ПЛЪХОВЕТЕ...

 

 
Рейтинг: 3.00
(22)
Увод
ПЛЪХОВЕТЕ
ЕпилогПЛЪХОВЕТЕ / FAQ

FAQ
10.08.11 13:00

Автор:Плъхи
част 1
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ (FAQ)
 
 
 
Може ли да опитомя див плъх?
А има ли нужда? Най-добре е дивите плъхове да си живеят свободни, и по възможност далеч от човека. Дивият плъх вероятно ще се съпротивлява. Той е привикнал към своята среда на обитание и улавянето/затварянето в клетка може да му предизвика силен стрес. Също така, не трябва да се забравя, че плъховете живеещи на свобода се явяват преносители на голям брой опасни за човека заболявания. Ако все пак решите да си вземете див плъх, спазвайте всички мерки за безопасност и не форсирайте събитията – ще изминат месеци преди този плъх да привикне към вас и новата обстановка. Има вероятност животното да си остане диво, особено ако сте уловили възрастен индивид.
 
Има ли породисти плъхове?
При плъховете не съществуват породи, а само разновидности.
 
Какви разновидности плъхове съществуват?
Сигурно с изненада ще разберете, че при плъховете също има стандарт. Те дори участват в различни изложби, шоута и там получават награди за съответния стандарт.
 
Какво представлява стандартния плъх ?
Съгласно американският стандарт (http://www.afrma.org) всички плъхове се разделят на шест разновидности:
STANDARD – с къса, гладка и лъскава козина;
REX – с къдрава козина или рошави бакенбарди;
TAILLESS – безопашати;
HAIRLESS – плъхове, които напълно са лишени от козина (голи или сфинкс);
SATIN – с много тънка, удължена и блестяща козина;
DUMBO - ушите на тази разновидност плъхове са големи и закръглени, разположено по-ниско от обикновено.
Всяка от горепосочените разновидности може да влезе в една от секциите, различаващи се една от друга по разцветка или маркировка:
SELF – с еднородна окраска по цялото тяло;
TICKED – еднородна окраска с наличие на разпръснати отделни влакна с друг цвят;
SHADED – светло тяло с по-тъмен цвят към краищата;
SILVERED - монотонно оцветяване на тялото, с отделни бели влакна разпръснати по цялата телесна повърхност, които създава сребрист ефект;
MARKED – тази секция е разбита на 10 основни типа:
• English Irish – на гърдите има разположено бяло петно във форма на равностранен триъгълник;
• Irish – тъмен основен фон, тънка бяла ивица на корема, малки бели петна по лапите, бял край на опашката;
• Berkshire – бял корем, бели”чорапчета”на лапите, малко бяло петно между ушите, бяло петно на опашката;
• Variegated – светъл фон, оцветена глава и рамене, малки и многобройни оцветени петна по цялото тяло, бял корем;
• Blaze(Хъски) – от носа до ушите - бял “клин” на основен тъмен фон стесняващ се към тила;
• Dalmatian – многобройни петна от цветни влакна на бял фон, без отчетливост на петната;
• Hooded – оцветена “качулка” на светъл фон, покриваща главата, предните лапи и раменете, и равна тъмна ивица по гръбначната линия;
• Bareback – оцветена качулка на светъл фон;
• Capped – оцветено петно на светъл фон на главата, във вид на каскет;
• Masked – тъмна маска на светъл фон на муцуната;
• Odd-eye – плъхове с различен цвят на очите (едното око е червено, а другото – рубинено или черно);
• Unstandardized – всички останали разновидности, които не са включени в стандарта.
 
ЖИЛИЩЕ
 
Каква клетка ми е нужна?
Решетъчните клетки и аквариумите са подходящи, но и двата варианта си имат плюсове и минуси. Жилището първо трябва да бъде достатъчно голямо и да е съобразено с броя на плъховете, които ще се отглеждат в него. При купуването на клетка, трябва да се има предвид, че малкото плъхче ще израсте бързо и ще добие размер, приблизително колкото едно морско свинче.
1.Аквариумът предпазва от течение, но поради недостатъчната циркулация на въздух в него ще бъде по-топло и влажно в сравнение с решетъчната клетка. Освен това, по-трудно се обзавежда с приспособленията за почивка и игри. Един 90 л аквариум ще бъде добро решение за 1-2 плъха. Необходимо е по-често да се почиства. Друг недостатък е, че се затруднява общуването с животното.
2.Металната клетка е най-добрия избор. Тя трябва да бъде с решетка, която да е от неръждаем метал. Подът трябва да бъде цялостен, а не решетъчен.
3.Дървената клетка е напълно неприемливо решение за отглеждане на плъхове - урината се просмуква в дървото, повишава се отделянето на амоняк, който провокира заболявания на дихателните пътища. Освен това, плъховете ще прогризат дървото и ще избягат. Дървесината се цепи и треските могат да предизвикат наранявания.
 
Колко голяма трябва да бъде клетката и къде да я поставя?
Минималния размер за клетка, в която ще се отглеждат 1-2 плъха е дължина – 60 см, широчина – 30 см и височина – 40 см. Купете (направете) си възможно по-голяма клетка, която да осигури по-големи удобства и жизнено пространство на вашите любимци.
Като алтернатива, може да свържете няколко по-малки клетки в една система.
Поставете клетката на място, което да е защитена от въздушно течение и пряка слънчев светлина. Никога не поставяйте клетката под прозорец и в близост до външна врата. На пода може, но само при положение, че не се образува течение на избраното място. Оптимална височина за разполагане на клетката е  1-1.5 метра от пода, където движението на въздушния поток е минимално.
 
