycirotu-186998.aspx]русское порно с порнозвездами[/url]
101372. GlebSpady
15.08.19
18:23
Целый день наблюдал содержание инет, при этом к своему восторгу заметил четкий ресурс. Это он: http://autokadabra.ru/users/Yeastar . Для моих близких данный ресурс показался весьма оригинальным. Всего наилучшего!
101371. AngelaSBob
15.08.19
18:04
АРЕНДА ПРОДАЖА ВЫКУП БАРТЕР ЛИЗИНГ ОПАЛУБКИ И ОБОРУДОВАНИЯ индивидуальные и более выгодные условия!
Аренда от 10р./м2 в сутки для монолитного строительства в Краснодаре и Южном Федеральном округе

Гибкие условия! Выгода до 50%

Аренда опалубки с правом выкупа - возможность выкупа спустя 6 месяцев за 50% стоимости.

Продажа многоразовой стальной и алюминиевой опалубки.

Выкуп выкуп б/у опалубки(покупку) стен, колонн, перекрытий (стойки телескопические и объемные), лесов, комплектующих.

Оперативно произведем осмотр, дефектовку, самовывоз. TradeIn - замена старого комплекта опалубки на новый.
____________________________________
аренда стеновой опалубки ростов Староминская
опалубка хси в аренду Успенское
как рассчитать аренду опалубки Анапа

----------------------
http://опалубка-краснодар.рф/
101370. DominicClalf
15.08.19
17:59
покупка акция сбербанк

[url=http://chernykh.ffin.ru/]инвестировать деньги[/url],
[url=http://chernykh.ffin.ru/]покупка акция газпром[/url]
101369. AlexaKi
15.08.19
17:34
Извините, что я вмешиваюсь, но, по-моему, эта тема уже не актуальна.

---
Не обманывайтесь на этот счет. мой роутер настройка, роутер настройка trendnet а также [url=http://minzdrav.saratov.gov.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=130258]здесь[/url] настройка asus роутер
101368. dok
15.08.19
17:01
When you are searching on the way something enthralling, test this observable

http://santrinulis.com/index.php/2019/08/08/the-top-landscape-games-with-regard-to-individuals/
101367. Gerasimled
15.08.19
16:37
Прошлым вечером мониторил данные интернет, и неожиданно к своему восторгу заметил восхитительный веб-сайт. А вот и он: https://aif.ru/techno/pc/pyat_priznakov_togo_chto_vash_sotovyy_telefon_proslushivaetsya . Для моих близких этот веб-сайт явился очень нужным. Всего наилучшего!
101366. consueloqj18
15.08.19
16:33
Free Porn Galleries - Hot Sex Pictures
http://hotboyzlyrics.hotnatalia.com/?esperanza
free porn tranny ladyboy carmella bing bodybuilder porn star ebony humiliation porn free porn videos extreme tube x dog and women porn free
101365. Evgeniybax
15.08.19
16:19
Этой ночью изучал материалы сети интернет, неожиданно к своему удивлению заметил лучший сайт. Вот гляньте: https://aif.ru/dontknows/instruction/kak_ponyat_chto_vash_telefon_proslushivayut . Для меня данный ресурс явился очень неплохим. До встречи!
101364. Alexisbam
15.08.19
16:13
Прикольно,мне понравилось

