ПЛЪХОВЕТЕ...

 

 
Рейтинг: 3.00
(22)
Увод
ПЛЪХОВЕТЕ
ЕпилогПЛЪХОВЕТЕ / FAQ

FAQ
10.08.11 13:00

Автор:Плъхи
част 1
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ (FAQ)
 
 
 
Може ли да опитомя див плъх?
А има ли нужда? Най-добре е дивите плъхове да си живеят свободни, и по възможност далеч от човека. Дивият плъх вероятно ще се съпротивлява. Той е привикнал към своята среда на обитание и улавянето/затварянето в клетка може да му предизвика силен стрес. Също така, не трябва да се забравя, че плъховете живеещи на свобода се явяват преносители на голям брой опасни за човека заболявания. Ако все пак решите да си вземете див плъх, спазвайте всички мерки за безопасност и не форсирайте събитията – ще изминат месеци преди този плъх да привикне към вас и новата обстановка. Има вероятност животното да си остане диво, особено ако сте уловили възрастен индивид.
 
Има ли породисти плъхове?
При плъховете не съществуват породи, а само разновидности.
 
Какви разновидности плъхове съществуват?
Сигурно с изненада ще разберете, че при плъховете също има стандарт. Те дори участват в различни изложби, шоута и там получават награди за съответния стандарт.
 
Какво представлява стандартния плъх ?
Съгласно американският стандарт (http://www.afrma.org) всички плъхове се разделят на шест разновидности:
STANDARD – с къса, гладка и лъскава козина;
REX – с къдрава козина или рошави бакенбарди;
TAILLESS – безопашати;
HAIRLESS – плъхове, които напълно са лишени от козина (голи или сфинкс);
SATIN – с много тънка, удължена и блестяща козина;
DUMBO - ушите на тази разновидност плъхове са големи и закръглени, разположено по-ниско от обикновено.
Всяка от горепосочените разновидности може да влезе в една от секциите, различаващи се една от друга по разцветка или маркировка:
SELF – с еднородна окраска по цялото тяло;
TICKED – еднородна окраска с наличие на разпръснати отделни влакна с друг цвят;
SHADED – светло тяло с по-тъмен цвят към краищата;
SILVERED - монотонно оцветяване на тялото, с отделни бели влакна разпръснати по цялата телесна повърхност, които създава сребрист ефект;
MARKED – тази секция е разбита на 10 основни типа:
• English Irish – на гърдите има разположено бяло петно във форма на равностранен триъгълник;
• Irish – тъмен основен фон, тънка бяла ивица на корема, малки бели петна по лапите, бял край на опашката;
• Berkshire – бял корем, бели”чорапчета”на лапите, малко бяло петно между ушите, бяло петно на опашката;
• Variegated – светъл фон, оцветена глава и рамене, малки и многобройни оцветени петна по цялото тяло, бял корем;
• Blaze(Хъски) – от носа до ушите - бял “клин” на основен тъмен фон стесняващ се към тила;
• Dalmatian – многобройни петна от цветни влакна на бял фон, без отчетливост на петната;
• Hooded – оцветена “качулка” на светъл фон, покриваща главата, предните лапи и раменете, и равна тъмна ивица по гръбначната линия;
• Bareback – оцветена качулка на светъл фон;
• Capped – оцветено петно на светъл фон на главата, във вид на каскет;
• Masked – тъмна маска на светъл фон на муцуната;
• Odd-eye – плъхове с различен цвят на очите (едното око е червено, а другото – рубинено или черно);
• Unstandardized – всички останали разновидности, които не са включени в стандарта.
 
ЖИЛИЩЕ
 
Каква клетка ми е нужна?
Решетъчните клетки и аквариумите са подходящи, но и двата варианта си имат плюсове и минуси. Жилището първо трябва да бъде достатъчно голямо и да е съобразено с броя на плъховете, които ще се отглеждат в него. При купуването на клетка, трябва да се има предвид, че малкото плъхче ще израсте бързо и ще добие размер, приблизително колкото едно морско свинче.
1.Аквариумът предпазва от течение, но поради недостатъчната циркулация на въздух в него ще бъде по-топло и влажно в сравнение с решетъчната клетка. Освен това, по-трудно се обзавежда с приспособленията за почивка и игри. Един 90 л аквариум ще бъде добро решение за 1-2 плъха. Необходимо е по-често да се почиства. Друг недостатък е, че се затруднява общуването с животното.
2.Металната клетка е най-добрия избор. Тя трябва да бъде с решетка, която да е от неръждаем метал. Подът трябва да бъде цялостен, а не решетъчен.
3.Дървената клетка е напълно неприемливо решение за отглеждане на плъхове - урината се просмуква в дървото, повишава се отделянето на амоняк, който провокира заболявания на дихателните пътища. Освен това, плъховете ще прогризат дървото и ще избягат. Дървесината се цепи и треските могат да предизвикат наранявания.
 
Колко голяма трябва да бъде клетката и къде да я поставя?
Минималния размер за клетка, в която ще се отглеждат 1-2 плъха е дължина – 60 см, широчина – 30 см и височина – 40 см. Купете (направете) си възможно по-голяма клетка, която да осигури по-големи удобства и жизнено пространство на вашите любимци.
Като алтернатива, може да свържете няколко по-малки клетки в една система.
Поставете клетката на място, което да е защитена от въздушно течение и пряка слънчев светлина. Никога не поставяйте клетката под прозорец и в близост до външна врата. На пода може, но само при положение, че не се образува течение на избраното място. Оптимална височина за разполагане на клетката е  1-1.5 метра от пода, където движението на въздушния поток е минимално.
 
От какъв материал трябва да е направена клетката? Колко етажа да има? Колко висок да бъде всеки един етаж?
Основата на клетката е най-добре да е от пластмаса – лесно се почиства и дезинфекцира.
Броят на етажите трябва да е съобразен с височината на клетката - най-добрия вариант е 3-4 етажа. Височината на всеки етаж да не бъде по-малка от 15-20 см, за да може плъхът спокойно да се изправя на задните си крайници.
 
Как е най-добре да разположим къщичката, поилката, хранилката?
Добре е къщичката да поставите на най-ниското ниво – на пода на клетката. Това позволява плъхът да използва по-ефективно високите етажи за игра и почивка. Плъховете често спят върху покрива на къщичката, който в този случая играе роля на допълнителен етаж.
Хранилката е желателно да се постави там, където ще бъде най-удобно за обслужване. Плъховете често пренасят храна в къщичката си или я крият в ъглите на клетката.
Поилката е хубаво да бъде фабрична, предназначена за гризачи (продават се във всеки зоомагазин). Поставя се от външната страна на клетката на удобно място за плъховете.
 
От какъв материал да бъде направена къщичката? Има ли въобще нужда от къщичка?
Къщичката е нужна на плъха за отдих и почивка, при лошо настроение и за укритие в случай на стресова ситуация. Плъховете се чувстват дискомфортно при липса на укритие.
Нужни материали за направата и: пластмаса, шперплат, картон или дърво. Ако използвате пластмаса, постарайте се да е непрозрачна – по-затъмнената къщичка ще бъде по-уютна. За целта ще свърши добра работа една пластмасова саксия, с подходящ размер. Странично направете достатъчно широк отвор. Саксията обърнете с дъното нагоре и къщичката е готова. Дърво, шперплат (или фазер) също са подходящи за направата на къщичка.
Размера на къщичката се определя от броя на плъховете. За 1-2 плъха напълно достатъчна е къщичка с размер – 25*15*10 см. Не е необходимо да правите дъно – това ще облекчи обслужването, няма да се задържа мръсотия и лесно ще се почиства. В този случай (къща без дъно) е задължително в клетката да има някаква постеля.
Ако отглеждате повече плъхове е препоръчително къщичката да има поне два изхода - за да могат по-слабите плъхове да избягат, ако бъдат притиснати на тясно.
 
Нужно ли е в клетката да има специален “резервоар” за съхранение на хранителни запаси?
Не! Плъховете обичат да крият вкусните късчета храна, но запасите които правят през деня обикновено се изразходват още през нощта. Освен това, често използват къщичката или ъглите на клетката като скривалище. Въпреки всичко, наличието на хранителни запаси говори за предлагане на свръх количество храна, което пък от своя страна може да причини затлъстяване.
 
Какви принадлежност са необходими за клетката?
Преди всичко – къщичка, поилка и хранилка. Етажи и нарове – за почивка. Стълбички, въженца, хамаци - по желание на стопанина. Играчки – които бързо ще бъдат изгризани.
Наличието на тези предмети прави живота на плъховете по-разнообразен.
За 1-2 плъха напълно достатъчни са 1 поилка и 2 хранилки (една за зърнената и гранулирана храни, а другата - за меката храна).
 
ПОСТЕЛЯ
 
Каква постеля да избера?
Правилния избор на постеля оказва значително влияние върху здравословното състояние на плъховете, поради което следва да се разгледат различни възможности.
Талашът е най-често използваната постеля. Важно е да бъде добре добре изсушен и обезпрашен.
Хартията за постилане не е много добро решение. Тя притежава твърде слаби влагопопиващи свойства и бързо се разпада. Освен това, при използването й често се появява силна неприятна миризма. Не трябва да се забравя и за остатъците от печатарското мастило, съдържащо олово и цинк.
Котешката тоалетна има добри влагопопиващи свойства (като талаша) но и тя съдържа твърде много прашни частици. Освен това, силно изсушава въздуха в аквариума.
Парцалчета от различни тъкани също не са подходящи. Категорично не се препоръчват.
Едно от добрите решения е поставянето на т.нар. флаш-дъно, което предпазва пода на клетката от излишната влага и дава възможност да се използва малко количество постеля – дървени стърготини (или трици), котешка тоалетна, като непосредствения контакт на плъховете с постелята в този случай е изключен.
 
Какво представлява флаш-дъното и може ли да го използвам при отглеждането на плъхове? Как да направя флаш-дъно?
Флаш-дъното представлява хоризонтална пластмасова повърхност (с множество отвори) поставена на известно разстояние от дъното на клетката. Флаш-дъното се явява прекрасна алтернатива на решетъчния под, който е крайно опасен за лапите на плъховете. Особено е полезно през лятото, когато плъховете се нуждаят от повече течности, а освен това (в горещи дни) може да поставите в клетката съд с вода (в който плъхчето ще се охлажда) без да се притеснявате, че ще след това то ще лежи на мокра постеля. Количеството на основната постеля може да бъде значително ограничено, като в отделни случаи може напълно да се откажете от постеля, а да оставите само материал за гнездото.
Направата на флаш-дъно е много лесно – необходим ви е лист пластмаса (плексиглас) не по-тънка от 4 мм, с подходящ размер, в който да пробиете отвори с диаметър 2-5 мм - на разстояние (по хоризонталата и вертикалата) равно на удвоеният диаметър, т.е. 4-10 мм. Не трябва да избирате диаметър по-малък или по-голям от указаното. Отворите трябва да заемат по-голяма площ от флаш-дъното. Заглаждат се всички ръбове. Готовото флаш-дъно поставете на “трупчета”, високи 30-40 мм, върху дъното на клетката.
След като поставите флаш-дъното може да помислите с какво да запълните пространството между него и дъното на клетката. Използвайте материал, който добре да попива влагата и миризмите – талаш, котешка тоалетна.
 
Може ли да ползвам сено, като постеля и строителен материал за гнездото?
Сеното (или слама) като постеля не е удачен вариант, поради слабите му влагопопиващи свойства, но пък е добро решение като строителен материал за гнездото. Съществува реална опасност някоя остра сламчица да нарани очите на плъха.
 
Безопасно ли е да използвам за постеля котешка тоалетна?
Безопасно е да се използват само тези марки, които са приготвени на базата на дървени стърготини и целулоза (органични). От останалите (минерални) е по-добре да се въздържате, поради опасността плъхчето да “преяде” с тази смес.
 