От какъв материал трябва да е направена клетката? Колко етажа да има? Колко висок да бъде всеки един етаж?
Основата на клетката е най-добре да е от пластмаса – лесно се почиства и дезинфекцира.
Броят на етажите трябва да е съобразен с височината на клетката - най-добрия вариант е 3-4 етажа. Височината на всеки етаж да не бъде по-малка от 15-20 см, за да може плъхът спокойно да се изправя на задните си крайници.
 
Как е най-добре да разположим къщичката, поилката, хранилката?
Добре е къщичката да поставите на най-ниското ниво – на пода на клетката. Това позволява плъхът да използва по-ефективно високите етажи за игра и почивка. Плъховете често спят върху покрива на къщичката, който в този случая играе роля на допълнителен етаж.
Хранилката е желателно да се постави там, където ще бъде най-удобно за обслужване. Плъховете често пренасят храна в къщичката си или я крият в ъглите на клетката.
Поилката е хубаво да бъде фабрична, предназначена за гризачи (продават се във всеки зоомагазин). Поставя се от външната страна на клетката на удобно място за плъховете.
 
От какъв материал да бъде направена къщичката? Има ли въобще нужда от къщичка?
Къщичката е нужна на плъха за отдих и почивка, при лошо настроение и за укритие в случай на стресова ситуация. Плъховете се чувстват дискомфортно при липса на укритие.
Нужни материали за направата и: пластмаса, шперплат, картон или дърво. Ако използвате пластмаса, постарайте се да е непрозрачна – по-затъмнената къщичка ще бъде по-уютна. За целта ще свърши добра работа една пластмасова саксия, с подходящ размер. Странично направете достатъчно широк отвор. Саксията обърнете с дъното нагоре и къщичката е готова. Дърво, шперплат (или фазер) също са подходящи за направата на къщичка.
Размера на къщичката се определя от броя на плъховете. За 1-2 плъха напълно достатъчна е къщичка с размер – 25*15*10 см. Не е необходимо да правите дъно – това ще облекчи обслужването, няма да се задържа мръсотия и лесно ще се почиства. В този случай (къща без дъно) е задължително в клетката да има някаква постеля.
Ако отглеждате повече плъхове е препоръчително къщичката да има поне два изхода - за да могат по-слабите плъхове да избягат, ако бъдат притиснати на тясно.
 
Нужно ли е в клетката да има специален “резервоар” за съхранение на хранителни запаси?
Не! Плъховете обичат да крият вкусните късчета храна, но запасите които правят през деня обикновено се изразходват още през нощта. Освен това, често използват къщичката или ъглите на клетката като скривалище. Въпреки всичко, наличието на хранителни запаси говори за предлагане на свръх количество храна, което пък от своя страна може да причини затлъстяване.
 
Какви принадлежност са необходими за клетката?
Преди всичко – къщичка, поилка и хранилка. Етажи и нарове – за почивка. Стълбички, въженца, хамаци - по желание на стопанина. Играчки – които бързо ще бъдат изгризани.
Наличието на тези предмети прави живота на плъховете по-разнообразен.
За 1-2 плъха напълно достатъчни са 1 поилка и 2 хранилки (една за зърнената и гранулирана храни, а другата - за меката храна).
 
ПОСТЕЛЯ
 
Каква постеля да избера?
Правилния избор на постеля оказва значително влияние върху здравословното състояние на плъховете, поради което следва да се разгледат различни възможности.
Талашът е най-често използваната постеля. Важно е да бъде добре добре изсушен и обезпрашен.
Хартията за постилане не е много добро решение. Тя притежава твърде слаби влагопопиващи свойства и бързо се разпада. Освен това, при използването й често се появява силна неприятна миризма. Не трябва да се забравя и за остатъците от печатарското мастило, съдържащо олово и цинк.
Котешката тоалетна има добри влагопопиващи свойства (като талаша) но и тя съдържа твърде много прашни частици. Освен това, силно изсушава въздуха в аквариума.
Парцалчета от различни тъкани също не са подходящи. Категорично не се препоръчват.
Едно от добрите решения е поставянето на т.нар. флаш-дъно, което предпазва пода на клетката от излишната влага и дава възможност да се използва малко количество постеля – дървени стърготини (или трици), котешка тоалетна, като непосредствения контакт на плъховете с постелята в този случай е изключен.
 
Какво представлява флаш-дъното и може ли да го използвам при отглеждането на плъхове? Как да направя флаш-дъно?
Флаш-дъното представлява хоризонтална пластмасова повърхност (с множество отвори) поставена на известно разстояние от дъното на клетката. Флаш-дъното се явява прекрасна алтернатива на решетъчния под, който е крайно опасен за лапите на плъховете. Особено е полезно през лятото, когато плъховете се нуждаят от повече течности, а освен това (в горещи дни) може да поставите в клетката съд с вода (в който плъхчето ще се охлажда) без да се притеснявате, че ще след това то ще лежи на мокра постеля. Количеството на основната постеля може да бъде значително ограничено, като в отделни случаи може напълно да се откажете от постеля, а да оставите само материал за гнездото.
Направата на флаш-дъно е много лесно – необходим ви е лист пластмаса (плексиглас) не по-тънка от 4 мм, с подходящ размер, в който да пробиете отвори с диаметър 2-5 мм - на разстояние (по хоризонталата и вертикалата) равно на удвоеният диаметър, т.е. 4-10 мм. Не трябва да избирате диаметър по-малък или по-голям от указаното. Отворите трябва да заемат по-голяма площ от флаш-дъното. Заглаждат се всички ръбове. Готовото флаш-дъно поставете на “трупчета”, високи 30-40 мм, върху дъното на клетката.
След като поставите флаш-дъното може да помислите с какво да запълните пространството между него и дъното на клетката. Използвайте материал, който добре да попива влагата и миризмите – талаш, котешка тоалетна.
 