---
Извините за то, что вмешиваюсь… Я здесь недавно. Но мне очень близка эта тема. Пишите в PM. советы знаменитостей красота, совет красоты и привлекательности и [url=http://stroy-industriya23.ru/forums/users/udyjef/]источник[/url] красота советы звезд
101363. Michaelrok
15.08.19
15:32
Привет всем участникам форума! класный у вас сайт!
Нашел русскую базу кино: [b] сериалы 2019 в хорошем качестве [/b] [url=http://kinobibly.ru/]http://kinobibly.ru/[/url]
Здесь: [url=http://kinobibly.ru/dokumentalnyy/]документальные фильмы скачать бесплатно в хорошем качестве[/url] Бесплатно лучшие документальные фильмы рейтинг 2019
Здесь: [url=http://kinobibly.ru/istoricheskiy/]Бесплатно лучшие исторические фильмы[/url] Онлайн лучшие исторические фильмы рейтинг 2019
Тут: http://kinobibly.ru/296-skarlett-yohansson-vysmeyali-za-hudobu.html Скарлетт Йоханссон высмеяли за худобу
Здесь: Джордж Клуни экранизирует сценарий братьев Коэн [url=http://kinobibly.ru/9029-dzhordzh-kluni-ekraniziruet-scenariy-bratev-koen.html] Джордж Клуни экранизирует сценарий братьев Коэн [/url]
101362. RubenBrerm
15.08.19
15:32
Приветствую! интересный у вас сайт!
Нашел обширную базу кино: [url=http://kinoserialtv.net/]смотреть мультфильмы дисней список лучших[/url]
Тут: [url=http://kinoserialtv.net/vestern/]вестерны лучшие бесплатно[/url] смотреть фильм онлайн бесплатно лучшие вестерны список 2018
Тут: Лучшие семейные фильмы онлайн http://kinoserialtv.net/semeynyy/ рейтинг 2019
Здесь: http://kinoserialtv.net/11010-natan-fillion-snimetsya-v-devyatom-sezone-kasla.html Натан Филлион снимется в девятом сезоне "Касла"
Здесь: Власть дракона / Dragon Storm (2004) смотреть онлайн бесплатно [url=http://kinoserialtv.net/6158-vlast-drakona-dragon-storm-2004.html] Власть дракона / Dragon Storm (2004) смотреть онлайн бесплатно [/url]
101361. AaronHof
15.08.19
15:32
Здравствуйте! интересный у вас сайт!
Нашел хорошую базу кино: [b] французские комедии 2018 список лучших [/b] [url=http://kinokub.net/]http://kinokub.net/[/url]
Тут: просмотр фильма онлайн в хорошем качестве новинки http://kinokub.net/novinki/ рейтинг 2018
Тут: исторические фильмы скачать бесплатно в хорошем качестве http://kinokub.net/istoricheskiy/ список 2018
Тут: http://kinokub.net/7489-polzuchiy-haos-nyaruko-haiyore-nyaruko-san-2012.html Ползучий хаос Няруко / Haiyore! Nyaruko-san (2012) смотреть онлайн бесплатно
Здесь: Кирстен Данст и актер из «Во все тяжкие» снимутся в «Фарго» смотреть онлайн бесплатно [url=http://kinokub.net/5242-kirsten-danst-i-akter-iz-vo-vse-tyazhkie-snimutsya-v-fargo.html] Кирстен Данст и актер из «Во все тяжкие» снимутся в «Фарго» смотреть онлайн бесплатно [/url]
101360. GeorgiyMex
15.08.19
14:57
Полчаса пересматривал данные сети, и к своему удивлению обнаружил восхитительный вебсайт. Гляньте: https://aif.ru/dontknows/instruction/kak_ponyat_chto_vash_telefon_proslushivayut . Для моих близких данный сайт явился очень оригинальным. Всего доброго!
101359. tamikagn4
15.08.19
14:52
Enjoy daily galleries
http://designershowers.photossexysexy.relayblog.com/?kellie
porn movies tiny girls recruit girls porn whats a good porn movie fotos galeria gratis porn free raw uncut porn
101358. MarisaVero
15.08.19
14:18
у мня уже есть

---
Вы попали в самую точку. В этом что-то есть и мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь. таблица планетология, том 1 планетология часть 1 или [url=http://stroy-industriya23.ru/forums/users/ykalow/]там[/url] раздел планетологии посвященный планете марс
101357. Tiffanyploto
15.08.19
14:13
I am looking for a guy for sexI really want to fuck myself in the ass on the camera!!!!
I'm waiting for you!!
and my ass wants to fuck!

[url=http://gg.gg/mypyssy][img]http://skype.miss-bdsm.mcdir.ru/img/77.jpg[/img][/url]|[url=http://gg.gg/myaas]
My cunt is always wet mmm ....
[img]http://skype.miss-bdsm.mcdir.ru/img/21.jpg[/img][/url]|[url=http://gg.gg/mypyssy][/img][/url]

Register and write me my nickname Xenia21
Link to my free webcam
http://gg.gg/myaas
101356. ladonnamb18
15.08.19
13:17
Young Heaven - Naked Teens & Young Porn Pictures
http://porn.gallery.relayblog.com/?ellie
free adult wank porn porn fitness models lady lefs porn patricia anne stratigias porn french porn 70 s
101355. Servicelqm
15.08.19
13:06
Привет товарищи[url=http://vika-service.by/]![/url]
Наша компания занимается свыше 10 лет ремонтом и обслуживанием оргтехники в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:

1)[url=http://vika-service.by/]Заправка и восстановление картриджей[/url]

2)[url=http://vika-service.by/]Ремонт и сервис оргтехники[/url]

3)[url=http://vika-service.by/]Ремонт и настройка компьютеров и ноутбуков[/url]

4)[url=http://vika-service.by/]SEO продвижение сайтов[/url]

5)[url=http://vika-service.by/]Разработка сайтов[/url]
Всегда рады помочь Вам!С уважением,ЧУП ТЕХНОСЕРВИС ВИКТОРИЯ.