ХРАНА
 
С какво да храня моите плъхове? Може ли да им давам остатъците от нашата трапеза?
На пазара се предлага голямо разнообразие от готови храни за гризачи. Обезателно добавяйте свежи плодове и зеленчуци (ежедневно). Плъховете обичат остатъците от нашата трапеза, но не прекалявайте. Може да давате пилешки хрущяли и кости за оглозгване (не съществува опасност да се наранят). Храната от човешката трапеза е неподходяща, поради високото съдържание на мазнини. Дажбата за плъхове трябва да съдържа не повече от 5-10% мазнини и да бъде богата на белтъчини. Най-доброто решение е да се дава по равно зърнени (закупена готова или самостоятелно приготвена) и протеинови продукти (месо, риба, млечни продукти и т.н.), а така също, свежи плодове и зеленчуци. Кучешката и котешката храни може да се предлагат допълнително, при положение, че се избират такива с по-ниско протеиново съдържание.
Готовата зърнена смес съдържа витаминозни добавки и други изкуствени компоненти, които често имат вид на ярко оцветени късчета, зърна и гранули. Тези компоненти често предизвикват алергия, която се проявява със сърбеж на кожата (дерматит) и образуване на струпеи (корички). Освен това много плъхове избират най-вкусните съставки, а игнорират всичко останало. Поради тази причина, може да помислите и да приготвите зърнената смес в домашни условия, включвайки в нея само тези семена, които се предпочитат. Така също, може да добавите към приготвената от вас смес оризови и овесени ядки.
Когато давате на плъха плодове и зеленчуци бъдете внимателни, защото много от тях могат да предизвикат алергична реакция (особено плодовете с червен цвят) или повишено газообразуване в стомаха и червата (при поемането на голямо количество), особено заедно с други продукти. Има регистриран случай на смърт, при плъх прекалил с броколи.
 
 
Казаха ми, че не трябва да ги храня с царевица и шоколад. Това истина ли е?
Царевица може да се дава, но ограничено, поради съдържанието в нея на нитрати и амини, които в храносмилателната система на плъховете се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни. Теоретично е така, но на практика вие трябва да храните вашите плъхове изключително и само с царевица, за да се появи проблем. Добре балансираната дажба, която съдържа царевица в разумни количества е доброто решение. Това не е актуален въпрос, защото има много други продукти, които представляват здравословна опасност.    
Шоколад също може да се дава, но в малки количества. Теоброминът може да е опасен за кучетата, но не представлява никаква опасност за плъховете. Главното е да се дава умерено – в противен случай съществува риск от затлъстяване.
Не се чудете, ако видите плъхчето ви да прояви интерес към някоя газирана напитка (също и бира). Някъде може да прочетете, че не трябва да им се дава газирано, защото плъховете не могат да оригват. Истина е, и по-добре не си правете експерименти.
 
 
Кога и с какво количество храна да храня моя плъх?
Необходимо е да създадете режим, към който плъховете бързо привикват и с нетърпение очакват своята порция, а вие ще може да контролирате нейното количеството. Плъховете са изтънчени гастрономи и винаги с радост си похапват вкусните късчета, така че не се престаравайте. В противен случай вашите любимци ще станат тлъсти и слабо подвижни, което не е полезно за тяхното здраве. Затлъстелите плъхове живеят по-малко!
Вечерта и първата половина на нощта е най-активния период за плъховете, поради което най-добре е да се хранят 2 пъти – сутрин и вечер, като съотношението на сутрешната към вечерната дажба да бъде 1:2.
Количеството храна за един възрастен плъх е средно 30-40 г на денонощие. Естествено, че едрите мъжки, бременните и кърмещите женски трябва да получават по-голямо количество, а малките плъхчета – по-малко храна.
 
Кои храни мога да давам свободно и кои не трябва да давам?
Храни, които са абсолютно противопоказни за плъхове практически няма, поради, това че плъховете са всеядни и се хранят в Природата даже и с мърша, а от друга страна много храни са вредни за тяхното здраве (напр. повечето стайни растения).
Портокаловият сок (с консерванти) може да предизвика образуването на злокачествени тумори при мъжките плъхове, поради което го избягвайте. Високото съдържание консерванти и стабилизатори правят соковете вредни. Много по-добре е да им се дават свежи плодове, а не сокове от кутия. Не трябва да се дават много тлъсти и сладки храни, а лютото е противопоказно. Избягвайте да давате в големи количества тропически плодове.
Може да се дава: различни млечни продукти (особено полезно е натуралното кисело млеко), месо, риба, плодове и зеленчуци (особено ако са собствено производство), хляб, зърно, каши, детски пюрета, тестени изделия (макарони, спагети, кус-кус) и т.н.
Плъхове обичат алкохол и бира! Не злоупотребявайте, защото алкохолната зависимост се развива бързо не само при човека. Ако давате бира – избирайте безалкохолна такава. Газирани напитки не се препоръчват!
 
Моят плъх е дебел. Това страшно ли е? Как може да отслабне?
Затлъстяването винаги е лошо. Поради това, постарайте се да го поставите на диета - намалете количеството на храната, давайте бедна на мазнини храна, увеличете продължителността на игрите извън клетката.
 
Плъховете имат ли нужда от витамини (особено през пролетта)?
Да, разбира се. Плъховете, както и другите животни страдат от хиповитамнинози. За да ги избегнете е необходимо да давате свежи плодове и зеленчуци, а през пролетта – млади листа на глухарче и салата. Много добра витаминозна добавка към храната са кълновете от пшеница, просо и овес.
 
ВОДА
 
Колко вода е нужна дневно на един плъх?
Плъховете имат постоянна нужда от прясна вода. Средно 60 мл вода е дневната потребност на един плъх. По-голямото количество свежи плодове и зеленчуци значително понижават жаждата.
 
Колко често да сменям водата за пиене?
Ежедневно. Поилката трябва старателно да се измива, при всяка смяна на водата, за да не се увеличи концентрацията на съдържащите се в нея бактерии.
 
Каква трябва да бъде поилката?
Най-удобно е да използвате вакумна поилка (за гризачи). Представлява пластмасов цилиндричен съд с метална тръбичка, в която са разположени едно или две метални топчета, изпълняващи ролята на клапан, който възпрепятства самоволното изтичане на водата. Водата в тази поилка не се замърсява с хранителни частици, постеля и фекалии и не се разлива, както това може да се случи при открити поилки. Плъховете много бързо привикват към поилката (ако не могат сами да проумеят как се използва, намажете върха на металната тръбичка с нещо сладко и след ден-два всичко ще бъде наред). Винаги пълнете резервоара до горе - в противен случай капе!
 
ИГРАЧКИ
 
Мога ли да използвам колело за бягане?
Възможно е в колелото плъховете да счупят не само опашка или крак, но и да получат сериозни травми, дори и да загинат, поради което колелото трябва да се използва много внимателно. Освен това, плъховете бързо престават да проявяват интерес към бягането (с напредване на възрастта), а предпочитат повече да спят, така че едва ли колелото е важна необходимост. Плъхът трябва да се побере в колелото напълно свободно, следователно ако дължината на тялото му е 20-25 см, то диаметъра на колелото трябва да бъде не по-малко от 40-50 см. Колелото не трябва да бъде с решетъчна “пътека”, защото застрашава сериозно крачетата и опашката от счупване (особено ако се използва от 2 или повече животни едновременно). Освен това плъхът може да пострада ако попадне между стойката и барабана на колелото и да получи сериозни травми на главата и/или тялото.
 
Какви играчки да давам на моя плъх?
Колелата за бягане са предпочитани от повечето стопани на плъхове. Женските са в по-голяма степен склонни да бягат в колело, в сравнение с мъжките. ПВЦ тръбите са превъзходен материал за направата на тунели. Стълбички, хамаци, въженца – всичко това може да се изработи лесно и просто. Използвайте въображението си!
 
ГРИЖИ
 
Какви средства трябва да използвам за почистване на клетката?
Клетката се дезинфекцира със санитарен препарат, който да притежава бактерицидни и антивирусни свойства. Може да се използва и белина – 1 част белина в 10 части гореща вода, след което клетката се изплаква обилно на течаща вода и добре се подсушава.
 
Колко често да почиствам клетката? Винаги ли трябва да чистя цялата клетка, да я мия и дезинфекцирам?
Почистването на клетката трябва да се извършва поне 2-3 пъти седмично, но може да се наложи и по-често, ако се появи неприятна миризма или постелята е твърде мокра. Пълното измиване на цялата клетка, след почистването, не винаги е задължително. Препоръчва се винаги след чистене да се мие дъното на клетката. За пластмасовите дъна е достатъчно да се измият хубаво с топла вода и сапун. Дървените клетки не се препоръчват, защото много трудно се почистват и дезинфекцират. Новата клетка и инвентара задължително се дезинфекцират преди употреба.
 
Може ли да променям местата на хранилката и поилката?
Няма особено значение къде ще бъдат разположени хранилките и поилката, поради това, че плъховете винаги имат собствено мнение и предпочитание и пренасят хранилките там, където им харесва. Не се препоръчва да сменяте местоположението на поилката.
 
Как да къпя моя плъх?
Преди всичко подгответе затоплена хавлиена кърпа. Налейте 2-3 пръста топла вода в един леген. Използвайте само мек шампоан за котки. Капнете няколко капки от шампоана върху задните му части и хубаво го разнесете по тялото и лапите. Внимавайте шампоан или вода да не попадне в очите и ушите, и при изплакването да не го попарите с гореща вода. Ако плъхът се страхува от течаща вода поливайте го с канче.
 
Нужно ли е къпането? Колко чест? С какво да го подсушавам? Не е ли опасно за неговото здраве?
При правилно отглеждане къпане практически не се налага, с изключение на случаите, в които при обследване на своята територия плъхът се навре в трудно достъпни за почистване места. Освен това, неправилният избор на постеля и несвоевременно почистване може да доведе до поява на силна миризма от клетката и от самия плъх, особено при използването на хартия и талаш (по-рядко) като постеля. Ако вашит плъх започне да отделя силна миризма, сменете постелята с друг вид или се старайте по-често да чистите клетката. Къпането няма да отстрани причината за миризмата – тя ще се появява отново и много бързо. Освен това, мократа козина също ще мирише силно, за което може да повлияе и стресът при къпане.
Някои плъхове много обичат да се къпят. Те са напълно спокойни и плацикането във водата им доставя голямо удоволствие (болшинството плъхове шумно протестират срещу водните процедури). Не трябва да лишавате животното от това удоволствие, стига да не го изложите на течение. След края на водната игра хубаво да го подсушите! При къпане доста често възниква опасност от простуда, особено при студено време. Дори слаб вятър е достатъчен да настъпи локално преохлаждане на тялото, а това да доведе до простуда. Лечението е твърде сложно, поради генетичната предразположеност към респираторни заболявания (микоплазмите са постоянни обитатели на дихателните пътища). Ако сте твърдо решен/а да къпете вашия плъх, направете го, но не по-често от веднъж седмично. След къпане трябва задължително да завиете плъха с кърпа (мократа козинка има силна мускусна миризма), а така също да използвате сешоар за изсушаване на козината. Температурата на въздушната струя не трябва да бъде много висока, защото може лесно да изгорите и пресушите нежната кожа.
Дръжте сешоара на такова разстояние от тялото на плъха, че да не го изгорите (от по-близо) или преохладите (от по-далеч). Може да определите необходимото разстояние, като насочете струята въздух към вътрешната страна на ръката ви - там където е лакътната свивка. Сушенето трябва да продължи до пълното изсушаване на козината, което се познава по нейният пухкав и блестящ вид. След това оставете плъхът сам да се приведе във форма.
 
Когато държа моя плъх и го галя по гърба той си затваря очите – това харесвали му или напротив?
Харесва му. Точно в такъв момент плъховете често си заточват зъбите.Обърнете внимание на това!
 
 
РАЗХОДКА
 
Колко дълго и колко често трябва да разхождам моя плъх?
Плъховете имат нужда от ежедневни разходки (извън клетката) минимум по един час дневно, поради което, колкото повече време прекарвате с вашия плъх – толкова по-наситен и разнообразен ще бъде неговия живот. Препоръчва се да прекарвате заедно много повече време от минимално допустимото. По време на разходката играйте с него, устройвате му физически упражнения – бягане, прескачане на препятствия, катерене, лазене и др. През цялото това време го наблюдавайте непрестанно - да не се добере до някой предмет, който да нагризе (особено кабелите с високо напрежение - опасност от токов удар или пожар). Компютърните кабели са най-честата жертва на острите резци!
 
Съществува ли начин да защитя кабелите от прогризване?
Има няколко варианта. Най-простия е да ги покриете с килима, мокета или нещо подходящо. При това остава достъпна онази частта от кабела, която се намира непосредствено до уреда – точно нея може да защитим с шланг. Шлангът се разрязва отдолу, вътре се поставят кабелите и разреза се покрива с тиксо. Този начин е подходящ за уреди, които често се местят. За стационарни уреди се препоръчва спец. кабелни кожуси, които осигуряват максимална защита.
 
Моето малко плъхче се опита да ме ухапе, но за щастие не можа да пробие кожата на пръста ми. Много се страхува от мен. Какво да направя?
Търпение и само търпение! Плъхчето все още не е свикнало с вас. Когато започвате контакт с него, използвайте лакомство и лекичко го галете, тогава то ще може да свърже приятното усещане с вас и няма повече да се страхува.
 
Моят плъх често ме ближе по ръцете и бузите. Защо прави това?
Защото ви се доверява.
 