Може ли да ползвам сено, като постеля и строителен материал за гнездото?
Сеното (или слама) като постеля не е удачен вариант, поради слабите му влагопопиващи свойства, но пък е добро решение като строителен материал за гнездото. Съществува реална опасност някоя остра сламчица да нарани очите на плъха.
 
Безопасно ли е да използвам за постеля котешка тоалетна?
Безопасно е да се използват само тези марки, които са приготвени на базата на дървени стърготини и целулоза (органични). От останалите (минерални) е по-добре да се въздържате, поради опасността плъхчето да “преяде” с тази смес.
 
ХРАНА
 
С какво да храня моите плъхове? Може ли да им давам остатъците от нашата трапеза?
На пазара се предлага голямо разнообразие от готови храни за гризачи. Обезателно добавяйте свежи плодове и зеленчуци (ежедневно). Плъховете обичат остатъците от нашата трапеза, но не прекалявайте. Може да давате пилешки хрущяли и кости за оглозгване (не съществува опасност да се наранят). Храната от човешката трапеза е неподходяща, поради високото съдържание на мазнини. Дажбата за плъхове трябва да съдържа не повече от 5-10% мазнини и да бъде богата на белтъчини. Най-доброто решение е да се дава по равно зърнени (закупена готова или самостоятелно приготвена) и протеинови продукти (месо, риба, млечни продукти и т.н.), а така също, свежи плодове и зеленчуци. Кучешката и котешката храни може да се предлагат допълнително, при положение, че се избират такива с по-ниско протеиново съдържание.
Готовата зърнена смес съдържа витаминозни добавки и други изкуствени компоненти, които често имат вид на ярко оцветени късчета, зърна и гранули. Тези компоненти често предизвикват алергия, която се проявява със сърбеж на кожата (дерматит) и образуване на струпеи (корички). Освен това много плъхове избират най-вкусните съставки, а игнорират всичко останало. Поради тази причина, може да помислите и да приготвите зърнената смес в домашни условия, включвайки в нея само тези семена, които се предпочитат. Така също, може да добавите към приготвената от вас смес оризови и овесени ядки.
Когато давате на плъха плодове и зеленчуци бъдете внимателни, защото много от тях могат да предизвикат алергична реакция (особено плодовете с червен цвят) или повишено газообразуване в стомаха и червата (при поемането на голямо количество), особено заедно с други продукти. Има регистриран случай на смърт, при плъх прекалил с броколи.
 
 
Казаха ми, че не трябва да ги храня с царевица и шоколад. Това истина ли е?
Царевица може да се дава, но ограничено, поради съдържанието в нея на нитрати и амини, които в храносмилателната система на плъховете се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни. Теоретично е така, но на практика вие трябва да храните вашите плъхове изключително и само с царевица, за да се появи проблем. Добре балансираната дажба, която съдържа царевица в разумни количества е доброто решение. Това не е актуален въпрос, защото има много други продукти, които представляват здравословна опасност.    
Шоколад също може да се дава, но в малки количества. Теоброминът може да е опасен за кучетата, но не представлява никаква опасност за плъховете. Главното е да се дава умерено – в противен случай съществува риск от затлъстяване.
Не се чудете, ако видите плъхчето ви да прояви интерес към някоя газирана напитка (също и бира). Някъде може да прочетете, че не трябва да им се дава газирано, защото плъховете не могат да оригват. Истина е, и по-добре не си правете експерименти.
 
 
Кога и с какво количество храна да храня моя плъх?
Необходимо е да създадете режим, към който плъховете бързо привикват и с нетърпение очакват своята порция, а вие ще може да контролирате нейното количеството. Плъховете са изтънчени гастрономи и винаги с радост си похапват вкусните късчета, така че не се престаравайте. В противен случай вашите любимци ще станат тлъсти и слабо подвижни, което не е полезно за тяхното здраве. Затлъстелите плъхове живеят по-малко!
Вечерта и първата половина на нощта е най-активния период за плъховете, поради което най-добре е да се хранят 2 пъти – сутрин и вечер, като съотношението на сутрешната към вечерната дажба да бъде 1:2.
Количеството храна за един възрастен плъх е средно 30-40 г на денонощие. Естествено, че едрите мъжки, бременните и кърмещите женски трябва да получават по-голямо количество, а малките плъхчета – по-малко храна.
 
Кои храни мога да давам свободно и кои не трябва да давам?
Храни, които са абсолютно противопоказни за плъхове практически няма, поради, това че плъховете са всеядни и се хранят в Природата даже и с мърша, а от друга страна много храни са вредни за тяхното здраве (напр. повечето стайни растения).
Портокаловият сок (с консерванти) може да предизвика образуването на злокачествени тумори при мъжките плъхове, поради което го избягвайте. Високото съдържание консерванти и стабилизатори правят соковете вредни. Много по-добре е да им се дават свежи плодове, а не сокове от кутия. Не трябва да се дават много тлъсти и сладки храни, а лютото е противопоказно. Избягвайте да давате в големи количества тропически плодове.
Може да се дава: различни млечни продукти (особено полезно е натуралното кисело млеко), месо, риба, плодове и зеленчуци (особено ако са собствено производство), хляб, зърно, каши, детски пюрета, тестени изделия (макарони, спагети, кус-кус) и т.н.
Плъхове обичат алкохол и бира! Не злоупотребявайте, защото алкохолната зависимост се развива бързо не само при човека. Ако давате бира – избирайте безалкохолна такава. Газирани напитки не се препоръчват!
 
Моят плъх е дебел. Това страшно ли е? Как може да отслабне?
Затлъстяването винаги е лошо. Поради това, постарайте се да го поставите на диета - намалете количеството на храната, давайте бедна на мазнини храна, увеличете продължителността на игрите извън клетката.
 