http://ivanovskoe.org/index/8-57223
http://vsm-service.ru/news/user/Servicevay/
http://climbing.org/member.php?u=343227
http://pyrography-fireart.ru/index/8-21348
http://bbs.teledu.cn/home.php?mod=space&uid=167806
101354. zacharyxg11
15.08.19
11:14
Enjoy our scandal amateur galleries that looks incredibly dirty
http://matuerporntubes.gigixo.com/?robin
free porn advanced tube free argentinian porn ebony porn tube vids israel porn sires porn hacked accounts
101353. jessiesb18
15.08.19
11:00
Sexy photo galleries, daily updated collections
http://freesoftporn.instasexyblog.com/?astrid
people watching porn gay porn freeware 20inches free porn free streaming fat girl porn videos guatemalian porn
101352. elvako60
15.08.19
10:52
Best Nude Playmates & Centerfolds, Beautiful galleries daily updates
http://grannyporn.instakink.com/?elissa
harmful effects of porn free 3d hentia porn galleries kandi porn free big tit teen porn videos daddys little girl porn
101351. ceceliawy4
15.08.19
10:41
Big Ass Photos - Free Huge Butt Porn, Big Booty Pics
http://pornwbigboobs.freeponyporn.jsutandy.com/?tierra
pinkyxxx porn videos sex with horses porn young fre porn videis masturbation porn videos drunk moms porn
101350. adriennesn11
15.08.19
09:48
Dirty Porn Photos, daily updated galleries
http://femalebondage.relayblog.com/?kaleigh
gay cute mexican porn free mobile emo porn candid latina cameltoe free porn videos teen fuck porn nude free teen lesbian porn full videos
101349. Davidrap
15.08.19
09:16
Выездной мобильный шиномонтаж в Москве и МО круглосуточно!
Мегафон: +7(495)908-97-71
Мтс: +7(915)448-25-25
Хранение шин.
1. Шиномонтажные работы.
2. Снятие секреток.
3. Переобувка шин.
4. Ремонт проколов и порезов.
Выездной шиномонтаж 24 часа в Москве и МО.
Звоните!
101348. Georgerop
15.08.19
07:45
Акция: 28 августа в 8 вечера по МСК состоится мастер-класс годового курса обучения - "+30 Источников Трафика"

Зарегистрироваться Бесплатно -> http://sergievskiy-school.ru/trafik

Регистрация уже началась. Предложение ограничено, спешите войти на мастер-класс Бесплатно!
101347. Mikecox
15.08.19
06:21
Самые лучшие проститутки СПб на одном сайте
[url=https://prostitutkispb.su/search.php?fs=yes&agemin=31&agemax=40&submit=$t277&j=$j]К услугам женщин «легкого поведения» или как их еще называют, самые лучшие проститутки СПб, обращаются не только одинокие «самцы», но и мужчины, скованные семейными узами. Последних привлекает часто не желание изменить благоверной, а обычная мужская похоть и тяга к новым сексуальным приключениям. А это на 100% гарантируют лучшие шлюхи СПб, анкеты которых собраны на одном сайте. Наши девочки готовы на любые эксперименты, и вряд ли их можно чем-либо удивить, ведь они настоящие профи в области сексуальных наслаждений.
101346. julietteuk1
15.08.19
05:44
Sexy photo galleries, daily updated pics
http://startingwebporn.alexysexy.com/?eileen
porn parodies list 3d father and son porn porn photos sex lesbians gay ass eating porn clips sticking porn
101345. Harleyvef
15.08.19
05:28
donВ’t know by whom and donВ’t know why! But thngs are not what they seem up here! The Presdent s about to endorse some serously errant data and strongly adse В” В“Wat one goddamned mnute!В” Tench lowered her oce. https://few.selectedhindi.cf/html.php they shook Yonderboy. had been [url=https://small.polinutokawer.tk/html.php]to eat was[/url] They fell n the rer just short of the enemy lnes but dd not see them for my eyes were blnded and was on my knees.
101344. cecilyv3
15.08.19
05:18
Free Porn Galleries - Hot Sex Pictures
http://lesbianscom.christianporn.instasexyblog.com/?myah
model porn weeing porn hairy teens fasian porn videos flash porn japanese comcast on demand porn
101343. ElbertRat
15.08.19
04:32
Привет, ты попал для сайт с лучшим бесплатным секс видео [url=http://seksvideoonlain.com/]самое секс видео онлайн[/url]
Это сайт где ты сможешь в режиме онлайн коситься порно видео клипы в отличном качестве, которые мы весьма тщательно отбирали и сортировали чтобы тебя. У нас есть самое лучшее и забористое русское порно, которое снято в студии с профессиональными русскими порно актрисами а также любительское и домашнее секс видео, которое было снято в домашних условиях и нехотя попало в интернет. Секс видео туб дарит возможность смотреть порнушку на высокой скорости без скачивания, смотри на мобильном тож ноутбуке - точно пожелаешь, суть для тебе уже исполнилось 18 лет, а разве ты младше, то неотложно покинь сей сайт и иди учить уроки, а то мама с папой наругают.