Защо когато се разхожда моят плъх постоянно отделя “малки дози” урина?
Защото маркира. Това е напълно нормално поведение за всеки плъх. По такъв начин вашия плъх ви казва, че всичко което е маркирал е негово и няма да търпи никакви възражения. Ако вашия любим плъх ви маркира (панталона, ризата, чехлите) това означава, че вече сте неговата “запазена територия” - само негова и на никой друг!
 
Може ли да отуча моя плъх да маркира където не трябва?
Да отучиш животно от това, което за него е жизнено необходимо е недопустимо.
 
Искам да знам, подлежи ли на обучение плъх, който е навършил една година?
Може да се обучава докато е жив.
 
В стаята, където държа моя плъх, температурата в момента е около 28-29 градуса. Той е вял и лежи постоянно. Какво да направя?
Плъховете много по-трудно понасят горещината. При топло време се препоръчва навлажняване на лапите и опашката с хладна (но не студена) вода. Проверявайте водата за пиене дали е достатъчно. В никакъв случай не оставяйте клетката на течение!
 
Моят плъх не се страхува, но и не иска да си играе с мен. Вече е на 7 месеца. Преди си играеше, а когато порасна престана!
Порасна и помъдря. За съжаление плъховете не винаги са настроени за игри. При възрастните индивиди, по време на разходка, се натрупва твърде много работа за вършене: да види какво има в този и онзи ъгъл, да провери няма ли неканени гости – друг плъх и т.н. Като правило всеки плъх сам определя времето за игра. Сложно е да бъде заставен нещо определено да върши.
 
Защо моят плъх си седи в къщичката (излиза само да яде и пие вода), а когато го взема на ръце, бърза да се скрие? Така също, когато го пусна да си играе в стаята започва да трепери и да се страхува.
Притежавате вероятно млад плъх, който още не е набрал нужната смелост да общува с вас. Обикновено след втория месец това положение ще премине и плъхчето ще започне да ви се доверява повече. Много зависи и от темперамента на животното. Само не трябва да форсирате нещата. Някои плъхове си остават страхливи завинаги.
 
 
БОЛЕСТИ
 
По кои признаци мога да определя дали плъхчето ми е болно?
Честото кихане е един от най-широко разпространените симптоми на заболяване. Вялост, липса на апетит, настръхнала и без блясък козина, хриптящо и затруднено дишане – това са признаци на респираторна инфекция, и в този случай е наложително да се потърси ветеринарна помощ. Червени отлагания (порфирин) около очите и носа понякога се явяват признак на заболяване, но също така може да се появят в следствие на стрес или при дразнене, предизвикано от прах. Порфиринът се отделя от жлезите на Хардер, които се намират зад очните ябълки. Секрета който отделят е с кърваво червен (не съдържа или има само следи от истинска кръв) цвят, богат е на порфирин и изпълнява ролята на смазка за очите и миглите.
Накланянето на главата, наречено “крива шия”, обикновено се дължи на инфекция на вътрешното ухо. Плъхът трябва да се покаже на ветеринар, който да установи дали е пробито тъпанчето и да предприеме лечение – антибиотици, ушни капки, противовъзпалителни. Друга възможна причина – хипофизен тумор, който най-често се наблюдава при стари женски плъхове. Възможности за лечение на това заболяване няма. Противовъзпалителните средства могат само леко да намалят размера на тумора и малко да продължат живота му. Инсулт - може да бъде още една причина, която отново се среща предимно при стари плъхове. При много случаи пълното възстановяване от инсулт настъпва след няколко дни ( до една седмица).
 
Какво представлява микоплазмозата?
Mycoplasma pulmonis – микроорганизъм, който се среща в дихателните пътища на всички плъхове предизвиква заболяването, наречено МИКОПЛАЗМОЗА.Стрес или друго заболяване може да активира инфекция, която след това да премине в пневмония (в повечето случаи смъртоносна), ако не се излекува навреме. Леките случаи на микоплазмоза може да се повлияят от Tylan и тетрациклин, но при по-сериозните случаи ветеринарите прилагат много по-силни антибиотици - Baytril, доксициклин, гентамицин и хлорамфеникол.
 
Как да разбера, че микоплазмите са започнала да влияят на здравето на моя плъх?
Микоплазмите са постоянно присъстващи в дихателните пътища на декоративните плъхове, поради което постоянно влияят на здравето им. От друга страна плъховете са в различна степен наследствено устойчиви към това въздействие. Генетично здравите, правилно развити, притежаващи добра физическа форма, отглеждани при подходящи условия и получаващи пълноценна храна животни ще бъдат в по-малка степен подложени на разрушителното действие на микоплазмите. Типичните признаци на микоплазмоза са кихането и отделянето на порфирин от очите и носа. Тези симптоми са характерни и за болшинството респираторни инфекции, които от своя страна предизвикват повишена микоплазмена активност.
 
Човек може ли да се зарази с микоплазмоза?
Не!
 
За първи път виждам кръв по влагалището на моя плъх? Съществува ли менструация при женските плъхове?
Не, при женските плъхове няма менструация, а ако се появи кръв от влагалището, значи нещо не е на ред и животното се нуждае от преглед. Вагиналното кръвотечение може да бъде признак на маточен тумор, генитална микоплазмоза, инфекция на пикочните пътища, спонтанен аборт или начало на раждане.
 
Моят плъх извършва движения назад-напред когато стои на едно място? Защо прави така?
Плъховете имат много слабо зрение и извършват такива движения за да доловят движение. Това по-често се среща при белите плъховете (с червени очи) - албиноси.
 
Мисля, че плъхът ми е болен?
Ако вашето плъхче пищи или трепери, когато се придвижва или когато го докосвате или хващате, то вероятно е болно. Плъховете са доста издръжливи, така че ако са налице признаци на заболяване, значи болката е силна. Ако болката е свързана с известна на вас причина, вие може да кажете на вашия ветеринар, а ако не знаете причината – нужен е задълбочен преглед, при който да се установи има ли скрити увреждания или тумори, предизвикващи страданието. Доказано е, че лекарства, като Ибупрофен и Аспирин не оказват никакво влияние върху болестният процес (поради високата скорост на метаболизъм при плъховете) и не трябва да се използват. Силно действащите опиати – обезболяващи (като Butorphanol и Morphine) може да се прилагат в случаите на много силна болка. По-слабите болежки не трябва да се лекуват. На плъхчето е нужно спокойствие, което ще ускори процесите на оздравяване.
 
Моето плъхче страда и повече не може да живее нормално. Трябва ли да бъде приспано?
Ако вашият плъх страда, не се храни, не пие вода и се намира в безсъзнание, дошло е времето да се евтаназира от ветеринар.
 
Моето плъхче се чеше и има корички по муцунката и раменете. Дали има краста?
Възможно е да няма краста. Най-често срещаната причина за появата на струпеите (корички) е твърде голямото съдържание на протеин в храната, което предизвиква сърбежи в определени точки на тялото и последващо разчесване. Пробвайте да изключите от дажбата богатите на протеин храни – кучешка храна, слънчоглед, фъстъци. Ако след това струпеите не изчезнат, възможно е да е опаразитено, при което се налага ветеринарна намеса и съответстващо лечение.
 
Кои болести са най-често срещани при плъховете?
Безспорен лидер са различните видове респираторни инфекции, първопричина за микоплазмената инфекция на горните дихателни пътища. Ако вашето плъхче започне силно да киха, значи е време да го заведете на ветеринар, без да отлагате.
Следващата по честота на проявяване група от заболявания са дерматитите от различен произход, при които животните вследствие на силният сърбеж разчесват кожата си до кръв.
Плъховете са предразположени и към възникване на абсцеси, които често се появяват нееднократно на едни и същи места. В домашни условия не се препоръчва да се отваря абсцесът, защото съществува реална опасност от инфектиране на раната. Абсцесът може да бъде объркан с тумор и затова най-добре е да се обърнете към ветеринар.
Туморите също са често срещани при плъховете. Диагностицирането им е сложно, тъй като често се образуват дълбоко в тялото и се забелязват твърде късно. Лечението им е само хирургично.
 
Как се определя лекарствената доза за плъх?
Ако дозата не е изрично отбелязана за плъхове, лекарственото средство се дозира, като от средната човешка доза се вземе 1/10 част.
 
Ако един плъх се зарази с някоя болест, тя ще се предаде ли по наследство или потомството ще придобие имунитет към нея?
Нито едното - нито другото. Количеството на наследствените заболявания не е голямо, а имунитетът не се предава по наследство толкова често (възможно е разбира се да се създаде генетична линия плъхове, която да е устойчива към едни или други заболявания, но за това е нужна дълга и задълбочена селекционна работа, успехът на която може да се прояви след много години). Естествено, че лошото здравословно състояние, прекараните болести по време на бременност и кърмене, в значителна степен ще повлияе на имунитета на потомството, поради което за размножаване следва да се използват само най-здравите животни.
 
Страдат ли плъховете от алергии? Какви са причините?
Най-често срещаната причина е съдържащите се в постелята летливи химични съединения, прах и изкуствените компоненти в храната (които обикновено са ярко оцветени). Освен това алергия може да причинят и някои плодове и зеленчуци (особено екзотичните и парниковите), торени с изкуствени торове и обработени със стабилизатори за по-голяма трайност. Някои лекарствени препарати също може да причинят алергия.
Външните признаци на алергията могат да бъдат: кихане, отделяне на порфирин от носа и очите, сърбеж, принуждаващ животното постоянно да се чеше. Първите два симптома са характерни и за респираторните заболявания, което затруднява определянето на причината за възникналият проблем, но определено алергиите се проявяват със силният сърбеж, така че ако вашето плъхче силно киха и се чеше, възможно е причината да е алергия, а не простуда.
 
Моят плъх се чеше. Болен ли е?
Причините за сърбежа могат да бъдат: външни паразити (ектопаразити), твърде високо съдържание на белтъчини в храната, алергична реакция към постелята или определени храни, суха кожа, вследствие на къпане и последващо сушене.
Ако се съмнявате, че причината е в храненето, се препоръчва следната диета: сварен бял ориз и сурово небелено просо в съотношение 1:1. Изключват се всички останали хранителни продукти и напитки, освен вода (тази диета не се препоръчва при бременни и кърмещи майки). Ако причината за сърбежа е в храната, то в течение на 1-2 седмици ще видите подобрение. За точното определяне на продукта, предизвикващ алергия, периодично включвайте в състава на дажбата обичайните компоненти (всеки на интервал от 2 седмици) и внимателно наблюдавайте за поява на сърбеж. Веднага щом откриете продукта, спрете неговото даване завинаги. Има още един метод: изключвайте по един продукт от дажбата на всеки 2 седмици - изчезне ли сърбежът, значи причината е в последният изключен продукт. Но, може да мине твърде много време, докато се нормализира обмяната на веществата, което да затрудни точното определяне, така че първият метод е по-добър.
В противен случай, вероятно имате работа с ектопаразити. Обърнете се към ветеринар, който да направи анализ и да назначи лечение.
Често причина за сърбеж се явява нарушаване на протеиновия баланс в организма, поради което, продукти с високо протеиново съдържание трябва да се дават много внимателно и в малки количества. Това се отнася преди всичко за кокоши яйца, суха котешка и кучешка храна. Млечните продукти обикновено не предизвикват такива реакции, с изключение на тези от тях, които съдържат консерванти. Ако давате кисело мляко, старайте се да бъде натурално, с жива закваска.
 
Моят плъх си нарани лапата в решетъчното дъно на клетката, и сега лапате е подута. Какво трябва да направя?
Горещо се препоръчва дъното на клетката да бъде плътно, а не решетъчно. Тук е мястото да се спомене, че освен травми, решетъчното дъно предизвиква и язвен дерматит на задните крайници. Ако лапата е само отекла, без отворена рана на кожата, може да се приложи противовъзпалително средство (дексаметозон) за ускоряване процеса на заздравяване и покой. Отворената рана трябва да се почисти и да се поръси с антибиотик.
 
Моят плъх получи абсцес след борба с друг плъх. Какво да направя?
При самоотварянето на абсцеса (което се случва често) изтича гной. В такъв случай почистете раната с кислородна вода, след което я намажете с антибиотична маз. Ако абсцесът не се отвори сам, изчакайте да се появи коричка, която отстранете и с внимателно притискане улеснете изтичането на гнойта. За всеки случай заведете плъха на ветеринар, който може да назначи и антибиотик, срещу евентуална вътрешна инфекция.
 
