ПЛЪХОВЕТЕ...

 

 
Рейтинг: 3.00
(22)
Увод
ПЛЪХОВЕТЕ
ЕпилогПЛЪХОВЕТЕ / Има ли разлика?

Има ли разлика?
10.08.11 13:41

Автор:Плъхи
РАЗЛИКИ МЕЖДУ ДЕКОРАТИВЕН И 

ДИВ ПЛЪХ
 
 
 
Съществува ли разлика межди дивия и декоративния плъх? На пръв поглед едва ли, но се оказва, че различията са толкова големи, колкото и между вълка и пудела!
Масата на главния мозък при декоративния плъх е с около 8%, а кората на големите полукълба е с около 12 % по-малко при декоративния.
 
Съществува тясна взаимовръзка между рaзмера на мозъка и измененията в поведението при домашните животни. Такава закономерност е особено характерна за видовете с групов начин на живот. В неволя елементите на социалното поведение се изменят. Социалните структури, необходими за съхранението на вида в дивата природа, загубват своето значение при доместицираните (одомашнени) форми от същия вид. Работата е в това, че в тесните условия на живот социалните структури на дивите предци стават неизгодни за комуникацията между домашните животни помежду им, и с човека.
 
Да разгледаме лабораторния плъх. При лабораторния плъх е понижена общата активност, предпазливостта, страхливостта, защитното поведение. Дивият плъх издава характерен писък, когато го застрашава опасност, но подобен звуков сигнал вие няма да чуете от лабораторен плъх.
Агресивността може да бъде съществено подтисната при домашните животни. Напр., диви плъхове, отглеждани в неволя, закономерно убивали поставените в клетката им мишки. За лабораторните плъхове такава реакция е нехарактерна. Дивите плъхове се отнасят към непознатите им събратя много по-агресивно от лабораторните. В самото начало, при развъждането на лабораторни плъхове, хората провеждали отбор и подбор за намаляване на агресивността, като отстранявали от разплод агресивните индивиди.
 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0555