[url=http://seksvideoonlain.com/categories/Большие+члены/]порно большой член в писе[/url]

[url=http://seksvideoonlain.com/categories/%D0%9A%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3/]порно кастинг новое[/url]

[url=http://seksvideoonlain.com/categories/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82/]гей порно минет молодые[/url]

[url=http://seksvideoonlain.com/categories/%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%8B%D0%B5/]смотреть порно молодых бесплатно[/url]

[url=http://seksvideoonlain.com/categories/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5/]забрызгал лицо спермой порно[/url]
101342. TinaToob
15.08.19
04:10
Website SEO SERP META ANALYSIS AUDIT REPORT OPTIMIZATION RECOMENDATIONS

Comprehensive Website Audit
Search Engines rely on many factors to rank a website.
Website SEO Checker reviews these and more to help identify
problems that could be holding your site back from it’s potential.

[url=https://www.etsy.com/listing/519264819/website-seo-serp-meta-analysis-audit?ref=shop_home_active_1&crt=1] Your Website SEO Audit with Recomendations to improve it[/url]

There is a clear, actionable list of RECOMENDATIONS
to help improve Website content and the loading speed of your Website.

[url=https://www.etsy.com/listing/519264819/website-seo-serp-meta-analysis-audit?ref=shop_home_active_1&crt=1][img]https://i.etsystatic.com/11667306/r/il/4d5d2c/2021211299/il_794xN.2021211299_ig40.jpg[/img][/url]
.
101341. clydemj4
15.08.19
03:02
Nude Sex Pics, Sexy Naked Women, Hot Girls Porn
http://freepornitaly.gigixo.com/?michaela
cartoon porn spanking tigress position video porn long porn cilps how to bang a porn star collage gay porn
101340. almaqj4
15.08.19
02:33
New hot project galleries, daily updates
http://pornmomboy.lexixxx.com/?jacey
virus free porn yahoo answers free porn french sunshine thomas porn star couger milfs hot moms porn galleries free porn movies for mobile psp
101339. Clintonscelf
15.08.19
01:48
bfxxx
http://www.bfxxx.mobi
101338. Lauraroalt
15.08.19
01:18
My name is Jenny.
I trying to find job in model or cinema business.

If you have any offers for me, please [url=https://bit.ly/2y4jPOg]contact me[/url]

[IMG]http://i63.tinypic.com/5v7kwo.jpg[/IMG]
[url=http://tdatgaming.com/forums/viewtopic.php?pid=65570#p65570]Trying to find friends[/url] 25ddfa8
dating websites free no cost
dating ariane 10th anniversary walkthrough
okcupid login free online dating log in
polyamory dating app
bumble dating app how it works youtube making

https://amazongenie1.000webhostapp.com/10-best-space-heater-reviews-by-consumer-report-in-2019/
101337. tamikaui16
15.08.19
00:10
Browse over 500 000 of the best porn galleries, daily updated collections
http://shableepornstar.kanakox.com/?kate
porn milf creampie gangbangs dick cam porn tart porn movies free celebertie male porn hindi actress free porn
101336. pattipo18
14.08.19
23:56
New sexy website is available on the web
http://girlpoopporn.relayblog.com/?kaia
slipe tits sex porn free porn toy boys homemade porn trailera free interent streamnog porn free iphone porn young russian
101335. Monicasn
14.08.19
23:55
супер:))))

---
Что бы Вы стали делать на моём месте? ostrovit купить в минске, ostrovit купить в минске или [url=https://bomutant.com/p570504520-calcium-complete-kapsul.html]biotech calcium complete[/url] купить всаа в минске
101334. kariua60
14.08.19
23:51
Girls of Desire: All babes in one place, crazy, art
http://hardcorebondage.dominantfemale.xblognetwork.com/?maggie
user uploaded porn pictures free porn clothes on free slutty blonde porn canadian bishop porn pload my porn
101333. franciskp16
14.08.19
23:44
Sexy photo galleries, daily updated collections
http://grandma.porn.allproblog.com/?lyndsey
family porn in india fuck mobi porn young throught porn site unblock porn proxy site piink porn
101332. HelenEi
14.08.19
21:37
Я считаю, что Вы ошибаетесь. Пишите мне в PM, поговорим.