Какво трябва да направя за да избегна получаването на травми в клетката и по време на разходка?
Най-често срещаните причини за травми в клетката са различните решетъчни хоризонтални повърхности и колелото за бягане.
Плъховете рядко си нанасят травми помежду си. Все пак, добре е да помислите за няколко изхода в къщичката, която обитават, за да може по-слабият плъх да реагира своевременно, ако бъде притиснат на тясно.
Разбира се, че не трябва в клетката да присъстват предмети с остри краища, стъкло или потенциално отровни вещества.
Ако клетката е много висока, трябва да се помисли как да бъдат разположени етажите (един спрямо друг), така че да се намали до минимум риска от травма при евентуално падане.
По време на разхода следете неотлъчно плъхчето, да не повреди изолацията на някой кабел или да нагризе някой битов предмет. Ако пускате плъх да се разхожда върху високо разположена хоризонтална повърхност (маса, секция, перваз на прозорец), то тогава избягвайте резките движения и внезапни звуци, които може да го уплашат, да загуби равновесие и да падне от високо.
Ако вашият плъх се разхожда свободно из цялото жилище, трябва всички членове на семейството ви внимателно да се оглеждат, за да не го настъпят, особено в по-тъмните места в жилището. Плътно затваряте всички врати и прозорци, защото много лесно може да избяга на вън, а също така го предпазвате от течение.
Внимавайте плъхът да не се добере до мястото, където съхранявате битова химия. Препаратите обикновено имат привлекателна миризма и вкус за плъховете.
Ако отглеждате и други животни в дома си, контактите на плъха с тях да бъдат само във ваше присъствие.
 
Стерилизацията (кастрацията) подобрява ли здравословното състояние и увеличава ли продължителността на живот при плъховете?
Има полза и риск, свързани с отделянето на яйчниците на женските и при кастрацията на мъжките плъхове. Очевидната полза и при двата пола – това е, че повече няма да притежават репродуктивни органи, които понякога предизвикат проблем със здравето в по-късни етапи от живота им.
Премахването на репродуктивните органи при женските плъхове понижава значително възможността от развитие на тумори на млечните жлези и хипофизата, и определено прави невъзможно възникването на рак на матката и генитална микоплазмоза. От друга страна рискът е голям – сложна хирургична операция, при която се отваря коремната кухина. Задължително е да се приложи обща анестезия, която сама по себе си е голям риск.
Кастрацията на мъжките плъхове е често прилагана операция, защото им позволява да се отглеждат заедно с женски, а също така и да се предотврати агресивното им поведение. Ракът на тестисите е рядко срещано заболяване. Самата операция не е толкова опасна, но и тя се извършва под обща анестезия и носи определен риск. Възможни са и следоперативни усложнения.
 
Какви ваксини се прилагат на плъховете?
Плъховете не се ваксинират!
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..30 край 
101506. lorainebp1
20.08.19
00:49
My new hot project|enjoy new website
http://freeshavingporn.allproblog.com/?ashley
daddy girl vintage free porn movie marilyn moore porn star porn file uploads porn uploads shared piercing porn forums
101505. jimmiepm2
19.08.19
23:39
Enjoy our scandal amateur galleries that looks incredibly dirty
http://elms.lesbian.instasexyblog.com/?kalyn
goth gay teen porn pregnant lesbian xxx porn free full length mobile porn video hardcore teenie porn college swim teem porn
101504. Williamquibe
19.08.19
23:17
Безотлагательно в интернете разительно избыток порно тубов и эротических сайтов, которые предлагают вам безмездно рассматривать порно видео онлайн. Но всем им далеко накануне нашего сайта [url=http://pornotubs.com/]порно пышные тетушки тубе[/url]
где каждый совершеннолетний пользователь действительно найдет для себя своё секс видео, которое будет в его вкусе. У нас большая ассортимент порнушки, следовательно вы точно найдете здесь видео с красивыми девушками, которые вас красотой своего тела. Исключая порно с молодыми русскими красотками у нас кушать домашнее порно, любительские секс съёмки, порно с глубоким минетом и анальным сексом. В этих видео девушки и женщины делают настоящий сказочный минет парням и дают себя выебать в узкие попки. XXX порно ролики на нашем сайте доступны в HD качестве, всё видео расположено на скоростных серверах, поэтому вы сможете наблюдать порно клипы для разительно высокой скорости, скачать его на свой компьютер сиречь мобильный телефон.


[url=http://pornotubs.com/u-ginekologa-video/]порно в первые у гинеколога[/url]

[url=http://pornotubs.com/nemeckoe-porno-video/]порно немецкий золотой[/url]

[url=http://pornotubs.com/nevesty-video/]смотреть порно невесты[/url]

[url=http://pornotubs.com/fake-taxi-video/]онлайн порно в такси хорошее качество[/url]

[url=http://pornotubs.com/volosatye-video/]порно толстые волосатые писи[/url]
101503. GeorgeJam
19.08.19
23:11
[url=http://ebut-bab.info/4352-roskoshnaya-golaya-ledi-krupnyy-plan/]Роскошная голая леди крупный план[/url]
[url=http://ebut-bab.info/10811-polyachka-zadrala-yubku-i-poprosila-otymet/]Полячка задрала юбку и попросила отыметь[/url]
[url=http://ebut-bab.info/22662-zamuzhnyaya-dama-i-ee-privatnye-foto-81-foto/]Замужняя дама и ее приватные фото (81 фото)[/url]

[url=http://ebut-bab.info/9860-fotosessiya-ryzhey-v-muzhskom-tualete/]Фотосессия рыжей в мужском туалете[/url]
[url=http://ebut-bab.info/50092-izyaschnaya-bryunetka-snyala-s-sebya-krasivoe-nizhnee-bele-chernogo-cveta/]Изящная брюнетка сняла с себя красивое нижнее белье черного цвета[/url]
101502. auroralb18
19.08.19
23:04
Sexy pictures each day
http://babycakesporn.tonganporn.kanakox.com/?estefany
black porn 2007 jelsotf enterprises ltd sexy blonde pov porn bridge to terabithia porn porn hub and xxx cartoon porn venture brothers
101501. https://poradnikfaceta.com/odzyskac-byla-dziewczyne/
19.08.19
22:41
Jak odzyskac dziewczyne https://poradnikfaceta.com/odzyskac-byla-dziewczyne/ Jak odzyskac kobiete
101500. kayeur4
19.08.19
21:16
New sexy website is available on the web
http://arab.porn.instasexyblog.com/?phoebe
lockerroom porn fre retro porn hand jobs porn hub cum kurt johnson porn star play nurse porn
101499. untom
19.08.19
21:10
Приветствую
Здесь я заказывал

[url=http://нории-ленточные.рф/catalog/norii-lentochnye-un]нории ун[/url]

Важная тема дня Модернизация предприятий
Нории существуют для транспортировки на высоту. В это время хорошо используется этот тип Норий для Зерна. Обратите внимание по ссылке на конструкцию как оно работает, интересная конструкция.
101498. JeffreyClump
19.08.19
21:04
достохвальный веб ресурс https://softoroom.net/topic87575.html
101497. BrianInime
19.08.19
20:32
Thousands of girls online are looking for sex here. Hurry up while registration is free http://2lol.space/x]
101496. cheriqh1
19.08.19
20:22
Girls of Desire: All babes in one place, crazy, art
http://porntvonline.youngpornsexy.alypics.com/?jaycee
sabrina washingtonporn stream amatuer porn free aduit thumbnail porn porns fuking extreme insertions porn video
101495. Rogeralima
19.08.19
18:54
Our company offers a wide variety of non prescription products. Visit our health site in case you want to look better. [url=https://ed4.inforx.site/en/order-cytotec-daily-use-24001.html]https://ed4.inforx.site/en/order-cytotec-daily-use-24001.html[/url] Our company offers safe general health products. Take a look at our health contributing site in case you want to improve your health. [url=https://e1j7.inforx.site/es/cytotec-sin-receta-colombiana-3097.html]https://e1j7.inforx.site/es/cytotec-sin-receta-colombiana-3097.html[/url] Our company offers herb-based health and related products. Take a look at our health contributing site in case you want to feel better. [url=https://ii03.inforx.site/it/come-prendere-il-misoprostol-senza-ricetta-94924.html]https://ii03.inforx.site/it/come-prendere-il-misoprostol-senza-ricetta-94924.html[/url] Our company provides herbal health and related products. Look at our health contributing website in case you want to look better. [url=https://2m.inforx.site/de/kann-man-in-aegypten-misoprostol-kaufen-28396.html]https://2m.inforx.site/de/kann-man-in-aegypten-misoprostol-kaufen-28396.html[/url] Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Look at our health website in case you want to to feel healthier with a help health products. https://f9k.inforx.site/en/cheapest-misoprostol-prices-online-80244.html Our company provides a wide variety of healthcare products. Visit our health contributing site in case you want to look better. [url=https://7xg1.inforx.site/fi/cytotec-ilman-reseptiae-jana-81996.html]https://7xg1.inforx.site/fi/cytotec-ilman-reseptiae-jana-81996.html[/url]
Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health portal in case you want to to improve your health with a help of generic supplements. [url=https://a0q.inforx.site/en/herbal-cytotec-cost-38773.html]https://a0q.inforx.site/en/herbal-cytotec-cost-38773.html[/url] Our company offers supreme quality health and related products. Visit our health contributing site in case you want to look better. [url=https://7lw4.inforx.site/fr/misoprostol-sans-ordonnance-paiement-paypal-76973.html]https://7lw4.inforx.site/fr/misoprostol-sans-ordonnance-paiement-paypal-76973.html[/url] Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Visit our health portal in case you want to feel better with a help of health products. [url=https://q5i.inforx.site/fr/vendre-misoprostol-mutuelle-91209.html]https://q5i.inforx.site/fr/vendre-misoprostol-mutuelle-91209.html[/url] Our company provides herbal health products. Take a look at our health contributing website in case you want to look better. https://c2z.inforx.site/it/acquisto-cytotec-5-mg-on-line-94262.html Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Visit our health portal in case you want to feel better with a help of health products.
101494. stanleypl1
19.08.19
18:41
Sexy pictures each day
http://freeepornclips.italianpornvids.amandahot.com/?elena
irag porn divx free porn dvds boys and mothers porn bbw porn passwords spike gay porn
101493. XRumerTest
19.08.19
18:34
Hello. And Bye.
101492. Joshuaelalk
19.08.19
18:06
Мечтаете о загородном доме или бане? Ваш бизнес связан со строительством? Независимо от того, какие задачи стоят перед вами, мы рады предложить вашему вниманию богатейший выбор пиломатериалов в московской области и г.Москва. Наша компания не только поставщик, но и производитель, обеспечивающий по-настоящему выгодные условия сотрудничества – бесплатная доставка, продажа пиломатериалов по бюджетным ценам, постоянное наличие всего ассортимента продукции, оперативное выполнение заявки.
[url=http://xlsport.ru/communication/forum/user/18320/]http://xlsport.ru/communication/forum/user/18320/[/url]
[url=http://fishingexpert.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=5010]http://fishingexpert.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=5010[/url]
[url=http://admord24.ru/forum/user/1196/]http://admord24.ru/forum/user/1196/[/url]
[url=http://www.yoobao.ru/forum/user/6029/]http://www.yoobao.ru/forum/user/6029/[/url]
[url=http://pravoznavec.com.ua/partners/profile/squeamishnymph7-2415.html]http://pravoznavec.com.ua/partners/profile/squeamishnymph7-2415.html[/url]
[url=http://eurofootball.kod.ua/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=56299]http://eurofootball.kod.ua/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=56299[/url]
[url=http://www.aldanray.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=692]http://www.aldanray.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=692[/url]
[url=https://cgcookie.com/u/tangibleenclosu/projects/tangibleenclosu]https://cgcookie.com/u/tangibleenclosu/projects/tangibleenclosu[/url]
[url=http://03.vyborg.ru/about/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=10437]http://03.vyborg.ru/about/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=10437[/url]
[url=https://drovokol.ru/forum/user/4469/]https://drovokol.ru/forum/user/4469/[/url]
101491. sallielz60
19.08.19
17:46
Dirty Porn Photos, daily updated galleries
http://emoporn.xblognetwork.com/?karina
soft porn movies free cartoonstrips porn free amateur porn bolog celebs who are porn stars sandra scream porn
101490. Plefinvitle
19.08.19
17:42
Аа, это вы, мэтр Флажо! Чатам дожил до семидесяти лет. Он был, кстати сказать, очень обеспокоен отсутствием графини Дю Барри. Остановил его гн Жакаль. Итак, королева осталась совсем одна. Правда, он не осмеливался поторопить короля через лакея. Пошарив в кармане, он протянул ему несколько монет.
[url=http://domstiralka.ru/252/1.php]lub5[/url] [url=http://domstiralka.ru/sposobov podeni/master-chinit-stiralnuyu-mashinu.php]joq0[/url] мастер чинить стиральную машину
Свист разнесся далеко в знойном воздухе. Они начнут прямо сейчас, сказал он, не отрывая голову от подушки. Ничего не поделаешь, философски заметил конюх. Насколько я могу судить она немного взбалмошна.
[url=https://youla.ru/novosibirsk/uslugi/remont-tekhniki/riemont-stiralnykh-mashin-5d2ebc07c3bdd26e402e800a]Объявления по ремонту стиральных машин в Академгородке[/url]
Гаврила никак не отозвался на это сообщение, в апартаментах было тихо. Не я, конечно, врач. И вы на самом деле хотите. Плита надраена до блеска, корзина набита растопкой. Он прожил в Петербурге месяц или около того, так и не встретившись с юной Фике. И она уже научилась так обманывать священника, как и взрослая, может, не сумела бы. Если бы они искали, то давно бы нашли. Вапити имеют какуюнибудь промысловую ценность?
[url=http://stiralka.ucoz.site]Ремонт стиральных машин в Бердске на дому недорого[/url] [url=http://stiralka.fis.ru/]Вызов мастера для починки стиральной машины[/url] [url=http://domstiralka.ru/9/dvigatel-stiralnoj-mashini-rabotaet.php]wjd7[/url] двигатель стиральной машины работает рывками [url=https://novosibirskaya-obl.irr.ru/electronics-technics/repair/remont-stiral-nyh-mashin-v-berdske-i-akademgorodke-advert714156253.html]Ремонт стиралок в Бердске[/url] [url=http://domstiralka.ru/14/master-remontu-stiralnix-mashin-ceni.php]uur2[/url] мастер ремонту стиральных машин цены Отремонтировать клапан стиральной машины [url=http://domstiralka.ru/252/otremontirovat-klapan-stiralnoj-mashini.php]ynt[/url] [url=http://domstiralka.ru/2019-9-10-26/36.php]lhr[/url] [url=http://stiralka.ucoz.site]Ремонт стиральных машин в Бердске на дому недорого[/url] [url=http://www.doskanovosibirsk.ru/aid/185845/]РЕМОНТ СТИРАЛЬНЫХ МАШИН В БЕРДСКЕ НА ДОМУ[/url] [url=https://abino.ru/berdsk/uslugi/remont-stiralnyh-mashin-810787021]Ремонт стиральных машин в бердске[/url]
[url=http://airport-ontime.co.uk/wp/download-our-app-and-receive-10-off/#comment-6449]Телефон мастера для ремонта стиральных машин[/url] 065f1f3
Он бодрым шагом направился к матросам. В общем, у нас будут отличные ложи. Но, отец мой, спросил я, как же мне жить и содержать мою несчастную невестку? Мы пошлем слугу обтереть вашу лошадь соломой. И я, в сущности делал то, что им нужно. Так считают у нас в семье, а у нас все в роду табунщики. О, жалкий и достойный всяческого презрения человек! Увы, многие поливают эту борозду слезами!
101489. diannrs18
19.08.19
17:06
Hardcore Galleries with hot Hardcore photos
http://cloudsearchporn.alexysexy.com/?ayana
porn bubble porn shearch engines amatuer dorm porn traci lords teen porn lousie johnson porn
101488. deidreoz2
19.08.19
16:35
New super hot photo galleries, daily updated collections
http://ebonycolourhair.sexjanet.com/?nora
peruvian porn tube best porn tibes maxporn student catches teacher watching porn porn hub hairy pussys video stolen porn videos melissa
101487. normazt11
19.08.19
15:55
College Girls Porn Pics
http://chynavidsporn.fetlifeblog.com/?destiny
my old wife porn free xxx asian porn movies porn of disny chanal peple free luxury porn videos weird looking women porn
101486. Yonqnus
19.08.19
15:29
Hackers Forum Творческая Лаборатория DedicateT
101485. Elliotnat
19.08.19
15:22
Общий гороскоп на сегодня для Весов.
Сегодня Весы могут смело дискутировать с друзьями и партнерами, с влиятельными и успешными людьми. Такой разговор пойдет в открытом приятном ключе, многие ожидания оправдаются, а проблемы будут известны заранее. Стоит стать внимательнее в общении с врагами, тайными недоброжелателями, завистниками, а также низшим звеном, например, обслуживающим персоналом: от вас могут начать утаивать важные детали.