Плъховете имат ли нужда от витамини (особено през пролетта)?
Да, разбира се. Плъховете, както и другите животни страдат от хиповитамнинози. За да ги избегнете е необходимо да давате свежи плодове и зеленчуци, а през пролетта – млади листа на глухарче и салата. Много добра витаминозна добавка към храната са кълновете от пшеница, просо и овес.
 
ВОДА
 
Колко вода е нужна дневно на един плъх?
Плъховете имат постоянна нужда от прясна вода. Средно 60 мл вода е дневната потребност на един плъх. По-голямото количество свежи плодове и зеленчуци значително понижават жаждата.
 
Колко често да сменям водата за пиене?
Ежедневно. Поилката трябва старателно да се измива, при всяка смяна на водата, за да не се увеличи концентрацията на съдържащите се в нея бактерии.
 
Каква трябва да бъде поилката?
Най-удобно е да използвате вакумна поилка (за гризачи). Представлява пластмасов цилиндричен съд с метална тръбичка, в която са разположени едно или две метални топчета, изпълняващи ролята на клапан, който възпрепятства самоволното изтичане на водата. Водата в тази поилка не се замърсява с хранителни частици, постеля и фекалии и не се разлива, както това може да се случи при открити поилки. Плъховете много бързо привикват към поилката (ако не могат сами да проумеят как се използва, намажете върха на металната тръбичка с нещо сладко и след ден-два всичко ще бъде наред). Винаги пълнете резервоара до горе - в противен случай капе!
 
ИГРАЧКИ
 
Мога ли да използвам колело за бягане?
Възможно е в колелото плъховете да счупят не само опашка или крак, но и да получат сериозни травми, дори и да загинат, поради което колелото трябва да се използва много внимателно. Освен това, плъховете бързо престават да проявяват интерес към бягането (с напредване на възрастта), а предпочитат повече да спят, така че едва ли колелото е важна необходимост. Плъхът трябва да се побере в колелото напълно свободно, следователно ако дължината на тялото му е 20-25 см, то диаметъра на колелото трябва да бъде не по-малко от 40-50 см. Колелото не трябва да бъде с решетъчна “пътека”, защото застрашава сериозно крачетата и опашката от счупване (особено ако се използва от 2 или повече животни едновременно). Освен това плъхът може да пострада ако попадне между стойката и барабана на колелото и да получи сериозни травми на главата и/или тялото.
 
Какви играчки да давам на моя плъх?
Колелата за бягане са предпочитани от повечето стопани на плъхове. Женските са в по-голяма степен склонни да бягат в колело, в сравнение с мъжките. ПВЦ тръбите са превъзходен материал за направата на тунели. Стълбички, хамаци, въженца – всичко това може да се изработи лесно и просто. Използвайте въображението си!
 
ГРИЖИ
 
Какви средства трябва да използвам за почистване на клетката?
Клетката се дезинфекцира със санитарен препарат, който да притежава бактерицидни и антивирусни свойства. Може да се използва и белина – 1 част белина в 10 части гореща вода, след което клетката се изплаква обилно на течаща вода и добре се подсушава.
 
Колко често да почиствам клетката? Винаги ли трябва да чистя цялата клетка, да я мия и дезинфекцирам?
Почистването на клетката трябва да се извършва поне 2-3 пъти седмично, но може да се наложи и по-често, ако се появи неприятна миризма или постелята е твърде мокра. Пълното измиване на цялата клетка, след почистването, не винаги е задължително. Препоръчва се винаги след чистене да се мие дъното на клетката. За пластмасовите дъна е достатъчно да се измият хубаво с топла вода и сапун. Дървените клетки не се препоръчват, защото много трудно се почистват и дезинфекцират. Новата клетка и инвентара задължително се дезинфекцират преди употреба.
 
Може ли да променям местата на хранилката и поилката?
Няма особено значение къде ще бъдат разположени хранилките и поилката, поради това, че плъховете винаги имат собствено мнение и предпочитание и пренасят хранилките там, където им харесва. Не се препоръчва да сменяте местоположението на поилката.
 
Как да къпя моя плъх?
Преди всичко подгответе затоплена хавлиена кърпа. Налейте 2-3 пръста топла вода в един леген. Използвайте само мек шампоан за котки. Капнете няколко капки от шампоана върху задните му части и хубаво го разнесете по тялото и лапите. Внимавайте шампоан или вода да не попадне в очите и ушите, и при изплакването да не го попарите с гореща вода. Ако плъхът се страхува от течаща вода поливайте го с канче.
 
Нужно ли е къпането? Колко чест? С какво да го подсушавам? Не е ли опасно за неговото здраве?
При правилно отглеждане къпане практически не се налага, с изключение на случаите, в които при обследване на своята територия плъхът се навре в трудно достъпни за почистване места. Освен това, неправилният избор на постеля и несвоевременно почистване може да доведе до поява на силна миризма от клетката и от самия плъх, особено при използването на хартия и талаш (по-рядко) като постеля. Ако вашит плъх започне да отделя силна миризма, сменете постелята с друг вид или се старайте по-често да чистите клетката. Къпането няма да отстрани причината за миризмата – тя ще се появява отново и много бързо. Освен това, мократа козина също ще мирише силно, за което може да повлияе и стресът при къпане.
Някои плъхове много обичат да се къпят. Те са напълно спокойни и плацикането във водата им доставя голямо удоволствие (болшинството плъхове шумно протестират срещу водните процедури). Не трябва да лишавате животното от това удоволствие, стига да не го изложите на течение. След края на водната игра хубаво да го подсушите! При къпане доста често възниква опасност от простуда, особено при студено време. Дори слаб вятър е достатъчен да настъпи локално преохлаждане на тялото, а това да доведе до простуда. Лечението е твърде сложно, поради генетичната предразположеност към респираторни заболявания (микоплазмите са постоянни обитатели на дихателните пътища). Ако сте твърдо решен/а да къпете вашия плъх, направете го, но не по-често от веднъж седмично. След къпане трябва задължително да завиете плъха с кърпа (мократа козинка има силна мускусна миризма), а така също да използвате сешоар за изсушаване на козината. Температурата на въздушната струя не трябва да бъде много висока, защото може лесно да изгорите и пресушите нежната кожа.
Дръжте сешоара на такова разстояние от тялото на плъха, че да не го изгорите (от по-близо) или преохладите (от по-далеч). Може да определите необходимото разстояние, като насочете струята въздух към вътрешната страна на ръката ви - там където е лакътната свивка. Сушенето трябва да продължи до пълното изсушаване на козината, което се познава по нейният пухкав и блестящ вид. След това оставете плъхът сам да се приведе във форма.
 