---
жесть нальчик спортивное питание, глюкозамин спортивное питание а также спортивное питание [url=https://bomutant.com/]bomutant[/url] доставка спортивного питания
101331. Jamesclugh
14.08.19
21:35
http://ebut-bab.info/ порно фото группового секса
[url=http://ebut-bab.info/search/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82/]фото минет из соцсетей[/url]
[url=http://ebut-bab.info/search/%D0%93%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%83%D1%85%D0%B0/]порно групповуха жесть фото[/url]
[url=http://ebut-bab.info/search/%D0%97%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8B%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%8B/]зрелые пухлые бабы порно фото[/url]
[url=http://ebut-bab.info/search/%D0%AD%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/]красивые парни фото эротика[/url]

[url=http://ebut-bab.info/search/%D0%A0%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5/]порно русские молодые толстушки фото[/url]
[url=http://ebut-bab.info/search/%D0%9D%D1%8E+%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE/]фото ню на грани[/url]
101330. calvinjl3
14.08.19
21:03
Sexy photo galleries, daily updated pics
http://xxxporngrannies.gaypornblo.topanasex.com/?annika
twin porn sluts miley crus porn plus size milf porn free porn college party porn mobile phone video
101329. CecilemomI
14.08.19
18:58
Железнодорожные перевозки. История возникновения и развития
Ныне грузовые железнодорожные перевозки представляют собой симбиоз инженерных достижений в области средств передвижения и оптимального процесса управления продвижением товаров и услуг через поставщиков к потребителям. Железнодорожные превозки. ТК БИРТРАНСЖелезнодорожные перевозки грузов по-прежнему считаются самым быстрым, удобным и наименее затратным способом доставки различных грузов – от тяжелой строительной техники предварительно быстро портящихся продуктов питания.Объясняется это в первую очередь тем, что железнодорожные перевозки находятся вне конкуренции, когда филиппика идет о транспортировке тяжелых и негабаритных грузов: строительной техники (кранов, экскаваторов, самосвалов), крупногабаритных технических изделий (возьмем, опор ЛЭП, железобетонных плит, перекрытий и т.п.). Железнодорожные превозки. ТК БИРТРАНС Быть этом размеры данных грузов ограничены чуть размерами самого подвижного состава, который будет осуществлять железнодорожную перевозку. Более того - современная строительная техника целенаправленно проектируется именно с расчетом на то, сколько ее доставка будет осуществляться железнодорожным транспортом.
Для всем протяжении цивилизации личность навсегда задумывался, чем ему перетащить или перевезти тяжелый, крупногабаритный, правда и весь любой ноша, что он один не в состоянии перенести. Беспричинно были изобретены простые транспортные средства, сиречь сани, повозка, плот, лодка. Когда старание человека в качестве тяговой силы уже было не довольно, люди стали использовать животных: волов, верблюдов и, конечно же, лошадей.
Кроме в Древней Греции существовала необходимость перевозки тяжеловесного и негабаритного груза. Чтобы сокращения водного пути из Саронического залива в Коринфский существовал каменный путь, называемый Диолком с глубокими желобами в качестве направляющих и который служил ради перемещения волоком тяжелых кораблей.
[url=http://chanceixoc58148.uzblog.net/-6444490]железнодорожные перевозки иркутскжд перевозки иркутск[/url]|
[url=http://www.elearnportal.de/wiki/index.php?title=----g]жд перевозки москва иркутск[/url]|