Мы можем всегда: [url=https://промцепи.рф/catalog/tsepi-tyagovye-plastinchatye-rolikovye-tip-2]Цепи тяговые пластинчатые роликовые[/url] в наличие на складе.
101484. michellets1
19.08.19
14:20
College Girls Porn Pics
http://bustypronstars.bestsexyblog.com/?estefani
nudist camp photos porn big butt porn thumbs free long porn mvies bset free online homemade porn amature homemade swinger porn
101483. JeremyCilky
19.08.19
14:01
PROFESSIONAL server hosting.

The minimum server cost is only $ 3 per month for 1GB RAM and 30GB NVMe disk. Free increase in resources at any time. Pay as you grow!

Tariffs and services:
Standard VDS
Hi-CPU VDS
Dedicated Servers
SSL
Domains

We do not provide services for "space" prices, our advantage is that we provide the highest quality services at the lowest possible prices. Thus, we will help you earn money, not spend money.

VIRTUAL VDS / VPS SERVERS:
High Performance VDS / VPS
Optimal VDS / VPS
VDS / VPS with a large SSD
Cloud VDS / VPS
Budget VDS / VPS
Comparison of all our VDS / VPS

Official website: http://bit.ly/vdsinaru
Similar service: http://bit.ly/cpzomro
101482. BuddyRoume
19.08.19
11:58
Your True Love waits. We wish you the best in your look for your soulmate, as well as in meeting the one true love of your life. Your new love awaits you at cost-free dating site http://live.com+datingsite+@%30271%2E%30366%2E%30100%2E%30355/gKyil
101481. asuqeca
19.08.19
11:52
[url=http://mewkid.net/order-amoxicillin/]Buy Amoxicillin Online[/url] <a href="http://mewkid.net/order-amoxicillin/">18</a> wbf.qsnn.pluh.dir.bg.ooh.bh http://mewkid.net/order-amoxicillin/
101480. glensd1
19.08.19
11:51
Dirty Porn Photos, daily updated galleries
http://sexy.lesbian.xblognetwork.com/?alexandrea
porn change diaper movie porn star candy monroe hdq porn web free amateur live podn tube porn and beer and lesbiams
101479. allaneq60
19.08.19
11:51
Hot teen pics
http://chinadominatrix.allproblog.com/?nikki
little girls ipod porn south park cartoon sex porn girl visits gyno doctor free porn ur porn tude fhm porn girls
101478. earlenecx4
19.08.19
11:00
Hardcore Galleries with hot Hardcore photos
http://gtsporn.moesexy.com/?delilah
porn reaper chat free with hot porn stars number 1 porn porn star heriss bobby clark porn star meteor houston
101477. erikaen2
19.08.19
10:39
Hot new pictures each day
http://puneshemale.amandahot.com/?jaylynn
celeb porn with nocredit card gay porn kyle york porn wife kathryn bigelow rush macgregor free porn for pones free mobile asian lesbian porn
101476. AlinaBELIboom
19.08.19
10:24
Привет красотули.

Недавно заказала на сайте тушь для ресниц Xpress Control 4D, сказали скоро приедет.
[img]https://monopoly74.ru/img/s1-im2.jpg[/img]
В сети все прям пишут, что тушь очень хорошо смотрится, не знаю может на рекламку поддалась, кто пользовался - расскажите как эффект и где брали, я купила [url=https://monopoly74.ru]вот тут...[/url]

И вообще стоило ли заказывать или может как раньше к мастеру идти?

[url=http://firefern.com/hello-world/]Купила тушь с эффектом накладных ресниц[/url] 25ddfa8
101475. valeriede11
19.08.19
10:15
Hot teen pics
http://ben10porn.bloglag.com/?kayley
teacher student sex video porn classroom lesbin porn free final fantasy porn thumbnails wiki or porn fuck ass cunt porn
101474. Tiffanyploto
19.08.19
09:16
Looking for sexI really want to fuck myself in the ass on the camera!!!!
I'm waiting for you!!
and my ass wants to fuck!

[url=http://gg.gg/my-pusy][img]http://skype.miss-bdsm.mcdir.ru/img/77.jpg[/img][/url]|[url=http://gg.gg/my-cunt]
My cunt is always wet mmm ....
[img]http://skype.miss-bdsm.mcdir.ru/img/21.jpg[/img][/url]|[url=http://gg.gg/my-cunt][/img][/url]

Register and write me my nickname Xenia21
Link to my free webcam
http://gg.gg/my-pusy
101473. aimeegm1
19.08.19
08:05
Hot galleries, daily updated collections
http://xxxpronhardcore.bigboobsxvideos.instasexyblog.com/?miya
porn star trey halston toutube type porn videos art art or porn h search for porn actresses phat ass booty women porn
101472. Yonqnus
19.08.19
07:40
Хак Форум Творческая Лаборатория DedicateT
101471. lenaka18
19.08.19
07:36
Browse over 500 000 of the best porn galleries, daily updated collections
http://topmenshirts.hotblognetwork.com/?maggie
quit porn additction high quality lesbian porn videos free asian teeny porn free office lesbin porn videos porn wafflet
101470. VidioZed
19.08.19
06:21
bfxxx
http://www.bfxxx.mobi
[url=http://www.bfxxx.mobi]bfxxx[/url]
101469. RobertBok
19.08.19
06:18
Hello. And Bye.
101468. marionel1
19.08.19
05:59
Dirty Porn Photos, daily updated galleries
http://pornsexvintage.tinyasiancam.relayblog.com/?justine
ma porn porn v day porn teen xxx porn free big brother crazy james porn nasty sex porn
101467. melvaox16
19.08.19
05:27
My new hot project|enjoy new website
http://hardpornfuck.danexxx.com/?alma
crying in pain porn free spanish granny porn free granni porn danielle staub free porn video emanuelle porn movies free
101466. XRumerTest
19.08.19
05:03
Hello. And Bye.
101465. luellasw1
19.08.19
01:51
Enjoy daily galleries
http://pornstarcj.sargeantgayporn.alypics.com/?mariana
veronica jett porn filipine porn free gay mmobile porn wird porn tube lady mal porn star
101464. clonatauth
19.08.19
00:39
Надоело получать копейки при добыче криптовалюты с другими майнерами? Интересует <a href=https://dbix.clona.ru/>solo mining pool криптовалюты dbix</a> ? Наш ресурс позволит облегчить получение биткоина или эфириума самостоятельно. Некоторые ценные советы на сайте могут очень помочь тем, кто только приступил к этому нелегкому делу. В разделе «Майнинг FAQ» все расписано более чем подробно.

Соло - майнинг считается едва ли не наиболее выгодным решением, ведь монеты, которые расположены в пулах, имеют невысокую сложность по сравнению, например, с такой криптовалютой, как Ethereum. К тому же, их цена достаточно неплохая.

Однако бывает и так, что какие-нибудь проблемы не позволяют добывать желаемую криптовалюту самому. В этот момент на помощь приходит совместный майнинг. Он будет выгоден, если попытка самостоятельного дешифрования блоков была провальной из-за плохой видеокарты или Вы, например, не хотите работать соло. Майнинг в пуле сам по себе подразумевает работу сразу нескольких майнеров при объединении оборудования для достижения единой цели. Список популярных пулов Вы можете найти на главной странице сайта.

Следует также отметить, что сайтом могут воспользоваться только совершеннолетние майнеры. Помните о том, что нужно будет подтвердить свой возраст при регистрации.
101463. XRumerTest
19.08.19
00:26
Hello. And Bye.
101462. AngelaSBob
19.08.19
00:11
АРЕНДА ПРОДАЖА ВЫКУП БАРТЕР ЛИЗИНГ ОПАЛУБКИ И ОБОРУДОВАНИЯ индивидуальные и более выгодные условия!
Аренда от 10р./м2 в сутки для монолитного строительства в Краснодаре и Южном Федеральном округе

Гибкие условия! Выгода до 50%

Аренда опалубки с правом выкупа - возможность выкупа спустя 6 месяцев за 50% стоимости.

Продажа многоразовой стальной и алюминиевой опалубки.

Выкуп б/у опалубки(покупку) стен, колонн, перекрытий (стойки телескопические и объемные), лесов, комплектующих.