Когато държа моя плъх и го галя по гърба той си затваря очите – това харесвали му или напротив?
Харесва му. Точно в такъв момент плъховете често си заточват зъбите.Обърнете внимание на това!
 
 
РАЗХОДКА
 
Колко дълго и колко често трябва да разхождам моя плъх?
Плъховете имат нужда от ежедневни разходки (извън клетката) минимум по един час дневно, поради което, колкото повече време прекарвате с вашия плъх – толкова по-наситен и разнообразен ще бъде неговия живот. Препоръчва се да прекарвате заедно много повече време от минимално допустимото. По време на разходката играйте с него, устройвате му физически упражнения – бягане, прескачане на препятствия, катерене, лазене и др. През цялото това време го наблюдавайте непрестанно - да не се добере до някой предмет, който да нагризе (особено кабелите с високо напрежение - опасност от токов удар или пожар). Компютърните кабели са най-честата жертва на острите резци!
 
Съществува ли начин да защитя кабелите от прогризване?
Има няколко варианта. Най-простия е да ги покриете с килима, мокета или нещо подходящо. При това остава достъпна онази частта от кабела, която се намира непосредствено до уреда – точно нея може да защитим с шланг. Шлангът се разрязва отдолу, вътре се поставят кабелите и разреза се покрива с тиксо. Този начин е подходящ за уреди, които често се местят. За стационарни уреди се препоръчва спец. кабелни кожуси, които осигуряват максимална защита.
 
Моето малко плъхче се опита да ме ухапе, но за щастие не можа да пробие кожата на пръста ми. Много се страхува от мен. Какво да направя?
Търпение и само търпение! Плъхчето все още не е свикнало с вас. Когато започвате контакт с него, използвайте лакомство и лекичко го галете, тогава то ще може да свърже приятното усещане с вас и няма повече да се страхува.
 
Моят плъх често ме ближе по ръцете и бузите. Защо прави това?
Защото ви се доверява.
 
Защо когато се разхожда моят плъх постоянно отделя “малки дози” урина?
Защото маркира. Това е напълно нормално поведение за всеки плъх. По такъв начин вашия плъх ви казва, че всичко което е маркирал е негово и няма да търпи никакви възражения. Ако вашия любим плъх ви маркира (панталона, ризата, чехлите) това означава, че вече сте неговата “запазена територия” - само негова и на никой друг!
 
Може ли да отуча моя плъх да маркира където не трябва?
Да отучиш животно от това, което за него е жизнено необходимо е недопустимо.
 
Искам да знам, подлежи ли на обучение плъх, който е навършил една година?
Може да се обучава докато е жив.
 
В стаята, където държа моя плъх, температурата в момента е около 28-29 градуса. Той е вял и лежи постоянно. Какво да направя?
Плъховете много по-трудно понасят горещината. При топло време се препоръчва навлажняване на лапите и опашката с хладна (но не студена) вода. Проверявайте водата за пиене дали е достатъчно. В никакъв случай не оставяйте клетката на течение!
 
Моят плъх не се страхува, но и не иска да си играе с мен. Вече е на 7 месеца. Преди си играеше, а когато порасна престана!
Порасна и помъдря. За съжаление плъховете не винаги са настроени за игри. При възрастните индивиди, по време на разходка, се натрупва твърде много работа за вършене: да види какво има в този и онзи ъгъл, да провери няма ли неканени гости – друг плъх и т.н. Като правило всеки плъх сам определя времето за игра. Сложно е да бъде заставен нещо определено да върши.
 
Защо моят плъх си седи в къщичката (излиза само да яде и пие вода), а когато го взема на ръце, бърза да се скрие? Така също, когато го пусна да си играе в стаята започва да трепери и да се страхува.
Притежавате вероятно млад плъх, който още не е набрал нужната смелост да общува с вас. Обикновено след втория месец това положение ще премине и плъхчето ще започне да ви се доверява повече. Много зависи и от темперамента на животното. Само не трябва да форсирате нещата. Някои плъхове си остават страхливи завинаги.
 
 
БОЛЕСТИ
 
По кои признаци мога да определя дали плъхчето ми е болно?
Честото кихане е един от най-широко разпространените симптоми на заболяване. Вялост, липса на апетит, настръхнала и без блясък козина, хриптящо и затруднено дишане – това са признаци на респираторна инфекция, и в този случай е наложително да се потърси ветеринарна помощ. Червени отлагания (порфирин) около очите и носа понякога се явяват признак на заболяване, но също така може да се появят в следствие на стрес или при дразнене, предизвикано от прах. Порфиринът се отделя от жлезите на Хардер, които се намират зад очните ябълки. Секрета който отделят е с кърваво червен (не съдържа или има само следи от истинска кръв) цвят, богат е на порфирин и изпълнява ролята на смазка за очите и миглите.
Накланянето на главата, наречено “крива шия”, обикновено се дължи на инфекция на вътрешното ухо. Плъхът трябва да се покаже на ветеринар, който да установи дали е пробито тъпанчето и да предприеме лечение – антибиотици, ушни капки, противовъзпалителни. Друга възможна причина – хипофизен тумор, който най-често се наблюдава при стари женски плъхове. Възможности за лечение на това заболяване няма. Противовъзпалителните средства могат само леко да намалят размера на тумора и малко да продължат живота му. Инсулт - може да бъде още една причина, която отново се среща предимно при стари плъхове. При много случаи пълното възстановяване от инсулт настъпва след няколко дни ( до една седмица).
 