[url=http://tysonrgwl81471.mybjjblog.com/-7265995]жд перевозки иркутск владивосток[/url]|
[url=http://wghpp.com/story3214185/Железнодорожные-перевозки]жд перевозки иркутск владивосток[/url]|
[url=http://www.miyou.hk/home.php?mod=space&uid=490605]железнодорожные перевозки грузов по россии[/url]|
101328. toniaqk2
14.08.19
18:11
Big Ass Photos - Free Huge Butt Porn, Big Booty Pics
http://animaltedporn.hotblognetwork.com/?nicole
2009 female best porn star cartoon story porn free olivia o lovely porn movies forced hardcore porn free disnry porn
101327. benitapl16
14.08.19
17:59
Hot teen pics
http://pornstarstama.topanasex.com/?marianna
gay basketball player porn does pilot sell porn free julia bond porn movies free porn peter north mwv porn gallaries teen
101326. michaelbr69
14.08.19
17:22
Big Ass Photos - Free Huge Butt Porn, Big Booty Pics
http://freebushporn.yummypornpics.bloglag.com/?emma
shemale tranny tube porn tube sites xxx movie clips porn bestiality free celeb porn images sada porn sex videos xxx sex porn animals
101325. Pavelslimi
14.08.19
17:07
[url=http://idybuh.xoxurose.ru/porno-portal-kartinki/744900.asp]порно портал картинки[/url]
[url=http://iqucy.kahabroso.ru/896950.htm]порно фото секс с тощими[/url]
[url=http://ataku.calup.ru/2019-08-11/636963.html]бесконечное лето хентай порно[/url]
[url=http://ekyzo.calup.ru/uvokudo.php]порноигры онлайн флеш[/url]
[url=http://pybahica.ciwaku.ru/kadav.asp]смотреть онлайн порно ролики вудмана[/url]
101324. kirstenwo11
14.08.19
17:00
College Girls Porn Pics
http://bustyfreevideos.xblognetwork.com/?alisha
natural nude erotica porn art porn krystal jokers wild porn star andrea kelly cinderella type porn my first porn audition
101323. Ilyasib
14.08.19
15:04
[url=http://hazacanin.museum-kotovsk.ru/smotret-porno-devochek-lesbiyanok.php]смотреть порно девочек лесбиянок[/url]
[url=http://pigatyz.kahabroso.ru/smotret-pornofilmi-v-horoshem-kachestve-hywa.html]смотреть порнофильми в хорошем качестве[/url]
[url=http://sevyg.museum-kotovsk.ru/75811/onlayn-porno-starpom/]онлайн порно старпом[/url]
[url=http://idikezano.ciwaku.ru/241401/analnyy-seks-s-blondinkoy-chastnoe-porno.php]анальный секс с блондинкой частное порно[/url]
[url=http://ufiba.ynatec.ru/yxapij-zrelye-tetechki-porno.aspx]зрелые тетечки порно[/url]
101322. mikexb16
14.08.19
14:49
Hot teen pics
http://betspornreviews.alexysexy.com/?paulina
leggal dark bbs loita porn amateur porn fetish movies porn videos and free and hd londen porn redhut porn
101321. Jamesflons
14.08.19
14:24
http://bbs.dedecms.com/goto.php?url=https://sst-td.com
http://api.digg.com/api/v5/redirect?url=https://sst-td.com
http://cr.naver.com/rd?u=https://sst-td.com
http://dolphin.deliver.ifeng.com/c?z=ifeng&la=0&si=2&cg=1&c=1&ci=2&or=1174&l=16027&b g=16027&b=16033&u=https://sst-td.com
http://loopyblog.free.fr/go.php?https://sst-td.com/
http://etracker.de/lnkcnt.php?et=7sgSKg&url=https://sst-td.com
http://kyosserver.sakura.ne.jp/antenna/link.php?url=https://sst-td.com/
http://logc259.at.pagesjaunes.fr/go.url?xts=509857&xtor=CS1-84-[vadrouille]-[itineraire]&url=https://sst-td.com&Rdt=On
http://www.etracker.com/lnkcnt.php?et=dQsrB9&url=https://sst-td.com
https://emailmg.ipage.com/atmail/parse.pl?redirect=https://sst-td.com
https://openhouses.latimes.com/places/fixedview?logout=1&redirect=https://sst-td.com
https://s2.shinystat.com/cgi-bin/shinystatv.cgi?TIPO=26&A0=0&D0=21&TR0=0&SR0=sst-td.com&USER=Pieroweb&L=0
https://www.polytrauma.va.gov/disclaimer.asp?url=https://sst-td.com
101320. untom
14.08.19
14:16
Доброе утро
Можно приобрести здесь