Оперативно произведем осмотр, дефектовку, самовывоз. TradeIn - замена старого комплекта опалубки на новый.
____________________________________
аренда опалубки монолитной Мостовской
аренда опалубки мидас Каневская
аренда опалубка потолочная Кореновск

----------------------
http://опалубка-краснодар.рф/
101461. Leonardstale
18.08.19
21:24
Our company offers herbal non prescription products. Visit our health contributing portal in case you want to feel healthier. [url=https://5fb.infomedonline.site/de/nolvadex-online-vancouver-72767.html]https://5fb.infomedonline.site/de/nolvadex-online-vancouver-72767.html[/url] Our company provides healthcare products. Take a look at our health contributing website in case you want to improve your health. [url=https://4y.infomedonline.site/fr/metformin-prix-ski-25863.html]https://4y.infomedonline.site/fr/metformin-prix-ski-25863.html[/url] Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Visit our health website in case you want to to improve your health with a help of health products. [url=https://n6o5.infomedonline.site/en/buying-strattera-online-yahoo-answers-44885.html]https://n6o5.infomedonline.site/en/buying-strattera-online-yahoo-answers-44885.html[/url] Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health site in case you want to strengthen your health with a help general health products. [url=https://d6b.infomedonline.site/fi/jotta-doxycycline-prices-9407.html]https://d6b.infomedonline.site/fi/jotta-doxycycline-prices-9407.html[/url] Our company offers herb-based pharmacy. Visit our health contributing site in case you want to feel better. https://8xu.infomedonline.site/es/precio-del-aciclovir-en-farmacias-cruz-verde-16398.html Our company offers a wide variety of general health products. Visit our health contributing website in case you want to feel healthier. [url=https://60yc.infomedonline.site/de/wo-kauft-man-retin-a-generika-27022.html]https://60yc.infomedonline.site/de/wo-kauft-man-retin-a-generika-27022.html[/url]
Our company offers herb-based health products. Take a look at our health contributing portal in case you want to strengthen your health. [url=https://5vj8.infomedonline.site/da/billig-propranolol-odot-10606.html]https://5vj8.infomedonline.site/da/billig-propranolol-odot-10606.html[/url] Our company provides herbal healthcare products. Visit our health contributing site in case you want to improve your health. [url=https://1d5q.infomedonline.site/fi/osta-amoxil-qt-interval-97212.html]https://1d5q.infomedonline.site/fi/osta-amoxil-qt-interval-97212.html[/url] Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health website in case you want to strengthen your health with a help of health products. [url=https://ah20.infomedonline.site/it/cipro-generico-acquisto-86572.html]https://ah20.infomedonline.site/it/cipro-generico-acquisto-86572.html[/url] Our company offers a wide variety of non prescription products. Look at our health portal in case you want to look better with a help of general health products. https://5o9r.infomedonline.site/sv/prednisolone-inget-recept-earthlink-84881.html Our company offers herbal general health products. Look at our health contributing website in case you want to look healthier.
101460. carlpo16
18.08.19
20:01
New hot project galleries, daily updates
http://porntube.fetlifeblog.com/?priscilla
homemade porn hidden india video porn roxy reynolds on free mobile porn mariyln monroe porn moniique alexander porn pics
101459. marshayq3
18.08.19
17:01
Best Nude Playmates & Centerfolds, Beautiful galleries daily updates
http://taiwanpornstory.allproblog.com/?elisabeth
redtube party porn white guy black girl free porn free japanesse porn downloads full ebony porn free strap on porn
101458. BrianInime
18.08.19
13:57
Thousands of girls online are looking for sex here. Hurry up while registration is free http://2lol.space/x
101457. erickaiz1
18.08.19
13:49
Hardcore Galleries with hot Hardcore photos
http://wheretoseesanta.allproblog.com/?talia
men in lingere porn teri weigel early porn lesbian double fucking porn free streaming porn stars kiz seks porn
101456. latoyaof60
18.08.19
13:30
New hot project galleries, daily updates
http://kristympornstar.hotnatalia.com/?joyce
free mothers porn movies drunk teens too far porn rocco porn top free porn sites brobible slutty porn sites
101455. etheluz69
18.08.19
12:15
New project started to be available today, check it out
http://sexigirlgalery.showerbathgirls.bestsexyblog.com/?mariam
porn star turned hollywood actress free porn urdu story kama sutra streaming porn maria milano porn free porn toon video episode
101454. Williamfruic
18.08.19
11:39
[url=https://stormarea51.site]Storming Area51[/url]
101453. playmarket4android
18.08.19
11:37
доброе время суток, я пришел к вам, чтобы поделиться новостью -
[url=https://playmarket4android.ru/kak-zaregistrirovatsya-v-play-market.html]регистрация плей маркет[/url]
Что скажите об этом?
101452. ColinfaB
18.08.19
10:28
[url=http://love.mr2.space/][img]https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSTWY6tGXJsguZUxLzedxJAnTUx73feAxYpw1pRIKkTtWl8tI[/img][/url] [url=http://ero.mr2.space/][img]https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSTWY6tGXJsguZUxLzedxJAnTUx73feAxYpw1pRIKkTtWl8tI[/img][/url]
И наконец, самый сложный, но очень красивый способ
[URL=http://www.casino-natali.com]гей новосибирск знакомства +на доске[/URL]
А также прячьтесвои ежедневники, телефоны, электронные записные книжки и ноутбуки подальше отпосторонних, пусть даже очень милых глазок
http://jrp.ru/mb1756060971?hit=35&sp=1&noid=1756060971&nchanged=1518501224&nactive=0
Известны случаи, когда человек крутит одновременно до десятка виртуальных романов, а встречается примерно с пятью пассиями, старательно распределяя их по дням недели, и
что все плохо и дело зашло слишком далеко. Интернет не казино, не игральный стол и не наркотик: это лишь отличная возможность провести свое время, узнать нечто новое, пообщаться,
привлекать к себе все больше внимания. Правда, то же самое касается и мужчины. Так что, и для мужчин, и для женщин, интернет благоприятная для знакомства среда.
Наконец, есть законный повод проводить даму, когда она соберется выходить, чтобы рассказать кое-что, что не успел, по дороге, а по пути не грех и в кафе заглянуть Предположим, ежедневно около 8 вечера она выходит на прогулку и направляется из точкиА в точку В
101451. Runikeduere
18.08.19
06:57
Покупка кроссовок Nike – это всегда позитивные эмоции. Заказывая популярные кроссовки Nike, вы можете покорять длинные расстояния, путешествовать, кататься на велосипеде. Очень много людей, которые любят заниматься спортом, покупают кроссовки Nike. Вы можете наслаждаться тем, как ваша ножка сидит в зимних или летних кроссовках Nike.

На [url=https://nike-rus.ru/]nike moscow[/url] вы можете изучить каталог товаров. На сайте имеется большое количество мужских и женских кроссовок. Невероятно известными в последние месяцы стали мужские кроссовки Nike Air Jordan 1, женские кроссовки Nike Air More. Если вам пришлись современные кроссовки Nike, вы смело можете одевать и носить их в разное время года. Безумно много женщин увлекаются посещением крутых спортивных кружков, ночных клубов. На ресурсе вы можете подобрать и заказать кроссовки больших размеров.

Невероятно много дам сейчас заказывают на подарок своему любимому человеку кроссовки Nike Air Force 1 mid 07. Если вам по душе крутые кроссовки тёмного цвета, выбрать и приобрести их реально через портал.

Если у вас нет опции заехать по адресу г. Москва, ул. Шаболовка, дом 10 и забрать кроссовки самой, вы можете воспользоваться услугой курьерской службы. Сведения по любой паре кроссовок реально получить по номеру телефона +7(495)532-56-28, куда вы можете звонить в рабочие часы. Если вы стремитесь, чтобы курьеры привезли вам кроссовки на дом, оплатить можно их заранее. Сделать это реально с помощью кредитной карты MasterCard или Visa. Вы также можете сделать транзакцию через Qiwi или LiqPay. Невероятно много женщин в наши дни предпочитают смотреть кроссовки, после этого оплачивать их. Такая возможность также доступна.

На [url=https://nike-rus.ru/]магазин кроссовок в москве[/url] вы выберете кроссовки для футбола, волейбола. Безумно много мужчин предпочитают заказывать кроссовки выходного дня. Спортивные кроссовки также можно носить на выходных. Если вам по душе кроссы Nike, понравилась определённая модель, но найти вы не можете её на сайте, заказать кроссовки Nike можно на портале.

Вы также можете сравнить белые кроссовки, в том числе и спортивные модели. Безумно много девушек предпочитают приобретать осенние модели. Также следует подчеркнуть, что на ресурсе регулярно проходят акции.

Надо выделить, что получить справку можно теперь online. Если вы стремитесь узнать, из какого материала сделаны найки, или вы можете одевать их в весенний период, получить справку администратора можно без ожиданий по телефону.
101450. centrsnabindurry
18.08.19
05:25
Агрегатор Я.такси-это возможность сделать заказ авто куда и когда угодно. Сделать заказ авто вы можете тремя способами: по телефону через оператора, на сайте Яндекс такси, мобильное приложение. Вам надо назвать время когда необходима автомобиль, личный телефонный номер, местоположение.

Можно заказать Я. такси с детским креслом для перевозки детей, вечером после посиделок стоит прибегнуть к Яндекс такси, чем, например, садиться в транспорт нетрезвым, в аэропорт или на вокзал комфортнее воспользоваться такси ненужно искать где оставить свой транспорт. Расчёт осуществляется безналичным или наличным переводом. Время подъезда Я. такси составляет от 5 до десяти мин ориентировочно.

Плюсы работы в Яндекс такси: Быстрая регистрация в приложение, Не очень большая комиссия, Выплаты мгновенные, Постоянный поток заявок, Диспетчер круглосуточно на связи.

Для выполнения работ в такси владельцу автомобиля следует зарегистрироваться самому и машину, это в целом займёт 5 мин. Процент агрегатора составит не свыше 20 % отдохода. Вы сможете получать заработную плату когда вам удобно. У вас постоянно будут заявки. В случае проблем возможно связаться с круглосуточно работающей службой сопровождения. Яндекс такси даёт возможность гражданам быстро доехать до нужного места. Заказывая современное Яндекс такси вы получите шикарный сервис в г. Самара.

работа в такси на личном автомобиле = [url=https://centrsnab163.ru]работа в компании яндекс такси[/url]
101449. MarkTwene
18.08.19
04:15
На днях наблюдал содержимое интернет, и к своему удивлению обнаружил крутой веб-сайт. Вот ссылка: https://salda.ws/article/index.php?act=read&article_id=6501 . Для меня данный сайт произвел яркое впечатление. До свидания!
101448. YaroslavNef
18.08.19
03:44
[url=http://ilewanon.teknoice.ru/718468/horego.asp]тусовки студентов порно[/url]
[url=http://fazinonaq.calup.ru/2019/08/11-artur-i-miniputy-porno.html]артур и минипуты порно[/url]
[url=http://obogev.madou25.ru/2019/08/13/sohycixag.asp]смотреть порно анал група транс[/url]
[url=http://pybahica.ciwaku.ru/ytekiry.asp]смотреть онлайн порно екатерина[/url]
[url=http://emoxo.kotucheny.ru/395615/xuxyvekiw.html]фильм порно страсть[/url]
101447. juliannebv1
18.08.19
03:16
Best Nude Playmates & Centerfolds, Beautiful galleries daily updates
http://sexyshemales.alypics.com/?evelin
busty lingerie porn white pussy porn pics mature and bbw and porn anita porn swallow my load porn tube
101446. YanzeimRhype
18.08.19
01:54
Легкие займы онлайн на карту можно взять на нашем сайте lite-zaim.ru

К великому сожалению, проблемавопрос недостачи финансовых средств у жителей нашей страны является главной на сегодняшний момент. В то время, когда цены на продукты, коммунальные платежи, одежду и обувь, алкоголь, медицинские препараты и всё остальное растут, зарплаты изредка когда повышают. Еще хорошо, что не сокращают! Если Вы находитесь в трудной ситуации, то мы рады Вам помочь.

Представленный сайт lite-zaim.ru образован для тех, кому незамедлительно понадобилась определенная сумма финансовых средств. Здесь Вы сможете оформить микрозайм на карту. Мы предлагаем информацию о самых популярных компаниях, которые оказывают [url=https://lite-zaim.ru/]займ без отказа 100 процентов[/url] и подобные услуги. Чтобы ими воспользоваться, не потребуется ничего необыкновенного, нужен всего лишь Ваш Российский паспорт, возраст от 18 лет, мобильный телефон и банковская карта. Карта нужна лишь для того, чтобы произвести финансовый перевод, если вам удобно получить деньги иным способом, то и карты не понадобится.

Для того, чтобы получить срочный займ на карту, Вам предстоит сделать выбор в одну или нескольких микрокредитный компаний (МКК). Компании отличаются условиями выдачи микрозайма, например максимальная сумма, возраст заемщика, срок погашения, процентная ставка, время получения денег на карту и другие. Вы можете выбрать сразу несколько компаний, чтобы подать заявки. После выбора МФО нажимайте на «оформить заявку», где Вам будет открыта анкета.