Какво представлява микоплазмозата?
Mycoplasma pulmonis – микроорганизъм, който се среща в дихателните пътища на всички плъхове предизвиква заболяването, наречено МИКОПЛАЗМОЗА.Стрес или друго заболяване може да активира инфекция, която след това да премине в пневмония (в повечето случаи смъртоносна), ако не се излекува навреме. Леките случаи на микоплазмоза може да се повлияят от Tylan и тетрациклин, но при по-сериозните случаи ветеринарите прилагат много по-силни антибиотици - Baytril, доксициклин, гентамицин и хлорамфеникол.
 
Как да разбера, че микоплазмите са започнала да влияят на здравето на моя плъх?
Микоплазмите са постоянно присъстващи в дихателните пътища на декоративните плъхове, поради което постоянно влияят на здравето им. От друга страна плъховете са в различна степен наследствено устойчиви към това въздействие. Генетично здравите, правилно развити, притежаващи добра физическа форма, отглеждани при подходящи условия и получаващи пълноценна храна животни ще бъдат в по-малка степен подложени на разрушителното действие на микоплазмите. Типичните признаци на микоплазмоза са кихането и отделянето на порфирин от очите и носа. Тези симптоми са характерни и за болшинството респираторни инфекции, които от своя страна предизвикват повишена микоплазмена активност.
 
Човек може ли да се зарази с микоплазмоза?
Не!
 
За първи път виждам кръв по влагалището на моя плъх? Съществува ли менструация при женските плъхове?
Не, при женските плъхове няма менструация, а ако се появи кръв от влагалището, значи нещо не е на ред и животното се нуждае от преглед. Вагиналното кръвотечение може да бъде признак на маточен тумор, генитална микоплазмоза, инфекция на пикочните пътища, спонтанен аборт или начало на раждане.
 
Моят плъх извършва движения назад-напред когато стои на едно място? Защо прави така?
Плъховете имат много слабо зрение и извършват такива движения за да доловят движение. Това по-често се среща при белите плъховете (с червени очи) - албиноси.
 
Мисля, че плъхът ми е болен?
Ако вашето плъхче пищи или трепери, когато се придвижва или когато го докосвате или хващате, то вероятно е болно. Плъховете са доста издръжливи, така че ако са налице признаци на заболяване, значи болката е силна. Ако болката е свързана с известна на вас причина, вие може да кажете на вашия ветеринар, а ако не знаете причината – нужен е задълбочен преглед, при който да се установи има ли скрити увреждания или тумори, предизвикващи страданието. Доказано е, че лекарства, като Ибупрофен и Аспирин не оказват никакво влияние върху болестният процес (поради високата скорост на метаболизъм при плъховете) и не трябва да се използват. Силно действащите опиати – обезболяващи (като Butorphanol и Morphine) може да се прилагат в случаите на много силна болка. По-слабите болежки не трябва да се лекуват. На плъхчето е нужно спокойствие, което ще ускори процесите на оздравяване.
 
Моето плъхче страда и повече не може да живее нормално. Трябва ли да бъде приспано?
Ако вашият плъх страда, не се храни, не пие вода и се намира в безсъзнание, дошло е времето да се евтаназира от ветеринар.
 
Моето плъхче се чеше и има корички по муцунката и раменете. Дали има краста?
Възможно е да няма краста. Най-често срещаната причина за появата на струпеите (корички) е твърде голямото съдържание на протеин в храната, което предизвиква сърбежи в определени точки на тялото и последващо разчесване. Пробвайте да изключите от дажбата богатите на протеин храни – кучешка храна, слънчоглед, фъстъци. Ако след това струпеите не изчезнат, възможно е да е опаразитено, при което се налага ветеринарна намеса и съответстващо лечение.
 
Кои болести са най-често срещани при плъховете?
Безспорен лидер са различните видове респираторни инфекции, първопричина за микоплазмената инфекция на горните дихателни пътища. Ако вашето плъхче започне силно да киха, значи е време да го заведете на ветеринар, без да отлагате.
Следващата по честота на проявяване група от заболявания са дерматитите от различен произход, при които животните вследствие на силният сърбеж разчесват кожата си до кръв.
Плъховете са предразположени и към възникване на абсцеси, които често се появяват нееднократно на едни и същи места. В домашни условия не се препоръчва да се отваря абсцесът, защото съществува реална опасност от инфектиране на раната. Абсцесът може да бъде объркан с тумор и затова най-добре е да се обърнете към ветеринар.
Туморите също са често срещани при плъховете. Диагностицирането им е сложно, тъй като често се образуват дълбоко в тялото и се забелязват твърде късно. Лечението им е само хирургично.
 
Как се определя лекарствената доза за плъх?
Ако дозата не е изрично отбелязана за плъхове, лекарственото средство се дозира, като от средната човешка доза се вземе 1/10 част.
 
Ако един плъх се зарази с някоя болест, тя ще се предаде ли по наследство или потомството ще придобие имунитет към нея?
Нито едното - нито другото. Количеството на наследствените заболявания не е голямо, а имунитетът не се предава по наследство толкова често (възможно е разбира се да се създаде генетична линия плъхове, която да е устойчива към едни или други заболявания, но за това е нужна дълга и задълбочена селекционна работа, успехът на която може да се прояви след много години). Естествено, че лошото здравословно състояние, прекараните болести по време на бременност и кърмене, в значителна степен ще повлияе на имунитета на потомството, поради което за размножаване следва да се използват само най-здравите животни.
 