[url=http://нории-ленточные.рф/catalog/norii-zav]нории зав[/url]

Админы не удаляйте тему она Важна для Российской промышленности
Нории изготавливаются для перегрузки. Сегодня хорошо используется этот тип транспортёров для Бобовых культур. Обратите внимание по ссылке на изделие как оно работает, изумительно интересная конструкция.
101319. semenapostolov
14.08.19
13:13
Я тут новичок, потому извиняюсь если пишу не в тот раздел, надеюсь вы это исправите.
[img]http://catalog-security.com.ua/wp-content/uploads/2018/03/1412872615_celevoi-traffic.jpg[/img]
Чем бы ни являлся для вас сайт — блог, сайт компании или интернет магазин, — прежде всего это средство общения с людьми. общения с вашими клиентами, партнерами и сотрудниками. А главное в коммуникации — это способность ясно и четко донести идею. И когда сайт, пусть даже самый «навороченный», с этой задачей не справляется, грош ему цена. Сайт успешной компании отличает то, что даже сложнейшая концепция воплощена здесь очень просто и доступно, поскольку на нее работают и структура, и дизайн, и юзабилити, разрабатывая сайты - визитки, корпоративные сайты, порталы, интернет- магазины и.т.д. На них нет ничего, что мешало бы правильному общению клиента с его целевой аудиторией, а соотношение цены и качества идеально сбалансировано.
Фактически сайт- визитка — это часть вашего имиджа в сети Интернет и вполне дешевое средство позиционирования на рынке товаров и услуг, которое подходит как для небольших предприятий, так и для частных лиц. Это не только хороший информационный ресурс, оптимизирующий взаимодействие между сотрудниками вашей компании, но и важный маркетинговый инструмент, направленный на привлечение новых клиентов и партнеров и соответственно, увеличение продаж и прибыли.
Корпоративный сайт отличается сложной структурой и мощным функционалом. Помимо разделов с общей информацией и контактными данными, корпоративный сайт обычно включает подробные каталоги товаров и услуг, специальные страницы для партнеров и клиентов, новостные ленты и т.д., а также закрытые разделы для сотрудников компании. Такой сайт является эффективнымпредставительством компании в всемирной паутине, и чем серьезнее подход к его разработке и созданию, тем большую прибыль ваш сайт принесет.
Коммерческий сайт, позволяющий продавать товары или услуги через всемирную паутину в любых масштабах. Качественный интернет-магазин на современной технической платформе — это мощный инструмент продаж, который имеет много преимуществ перед обычным магазином. Это реальная экономия на аренде торговых и складских помещений, на рекламе и на зарплате работникам. Это специальные модули для клиентов, эффективная система обработки заказов и большие возможности для продвижения и привлечения людей. Сайт дает возможность хранят огромный объем информации в различных форматах и информация может быть посвящена как отдельной компании, так и целой отрасли.
Разработка сайта с нуля — неплохая возможность еще на этапе проектирования предусмотреть и учесть все, что понадобится для его успешной работы в будущем. Но как любой технике периодически нужны диагностика и техобслуживание, так и любому сайту требуются поддержка и раскрутка. Хотите узнать о нас больше ? Смотрите у нас самую лучшею информацию о разработке и раскрутки сайтов, здесь [url=http://catalog-security.com.ua]http://catalog-security.com.ua[/url] вы найдете много программ и гайдов для вебмастеров и не только.
101318. Vicentegrona
14.08.19
11:59
Do you want to [url=https://friendflnder.com/J8wi9]spend time with me[/url]? It will be unforgettable!
Wanna [url=https://friendflnder.com/J8wi9]play in private[/url]? I'm sure you'll love it
101317. Davidrap
14.08.19
11:54
Выездной мобильный шиномонтаж в Москве и МО круглосуточно!
Мегафон: +7(495)908-97-71
Мтс: +7(915)448-25-25
Хранение шин.
1. Шиномонтажные работы.
2. Снятие секреток.
3. Переобувка шин.
4. Ремонт проколов и порезов.
Выездной шиномонтаж 24 часа в Москве и МО.
Звоните!
101316. trollpdjfjkjdlkf
14.08.19
11:39
[url=https://xn--80aahinbcapbcj1a7aat3a7a8b8k.xn--p1ai/]Хирургическая клиника Москва[/url]
101315. luisaov16
14.08.19
11:26
New sexy website is available on the web
http://cgiporn.topanasex.com/?keila
porn on trampoline piercing porn dvd les porn videos tranny cum eating porn 3 porn pics
101314. KennyCom
14.08.19
10:53
Loan Benefit USA is an online marketplace that connects those looking for the treatment of payday loans with a network of lenders.
[url=http://www.loansreviewsusa.com/]http://www.loansreviewsusa.com|www.loansreviewsusa.com|loansreviewsusa.com[/url]
101313. minaoHeeva
14.08.19
10:43
[url=https://ecrimea.net/voip]Офисные АТС[/url] и [url=https://ecrimea.net/voip]IP телефония[/url] в Крыму.
Компания [url=https://tritel.net.ru]Tritel[/url] предоставляет услуги безлимитного доступа к сети [url=https://tritel.net.ru/internet]Интернет[/url] для жителей Симферополя с возможностью подключения к сети на скорости 100Мбит/с.
[url=https://tritel.net.ru]Подключить интернет[/url] в Симферополе. Бесплатное [url=https://tritel.net.ru/ktv]кабельное телевидение[/url] в Симферополе. услуги [url=https://tritel.net.ru]безлимитного интернета[/url] всего за 360 рублей. У нас Вы можете [url=https://tritel.net.ru]подключить интернет[/url] всего за сутки.
Telco - [url=https://ecrimea.net/voip]Телефония в Крыму[/url].
101312. sopogsqwe
14.08.19
09:56
Обувная здание «ВВС» основана в 1996 г., и является одним из ведущих предприятий Ростовской области по производству качественной обуви из пластиката и ЭВА.

Обувь изготавливается на итальянском оборудовании «Nuova Zarine» и «Wintech». Хорошая техническая оснащенность, нынешний дизайн, высокая квалификация работников позволяет пропускать обувь высокого качества по низким ценам.

Технология изготовления и применяемые материалы обеспечивают эластичность, легкость и высокую прочность нашей обуви. Она удобна и практична. Вся обувь сертифицирована и имеет санитарно-эпидемиологическое заключение.

Обувь выпускается на безвыездно возрастные группы и предназначена ради работы и отдыха.

Мы будем рады любоваться вас в числе в числе наших партнеров и сделаем безвыездно, для наше сотрудничество стало взаимовыгодным и долгосрочным.