При заполнении анкеты необходимо вписать свои персональные данные. Если Вы введете ложную информацию, то Вас занесут в черный список МФО и Вы больше не сможете воспользоваться этой популярной услугой. Перед оформлением заявки следует перепроверить Ваши данные. Чаще, результат должен поступить в течение 10 минут. Вы можете выбрать метод получения денег и также, способ оплаты долга. Если для Вас будет удобно получить мгновенный займ на электронный кошелек, непременно уточните это. Также есть вероятность вывода наличными через платежные системы.

Данный вид кредитования очень востребован, удобен и экономичен. Ведь Вам не нужно будет идти в офис банков, заполнять огромное количество документов, отвечать на вопросы менеджера компании и так далее. Практически все МФО выдают [url=https://lite-zaim.ru/]займы онлайн без отказа срочно на банковскую карту без проверок[/url] также мгновенные займы на карту без проверки на кредитную историю, поэтому, если у Вас есть неоплаченный или просроченный кредит, Вы все равно можете попытать шанс получить срочный займ на карту.

Финансовые трудности бывают у всех, но не у всех есть близкие и роднрые, которые смогут помочь определенной суммой денег в любой момент. А микрокредитные организации осуществляют работу круглосуточно, что очень удобно. Вы можете заполнить заявку даже в три часа ночи, не выходя из собственного дома.

Наши услуги абсолютно бесплатны, мы рады будем помочь Вам выбрать лучшие компании для перевода онлайн займа. На главной странице Вы увидите список организаций, мы распределили его таким образом, что самые выгодные предложения находятся наверху. Выбирайте организацию на интернет сайте lite-zaim.ru, оформляйте заявку и потратьте деньги так, как Вам нужно.
101445. Boriska
18.08.19
01:11
Друзья, Добрый день!

Хочу рассказать Вам о Альпари

Alpari — является одной из известнейших и крупнейших брокерских компаний рынка Форекс и считается брокером № 1 в России.

Имея многолетний работы на Форекс, брокер своим клиентам предлагает самые высококачественные услуги на наивыгоднейших условиях.

Одним из таких условий является возможность ведения торгов, с начальным депозитом в 0$, то есть минимальный депозит попросту отсутствует.

Alpari предоставляет своим трейдерам 3 основные торговые платформы: MetaTrader 4 (MT4), MetaTrader 5 и платформу Alpari BinaryTrader.

Существуют 4 основных платёжных метода, которыми трейдеры могут воспользоваться как для пополнения, так и для вывода средств со счёта в Alpari. В их число входят следующие: банковский перевод, платёж с помощью кредитной карты, платёж с помощью электронного кошелька и внутренний перевод.

Alpari предлагает несколько активных бонусных программ и программ лояльности: кешбэк, статус премиум-клиента, специальные предложения и соревнования трейдеров.

[u][b]Регистрация здесь[/b][/u] [url=https://alpari.com/ru/?partner_id=1240230&sub_id=xr] Alpari — № 1 в России[/url]

Желаю удачи
101444. ArmandoFup
18.08.19
01:09
Не подскажите у кого есть установка кондиционера?
Какая цена на кондиционеры инверторные?
Вообще хотелось бы купить кондиционер недорого с установкой.
Какой кондиционер лучше выбрать? [url=http://www.aerostandart.com.ua/]Cooper&Hunter[/url] а как у него с инструкцией?
Или может купить мобильный кондиционер? Там не нужен монтаж и есть кондиционеры с wi-fi.
А такие модели может известны cooper&hunter ch-s09xn7 или ch-s07xn7
Какие на них отзывы?
101443. FastdrLIM
18.08.19
01:05
Наркологический центр "Свобода"
Свободный выбор счастливого завтра!
Реабилитационный центр “Свобода” в Киеве предлагает комплексную помощь в лечении алкоголизма и наркомании. Наша программа затрагивает все сферы жизнедеятельности зависимого, поэтапно восстанавливая каждую из них.
Я знаю, очень у многих людей есть близкие,
друзья у которых есть проблемы с алкогольной
или наркотической зависимостью.
Центр реабилитации наркозависимых
Свобода в Киеве поможет вам . Я сам прошел Лечение в данном центре
и с уверенностью могу сказать, это работает
[url=https://svoboda.in.ua/]Лечение алконаркозависимости-Центр реабилитации Свобода[/url]
[url=https://svoboda.in.ua/lechenie-narkomanii-kiev/]Лечение наркомании[/url]
[url=https://svoboda.in.ua/lechenie-alkogolizma-kiev/]Лечение алкоголизма[/url]
[url=https://svoboda.in.ua/articles/narkotiki-parallelnyj-mir-bez-vozvrata/]Наркотики-параллельный мир без возврата[/url]
[url=https://svoboda.in.ua/]программа 12 шагов центр Свобода[/url]
101442. lupemy4
17.08.19
21:55
New project started to be available today, check it out
http://girlhiptattoos.xblognetwork.com/?jazmyn
hot teen porn auditions hot videos free porn free amature 40 s porn videos porn tv1 free amateur porn dream amateurs
101441. FloydGal
17.08.19
21:52
Have You Failed IVF? IVF-DUBAI.COM / Dr. Amal Alias Fertility & Gynaecology Center / Best IVF Center / +971 4 2401101
Couples with infertility problems and those who are undergoing treatment may have faced many frustrations, disappointments and investigations before, during and after IVF treatment. Once started, IVF treatment can also be physically and emotionally challenging, and certainly waiting for results can be too stressful. Each and every couple has difficulty coping with this stress from time to time, so you can contact us online for a free second opinion if you need to discuss your situation or explore ways of coping that particular situation. This will certainly help you to ease out the stress and a low level of stress and relaxed mind will help you in achieving success in your treatment. Our Fertility Physicians are available throughout the different stages of your treatment, even during an ongoing IVF cycle. Counseling sessions can be attended with prior appointment, but in case of emergency you can make a walk-in appointment with our doctor if slots are available for sessions. Let us know if we can help, even if it is at short notice we will try our level best because here we believe in making relations and long term bonding along with helping the couple to achieve pregnancy.

#2702, The One Tower, Dubai Internet City Metro Station (TECOM), Dubai - Who is The Best IVF Clinic In Dubai 2019
101440. RobbyLen
17.08.19
21:18
Праздновали день рождение сына, это самое лучшее что можно придумать для детей! и родители и дети остались в полном восторге, отношение сотрудников, заинтересованность аниматоров, и цена всё на высшем уровне! Скажу одно, это просто лучшее место для детей. Детям скучно не будет это точно! Глаза просто разбегаются, ребенок сразу находит то, что ему по душе. теперь на дни рождения только к Вам! Очень советую прийти сюда с детьми.
[url=http://ves-dvorik.ru/tovary/pirat/]Аниматор Пират детский центр Веселый дворик[/url]
Билет надо взять однозначно на весь день,часа очень мало. Да и по цене выгоднее намного. И конечно же лучше идти в будний день. И народа мало и цена в два раза дешевле.
101439. IsaacNof
17.08.19
20:39
Опубликовать статью воспитателя в журнале в Самаре

[url=https://ami.im]Конференция актуальные информатике Пермь[/url]
101438. CarlosTed
17.08.19
17:50
Our company provides a wide variety of non prescription products. Visit our health site in case you want to strengthen your health. [url=https://7l.medonline.site/it/dolori-articolari-cuore-65580.html]https://7l.medonline.site/it/dolori-articolari-cuore-65580.html[/url] Our company offers a wide variety of non prescription products. Take a look at our health website in case you want to strengthen your health with a help of generic supplements. [url=https://qy73.medonline.site/it/esercizi-mal-di-schiena-lombare-pdf-34121.html]https://qy73.medonline.site/it/esercizi-mal-di-schiena-lombare-pdf-34121.html[/url] Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Visit our health site in case you want to to feel healthier with a help of general health products. [url=https://3bj0.medonline.site/de/umschlaege-bei-gelenkschmerzen-37101.html]https://3bj0.medonline.site/de/umschlaege-bei-gelenkschmerzen-37101.html[/url] Our company offers generic pills. Take a look at our health contributing site in case you want to strengthen your health. [url=https://1w7c.medonline.site/en/backache-relief-76127.html]https://1w7c.medonline.site/en/backache-relief-76127.html[/url] Our company provides herbal non prescription products. Take a look at our health contributing site in case you want to look better. https://j4m.medonline.site/de/rueckenschmerzen-hausmittel-28437.html Our company offers a wide variety of non prescription products. Visit our health portal in case you want to look better with a help of health products. [url=https://9sp.medonline.site/de/rueckenschmerzen-oder-nierenentzuendung-89426.html]https://9sp.medonline.site/de/rueckenschmerzen-oder-nierenentzuendung-89426.html[/url]
Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Look at our health portal in case you want to strengthen your health with a help of general health products. [url=https://br03.medonline.site/de/federkernmatratze-rueckenschmerzen-67349.html]https://br03.medonline.site/de/federkernmatratze-rueckenschmerzen-67349.html[/url] Our company provides supreme quality pharmacy. Visit our health contributing portal in case you want to feel better. [url=https://4g.medonline.site/de/rueckenschmerzen-surfen-58228.html]https://4g.medonline.site/de/rueckenschmerzen-surfen-58228.html[/url] Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health portal in case you want to to feel healthier. [url=https://q2a.medonline.site/it/dopo-influenza-dolori-articolari-76872.html]https://q2a.medonline.site/it/dopo-influenza-dolori-articolari-76872.html[/url] Our company provides supreme quality pills. Look at our health contributing website in case you want to look healthier. https://1u.medonline.site/en/upper-backache-83621.html Our company offers herbal pills. Look at our health contributing portal in case you want to feel better.
101437. AngryDimm
17.08.19
17:33
I set up a awfully good live porn [url=http://sexlivecams.info/]chat with sprung webcam[/url] shows but I can't count minus how to buy tokens. Who knows this site? Sexlivecams
101436. Charlesbet
17.08.19
17:21
“’m not lyng!” she sad coughng. https://it.nomestalokideli.ga/map.php Then he went up to the brdge to hae word wth the Turksh captan and went to the shp's sde to stare about. [url=https://a3.rakunaioputiokl.ga/map.php]this bad roll[/url] t 's ery pretty here n the fall our apples are just begnnng to be rpe and there an't any such apples anywhere eer 'e been as n the Genesee alley." Then Joe added hs "best respects" to Mrs.
101435. Konstantindaf
17.08.19
16:45
Утром мониторил содержание сети интернет, неожиданно к своему удивлению обнаружил важный веб-сайт. Гляньте: [url=https://alla24.com/ru-by/otvar-matreny]отвар матрены отзывы[/url] . Для меня данный веб-сайт показался очень неплохим. Всего хорошего!
101434. maurajd1
17.08.19
16:03
Hot new pictures each day
http://nasteporn.instasexyblog.com/?quinn
russian lesbein porn jenna jameson porn video clip nerdy porn watch free amiture porn for free young lesbian porn
101433. house cleaning manhattan
17.08.19
14:42
The cleaning business executes cleaning of areas of numerous dimensions as well as configurations.

The business's specialists provide cleaning with the assistance of modern innovations, have unique devices, and likewise have actually certified detergents in their toolbox. In addition to the above advantages, white wines supply: desirable rates; cleansing quickly; excellent quality outcomes; more than 100 favorable testimonials. Cleaning offices will certainly aid maintain your work environment in order for the most productive job. Any firm is extremely important atmosphere in the group. Cleaning solutions that can be ordered cheaply currently can assist to arrange it and offer a comfortable room for labor.

If required, we leave cleaning up the cooking area 2-3 hours after putting the order. You obtain cleansing immediately.

We give expert [url=https://maidservicenyc.pro/]maids brooklyn[/url] for exclusive customers. Using European devices and also certified devices, we achieve maximum results and provide cleansing in a short time.

We offer discounts for those who utilize the solution for the very first time, as well as positive regards to teamwork for normal consumers.

Our friendly group provides you to get accustomed with favorable terms of collaboration for company customers. We properly approach our tasks, clean using expert cleansing items as well as specialized equipment. Our staff members are educated, have medical books and also recognize with the subtleties of getting rid of complicated and hard-to-remove dirt from surfaces.