Страдат ли плъховете от алергии? Какви са причините?
Най-често срещаната причина е съдържащите се в постелята летливи химични съединения, прах и изкуствените компоненти в храната (които обикновено са ярко оцветени). Освен това алергия може да причинят и някои плодове и зеленчуци (особено екзотичните и парниковите), торени с изкуствени торове и обработени със стабилизатори за по-голяма трайност. Някои лекарствени препарати също може да причинят алергия.
Външните признаци на алергията могат да бъдат: кихане, отделяне на порфирин от носа и очите, сърбеж, принуждаващ животното постоянно да се чеше. Първите два симптома са характерни и за респираторните заболявания, което затруднява определянето на причината за възникналият проблем, но определено алергиите се проявяват със силният сърбеж, така че ако вашето плъхче силно киха и се чеше, възможно е причината да е алергия, а не простуда.
 
Моят плъх се чеше. Болен ли е?
Причините за сърбежа могат да бъдат: външни паразити (ектопаразити), твърде високо съдържание на белтъчини в храната, алергична реакция към постелята или определени храни, суха кожа, вследствие на къпане и последващо сушене.
Ако се съмнявате, че причината е в храненето, се препоръчва следната диета: сварен бял ориз и сурово небелено просо в съотношение 1:1. Изключват се всички останали хранителни продукти и напитки, освен вода (тази диета не се препоръчва при бременни и кърмещи майки). Ако причината за сърбежа е в храната, то в течение на 1-2 седмици ще видите подобрение. За точното определяне на продукта, предизвикващ алергия, периодично включвайте в състава на дажбата обичайните компоненти (всеки на интервал от 2 седмици) и внимателно наблюдавайте за поява на сърбеж. Веднага щом откриете продукта, спрете неговото даване завинаги. Има още един метод: изключвайте по един продукт от дажбата на всеки 2 седмици - изчезне ли сърбежът, значи причината е в последният изключен продукт. Но, може да мине твърде много време, докато се нормализира обмяната на веществата, което да затрудни точното определяне, така че първият метод е по-добър.
В противен случай, вероятно имате работа с ектопаразити. Обърнете се към ветеринар, който да направи анализ и да назначи лечение.
Често причина за сърбеж се явява нарушаване на протеиновия баланс в организма, поради което, продукти с високо протеиново съдържание трябва да се дават много внимателно и в малки количества. Това се отнася преди всичко за кокоши яйца, суха котешка и кучешка храна. Млечните продукти обикновено не предизвикват такива реакции, с изключение на тези от тях, които съдържат консерванти. Ако давате кисело мляко, старайте се да бъде натурално, с жива закваска.
 
Моят плъх си нарани лапата в решетъчното дъно на клетката, и сега лапате е подута. Какво трябва да направя?
Горещо се препоръчва дъното на клетката да бъде плътно, а не решетъчно. Тук е мястото да се спомене, че освен травми, решетъчното дъно предизвиква и язвен дерматит на задните крайници. Ако лапата е само отекла, без отворена рана на кожата, може да се приложи противовъзпалително средство (дексаметозон) за ускоряване процеса на заздравяване и покой. Отворената рана трябва да се почисти и да се поръси с антибиотик.
 
Моят плъх получи абсцес след борба с друг плъх. Какво да направя?
При самоотварянето на абсцеса (което се случва често) изтича гной. В такъв случай почистете раната с кислородна вода, след което я намажете с антибиотична маз. Ако абсцесът не се отвори сам, изчакайте да се появи коричка, която отстранете и с внимателно притискане улеснете изтичането на гнойта. За всеки случай заведете плъха на ветеринар, който може да назначи и антибиотик, срещу евентуална вътрешна инфекция.
 
Какво трябва да направя за да избегна получаването на травми в клетката и по време на разходка?
Най-често срещаните причини за травми в клетката са различните решетъчни хоризонтални повърхности и колелото за бягане.
Плъховете рядко си нанасят травми помежду си. Все пак, добре е да помислите за няколко изхода в къщичката, която обитават, за да може по-слабият плъх да реагира своевременно, ако бъде притиснат на тясно.
Разбира се, че не трябва в клетката да присъстват предмети с остри краища, стъкло или потенциално отровни вещества.
Ако клетката е много висока, трябва да се помисли как да бъдат разположени етажите (един спрямо друг), така че да се намали до минимум риска от травма при евентуално падане.
По време на разхода следете неотлъчно плъхчето, да не повреди изолацията на някой кабел или да нагризе някой битов предмет. Ако пускате плъх да се разхожда върху високо разположена хоризонтална повърхност (маса, секция, перваз на прозорец), то тогава избягвайте резките движения и внезапни звуци, които може да го уплашат, да загуби равновесие и да падне от високо.
Ако вашият плъх се разхожда свободно из цялото жилище, трябва всички членове на семейството ви внимателно да се оглеждат, за да не го настъпят, особено в по-тъмните места в жилището. Плътно затваряте всички врати и прозорци, защото много лесно може да избяга на вън, а също така го предпазвате от течение.
Внимавайте плъхът да не се добере до мястото, където съхранявате битова химия. Препаратите обикновено имат привлекателна миризма и вкус за плъховете.
Ако отглеждате и други животни в дома си, контактите на плъха с тях да бъдат само във ваше присъствие.
 