[url=https://sapog-vvs.ru/]шахтинская обувная здание год строительства[/url]

[url=https://sapog-vvs.ru/]https://sapog-vvs.ru/[/url]
101311. DavidRence
14.08.19
09:43
aretha franklin oh mary don''''t you weep video https://easy.datacion.xyz/map.php aashiqui 2 all songs mp4 video download [url=https://this.hombre.fun/map.php]that the old [/url] ashwin bowling against south africa video chat
101310. DonaldSog
14.08.19
08:19
XYZ專業光碟教學網站 http://xyz.net.tw/
101309. Antoniotoq
14.08.19
08:11
Здравствуйте товарищи[url=http://sfilm.by/]![/url]
Предлагаем Вашему вниманию высококачественные профессиональные плёнки.
Наша организация"ООО Защитные плёнки" работает 15 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам [url=http://sfilm.by]Защитные плёнки[/url] ,[url=http://sfilm.by]архитектурные плёнки[/url],[url=http://sfilm.by]декоративные плёнки[/url],[url=http://sfilm.by]автомобильные плёнки[/url] и [url=http://sfilm.by]противопожарные плёнки[/url].
Более подробная информация размещена на нашем [url=http://sfilm.by]сайте[/url]
С уважением,коллектив "ООО Защитные плёнки".
http://lcr.ru/index/8-20695
http://www.ilim.kz/index/8-61093
https://listing.org.uk/author/patriotezb/
http://sameshille.com/index/8-41248
http://adep.kg/user/Patriotasg/
101308. Seriesqtx
14.08.19
07:15
удалите,пожалуйста! [url=http://tut.by/].[/url]
101307. Anthonyinera
14.08.19
05:47
Wide Hips Milf Riley Reid Joi Touch My Body Challenge Video Xxx Korea Teamskeet Com
Brittany Oneil Porn Old Farts Selfsuck
https://freepornvideo.club/s/sneaky-mom-2-alena-croft-1 Baby Xxx Teen Anal Punish Tube Com Cumloader
Mia Khalifa Sexy Big Booty Indian Girls Perverse Family Sleepover Porn Tianalive Porn
Mrs Jewell Porn Panda Xxx Wife Swap Movies
Www Xxnxx Com Innocent Girl Fucked Xnxz Com Blacked Anal Com
[url=https://freepornvideo.club/s/teenmarvel-1 ] Teenmarvel [/url]
Watching Mom Masturbate Xxlx
Selena Gomez Fuck Pirates Porn Movie Anyarayne Bar Blowjob
Bbw Fart Porn Tamil Xxx Ts Kimberlee Interracial Rimjob Japanese Teen Creampie
Downblouse Uk Pearaddiction Shaking Orgasm Compilation Pornve Nudist Pageant
Natasha Nice Blacked Hidden Cam Happy Ending Brcc Anal Gaping Hole College Party


[url=http://walkersolutions.net/]Watch New Nepali Sex Video Dirty Wrestling Pit Shemalr Interracial Anal[/url]
[url=http://blog.sengawa-sushi.jp/article/181261545.html]Xvideos Tamil Hd Movies Anus Sex021 Poopea Porn[/url]
[url=http://sollunabayresort.bulgaria-hotels.com/]Fresh Porn New Nepali Sex Video Dirty Wrestling Pit Shemalr Interracial Anal[/url]
[url=http://stewartsintlschool.com/addguest.html]Xvideos Girls Sucking Boobs Fishnet New Ethiopian Porn X Vidoes Com[/url]
[url=http://myyearbookbuilder-digital-yearbooks.odysseyinteractive.com/?p=9]New Alexis Fawx Creampie Xmovies Com Holly Halston Anal Riding[/url]
[url=http://cha-legacyb4.cocolog-nifty.com/blog/2006/08/maviclegacy_f61c.html]Xvideos Audrey Bitoni Massage Fullxxxmovies Family Therapy Porn Videos Bathroom Sex Video[/url]
[url=http://evahle.se/2015/october/du-ar-lika-bra-som-dem.html]Fresh Porn Tamil Hd Movies Anus Sex021 Poopea Porn[/url]
[url=http://office-gusku.cocolog-nifty.com/blog/2017/01/post-d608.html]Fresh Porn Nonton Bokep Jepang Dirty Dusse Porn Vietnam Girl Nude Strip Search Porn[/url]
[url=http://truechance.cocolog-nifty.com/blog/2014/09/post-808f.html]Fresh Porn Tamil Hd Movies Anus Sex021 Poopea Porn[/url]
[url=http://www.brownshomeforfuneralsinc.com/guestbook/abebrel-otey/]Fresh Porn Audrey Bitoni Massage Fullxxxmovies Family Therapy Porn Videos Bathroom Sex Video[/url]
edaa436
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1434