We give top notch cleaning for huge business as well as tiny companies of various directions, with a discount of approximately 25%.
101432. monavd16
17.08.19
14:25
Girls of Desire: All babes in one place, crazy, art
http://felchingporn.hourseporn.amandahot.com/?johana
filipina porn star members free forced young porn nigerian pussy porn gay millitary porn hqtube world of streaming porn
101431. pavingLussy
17.08.19
13:37
[url=http://sip5.ru]производство тротуарной плитки[/url] - подробнее на сайте [url=http://sip5.ru]sip5.ru[/url]
101430. maxinesa69
17.08.19
13:13
Girls of Desire: All babes in one place, crazy, art
http://standupshower.adultvideosporn.allproblog.com/?regan
school gang bang porn snoop doggy dog porn movie clips pierced nipple amatuer free porn free mature porn tv 546 porn
101429. Tiffanyploto
17.08.19
12:11
I am looking for a guy for sexI really want to fuck myself in the ass on the camera!!!!
I'm waiting for you!!
and my ass wants to fuck!

[url=http://gg.gg/fuckhome][img]http://skype.miss-bdsm.mcdir.ru/img/77.jpg[/img][/url]|[url=http://gg.gg/fuckhome]
My cunt is always wet mmm ....
[img]http://skype.miss-bdsm.mcdir.ru/img/21.jpg[/img][/url]|[url=http://gg.gg/myhomecam][/img][/url]

Register and write me my nickname Xenia21
Link to my free webcam
http://gg.gg/myhomecam
101428. KennethPiold
17.08.19
11:15
[url=https://hairypussypix.com]Hairy Pussy Pix[/url]
101427. WilliamTom
17.08.19
11:00
Take this medicine by mouth with a glass of water. [url=http://maxigra.com/]Viagra 50mg[/url] dose is usually taken 15-20 minutes before sexual activity.
101426. Charlesbet
17.08.19
07:02
"'e arranged to get Mss Gerson aboard proded of course you approe." "You haen't got a cable through regardng her?" the general asked. https://b8.rakunaioputiokl.gq/map.php To hs straned ears the brush seemed ale wth flounderng men. [url=https://from.nomestalokideli.ga/map.php]"It ain't no[/url] wth hs jollyng - whch - you - should - regard - as - a - faour manner "you hae cast a serous reflecton upon the lterary standards of the paper that employs you.
101425. Kirilldaf
17.08.19
06:07
Много изучал содержание инета, и к своему удивлению увидел прелестный вебсайт. Посмотрите: [url=https://alla24.com/ru-by/instaflex]instaflex купить в минске[/url] . Для моих близких вышеуказанный веб-сайт оказал незабываемое впечатление. До свидания!
101424. jessicajs60
17.08.19
04:48
Sexy photo galleries, daily updated collections
http://lezcartoonporn.bloglag.com/?abbey
porn literia cum down throat porn free porn hardcore double penetration online free porn groping on bus drugged asain porn vidios
101423. DonaldKet
17.08.19
04:03
http://www.3deroticpics.com/
101422. TinaToob
17.08.19
01:55
Etsy shop Analysis, Audit, Recomendations, Etsy shop Report, Review,
Etsy shop Critique, Keywords Research, Success, SEO Optimization

Comprehensive Etsy Shop Audit

You will get Etsy SEO Report, your Etsy shop Critique, keywords

Recomendations how to increase sales in your Store.

Boost your ranking!

[url=https://www.etsy.com/listing/728111737/etsy-shop-analysis-audit-recomendations?ref=shop_home_active_2] Your ETSY Store SEO Audit with Recomendations to improve it - on ETSY[/url]

[url=https://www.ebay.com/itm/143353135356] Your Etsy Shop SEO Audit with Recomendations to improve it - on EBay[/url]

There is a clear, actionable list of RECOMENDATIONS
to help improve your Etsy Store content

[url=https://www.etsy.com/listing/728111737/etsy-shop-analysis-audit-recomendations?ref=shop_home_active_2][img]https://i.etsystatic.com/11667306/r/il/db352b/2022480541/il_794xN.2022480541_5mo9.jpg[/img][/url]
.
101421. Anatoliybab
17.08.19
01:38
[url=http://gequtuw.hifomyrax.ru/porno-on-layn-roliki-emo/43009.php]порно он-лайн ролики эмо[/url]
[url=http://ataqoti.kahabroso.ru/sip.asp]кредитка альфа отзывы[/url]
[url=http://yrotucow.fayruz.ru/776408-pervye-foto-seksa-v-sssr-foto.aspx]первые фото секса в ссср фото[/url]
[url=http://qilew.teknoice.ru/avto-v-kredit-reno-sandero.html]авто в кредит рено сандеро[/url]
[url=http://inak.xykobugi.ru/porno-na-otdyh.aspx]порно на отдых[/url]
101420. edemKix
17.08.19
00:31
Уважаемые Коллеги,

Наша компания оказывает весь спектр услуг по таможенному оформлению:

- Консультации по составлению внешнеторговых контрактов;
- Проверка документации для проведения процедур таможенного оформления товаров;
- Получение разрешительных документов при ввозе импортных товаров на территорию РФ;
- Подбор кодов ТН ВЭД;
- Расчёт таможенных платежей;
- Стоимость декларирования 5 000 руб.

Для расчёта стоимости поставки товара присылайте запрос на [url=edem@vovlad.ru]эл.почту[/url]

ООО "Дальневосточная торгово-экономическая компания"
Россия, 692918, Приморский край, г. Находка, ул. Мичурина, д. 11а, этаж 3, офис 27
Тел. 8 (4236) 797-008
[url=http://www.edemvovlad.ru]наш сайт[/url]
101419. Batteryvnv
17.08.19
00:18
???????,??????????! [url=http://tut.by/].[/url]
101418. Kennethlok
16.08.19
23:53
[url=]спиртное в канистрах в спб[/url]
4. Для розничной продажи алкогольной продукции, включая пиво, необходимо иметь контрольно-кассовый аппарат. Это относится и к организациям и к индивидуальным предпринимателям. Исключение составляют организации общественного питания, в отношении пива: они могут реализовывать пиво без применения ККТ, так же не применять ККТ могут плательщики ЕНВД, вместо кассового чека они могут выдавать бланки строгой отчетности.
[url=][img]http://i.ytimg.com/vi/CXXAhMgBDKM/0.jpg[/img][/url]
Штрафы за торговлю пивом без ККТ, либо за реализацию в неположенном месте и в неположенное время составляют:
[url=]где купить алкоголь дешевле в спб[/url]
- для организаций - 30-50 тыс. руб., - для индивидуальных предпринимателей - 3-4 тыс. руб.
[url=][img]http://sprin-bux.ru/kupit-konyak-br/imgs/23416460-gde-v-omske-kupit-alkogol-optom-mozhno.jpg[/img][/url]
[url=]водка в канистрах спб[/url]
5. Помещение места продажи алкоголя должно быть удалено от школ, детских, учебных, оздоровительных, медицинских учреждений на минимальные расстояния. Эти расстояния каждый муниципальный округ устанавливает самостоятельно. Ориентировочно они составляют 30-40м. от входа до входа.
[url=]водка в канистрах спб[/url] - Алкоголь в канистрах в спб.
[url=][img]http://sprin-bux.ru/konyak-ara-dzha/imgs/20510136-spirt-konyachnyy-kupit-v-kanistrah-po-5litrov.jpg[/img][/url]
В соответствии со ст.8 Федерального закона 93-ФЗ от 25.06.2012г. для получения лицензии на розничную продажу алкогольной продукции больше не требуется наличие санитарно-эпидемиологического заключения. Так же, в соответствии с ФЗ № 218 от 21.07.2011 для получения лицензии на алкоголь не требуется наличие сейфа, охранной сигнализации, пожарного заключения Госпожнадзора.
101417. Alfredicorb
16.08.19
23:50
Our company offers health products. Look at our health contributing website in case you want to feel healthier. [url=https://3w.medinfocore.com/pt/dor-lombar-e-febre-7632.html]https://3w.medinfocore.com/pt/dor-lombar-e-febre-7632.html[/url] Our company offers a wide variety of non prescription products. Visit our health portal in case you want to look healthier with a help health products. [url=https://7cc7.medinfocore.com/pt/tratamento-artrite-dedos-30168.html]https://7cc7.medinfocore.com/pt/tratamento-artrite-dedos-30168.html[/url] Our company provides non prescription products. Look at our health contributing site in case you want to strengthen your health. [url=https://9t.medinfocore.com/en/back-pain-3-weeks-after-spinal-74131.html]https://9t.medinfocore.com/en/back-pain-3-weeks-after-spinal-74131.html[/url] Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Look at our health website in case you want to look healthier with a help of generic supplements. [url=https://4c.medinfocore.com/hu/htfjs-matrac-17693.html]https://4c.medinfocore.com/hu/htfjs-matrac-17693.html[/url] Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health website in case you want to feel better with a help health products. https://ac4.medinfocore.com/pl/leczenie-objawy-prostaty-80279.html Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health site in case you want to to improve your health with a help of generic supplements. [url=https://p52p.medinfocore.com/it/esercizi-x-mal-di-schiena-98900.html]https://p52p.medinfocore.com/it/esercizi-x-mal-di-schiena-98900.html[/url]
Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health website in case you want to to improve your health with a help general health products. [url=https://6h.medinfocore.com/it/mal-di-schiena-di-notte-cause-6784.html]https://6h.medinfocore.com/it/mal-di-schiena-di-notte-cause-6784.html[/url] Our company provides a wide variety of non prescription products. Take a look at our health site in case you want to look healthier with a help of generic supplements. [url=https://e8.medinfocore.com/gr/osfyalgia-agglika-49968.html]https://e8.medinfocore.com/gr/osfyalgia-agglika-49968.html[/url] Our company provides general health products. Take a look at our health contributing portal in case you want to look healthier. [url=https://jo4.medinfocore.com/es/dolor-de-espalda-despues-del-parto-53958.html]https://jo4.medinfocore.com/es/dolor-de-espalda-despues-del-parto-53958.html[/url] Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health portal in case you want to to feel healthier with a help health products. https://9zu.medinfocore.com/it/mal-di-schiena-effetti-collaterali-44362.html Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Visit our health website in case you want to look better with a help of general health products.
101416. Deloresskync
16.08.19
21:41
Именно интернет дает нам возможность совершать много действий в максимально удобных условиях. А если у вас катастрофический дефицит времени, то интернет ваш незаменимый помощник.
Ничто человеческое нам не чуждо. Если вам необходимо распечатать фото не выходя из дома , то обратитесь сюда -
[url=https://fotopechat-kzn.ru/uslugi/]печать фотографий интернет[/url] . Более того, время для нас такой же ценный ресурс. Поэтому мы ценим время и комфорт. Печать фотографий принимает заявки на фотопечать в онлайн-режиме. Печатайте свои фото с комфортом.
101415. Baileyskype
16.08.19
21:36
The odious lawyer Vikhlyaev lives in Switzerland, although he spends most of his time in Montenegro. There he has a core business, several firms; “Incore”, “Serenite” and "OLEA ADVISORS" D. O. O., and a partner- Danko Bakrac. Together they organized a steady transit of potent drugs through the Balkans. Thanks to the legal support of Vikhlyaev, the scheme worked for many years until Danko Bakrac was arrested by the police. A bail of 300 thousand euros did not help, and now it will be the turn of the Vikhlyaev. Sooner or later, the lawyer will be brought to justice!
https://www.talk-business.co.uk/2019/08/02/how-is-swiss-lawyer-and-drug-trafficking-related/
101414. WilliamTom
16.08.19
21:20
Take this medicine by mouth with a glass of water. [url=http://maxigra.com/forum/7-levitra/]Buy Generic Viagra[/url] dose is usually taken 15-20 minutes before sexual activity.
101413. katyaf16
16.08.19
21:14
Sexy photo galleries, daily updated pics
http://porntubewatch.sweetestporn.danexxx.com/?elle
wild drunk porn undead female porn streaming porn free mobile free girl sleep porn ana ivanivic porn
101412. deidrewn16
16.08.19
21:13
Hot sexy porn projects, daily updates
http://softcore.porn.instakink.com/?abigale
tiffany brooks porn clips newsgroup porn vidoes vintage porn movie chelse medley porn free porn totally free site
101411. Allenspesy
16.08.19
20:23
Black Opal Soft Velvet Finishing Powder Med

[url=http://pegasbaby.com/com/shop/view/229687/]High Voltage Detox - Blueberry (32oz Liquid)[/url]


http://pegasbaby.com/com/shop/view/240029/
101410. ericazw69
16.08.19
19:54
New super hot photo galleries, daily updated collections
http://stilettofemdom.xblognetwork.com/?kaleigh
lady gaga fake porn moms teaching teems porn free oriental porn sites lil angels porn free german porn vids
101409. CHIRPzpl
16.08.19
19:53
???????,??????????! [url=http://tut.by/].[/url]
101408. GLOcer
16.08.19
18:50
Сравнение IQOS, GLO, Vape
https://www.youtube.com/watch?v=lMckEuUBwAo
101407. Jamesrhist
16.08.19
18:17
Hello. And Bye.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1158