Стерилизацията (кастрацията) подобрява ли здравословното състояние и увеличава ли продължителността на живот при плъховете?
Има полза и риск, свързани с отделянето на яйчниците на женските и при кастрацията на мъжките плъхове. Очевидната полза и при двата пола – това е, че повече няма да притежават репродуктивни органи, които понякога предизвикат проблем със здравето в по-късни етапи от живота им.
Премахването на репродуктивните органи при женските плъхове понижава значително възможността от развитие на тумори на млечните жлези и хипофизата, и определено прави невъзможно възникването на рак на матката и генитална микоплазмоза. От друга страна рискът е голям – сложна хирургична операция, при която се отваря коремната кухина. Задължително е да се приложи обща анестезия, която сама по себе си е голям риск.
Кастрацията на мъжките плъхове е често прилагана операция, защото им позволява да се отглеждат заедно с женски, а също така и да се предотврати агресивното им поведение. Ракът на тестисите е рядко срещано заболяване. Самата операция не е толкова опасна, но и тя се извършва под обща анестезия и носи определен риск. Възможни са и следоперативни усложнения.
 
Какви ваксини се прилагат на плъховете?
Плъховете не се ваксинират!
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..30 край 
104466. Jefferysoync
16.10.19
09:47
Amazing stuff, Appreciate it.

lisinopril hctz 10 12.5 mg tab, order - http://lisinopriltrust.com/
<a href="http://lisinopriltrust.com/#">lisinopril 10 mg</a>
lisinopril 5 mg
<a href="http://lisinopriltrust.com/#">lisinopril 20 mg order online</a>
104465. AristarhRap
16.10.19
09:47
[url=http://vole.ahmurki.ru/26537.aspx]онлайн займы на 60 дней[/url]
[url=http://faxikaf.stroynor.ru/2019/10/11_30718.aspx]bicycle uk price[/url]
[url=http://vizyfenu.raypower.ru/oplatit-zaym-dengi-budut.asp]оплатить займ деньги будут[/url]
[url=http://tucijy.ruletycys.ru/2019/10/15-sWoSPj.asp]японка и футболная команда порно видео[/url]
[url=http://ynucep.11trest.ru/10154.php]эротические товары фото[/url]
104464. JakeFirty
16.10.19
09:46
http://galaxyapts.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=liebelib.mobi/movie/439369/blonde-khloe-kapri-rides-the-hard-prick-with-her-trimmed-pussy.html
http://sexybootsandheels.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=liebelib.mobi/movie/91413/sammie-rhodes-now-is-having-sex-with-two-new-lesbian-bitches.html
http://oneidasfordemocracy.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=liebelib.mobi/movie/91656/sexy-ass-brunette-anka-enjoys-in-getting-slammed-hard.html
http://diddystar.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=liebelib.mobi/movie/72610/cute-teen-girl-linda-kiss-is-having-lesbian-sex-with-her-mature-girlfriend-she-is-licking-and-fingering-her-twat.html
http://vtuchkovo.ru/redirect?url=https://liebelib.mobi/movie/235402/amateur-teen-gf-anal-double-penetration-and-facial.html
http://tools.carthain.com/linklist/addLink/liebelib.mobi/movie/463054/skinny-brunette-tanja-teen-fucks-two-dicks-and-enjoys-double-penetration.html
http://cicmailservice.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=liebelib.mobi/movie/253126/horny-boy-fucks-his-busty-mom.html
http://naturalequineminerals.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=liebelib.mobi/movie/142506/young-indian-sits-her-shaved-pussy-on-a-big-cock.html
http://fw4.bluewirecs.ca/LinkClick.aspx?link=https://liebelib.mobi/movie/55575/anya-ivy-riding-big-white-cock-cowgirl-pov-style.html
http://villageofwestclayownersassn.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=liebelib.mobi/movie/794915/tsubaki-house-vintage-an-ultimate-collection-vol1-4.html
http://berich.in/__media__/js/netsoltrademark.php?d=liebelib.mobi/movie/212745/teen-babe-is-not-against-some-hardcore-banging.html
http://www.bikenightusa.com/r.php?r=https://liebelib.mobi/movie/35612/stunning-nesty-gets-the-torbe-treatment.html
http://searchingmagnified.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=liebelib.mobi/movie/167744/young-hot-blonde-teen-fucks-her-man-and-takes-a.html
http://cl710.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=liebelib.mobi/movie/375842/cock-hungry-pregnant-amateur-blonde-chick-takes-on-two-hard-cocks.html
http://xtblogging.yn.lt/index.wml?name=moderator&site=liebelib.mobi/movie/95963/madison-chandler-in-shortie-wants-some.html
http://www.lifeact.jp/mt/mt4i.cgi?id=1&cat=1&mode=redirect&no=1&ref_eid=1698&url=https://liebelib.mobi/movie/42303/hot-massage-and-facial-for-a-sexy-girl.html
http://onlinegiftgallery.in/__media__/js/netsoltrademark.php?d=liebelib.mobi/movie/448091/skinny-brunette-with-small-tits-jennifer-loves-her-sex-toys.html
http://my-pages.net/links2/openurl.php?image=7282&url=https://liebelib.mobi/movie/273767/busty-asian-babe-plays-with-a-huge-dildo-in-webcam.html
https://cs.ezmail.com.tw/click?url=https://liebelib.mobi/movie/136885/ex-gf-revenge-webcam-video-part-8.html&id=el52a8880b424c3
http://www.allvineyard.com/cgi-bin/go.pl?URL=https://liebelib.mobi/donwloader-mp4.html
104463. Matthewpheds
16.10.19
09:33
Terrific postings. Many thanks.

lisinopril no prescription needed - http://lisinopril.fr/
<a href="http://lisinopril.fr/#">lisinopril 20 mg cost</a>
can i buy lisinopril online
<a href="http://lisinopril.fr/#">zestril lisinopril</a>
104462. Michaelspamp
16.10.19
09:31
This is nicely expressed. !

buy lisinopril 10 mg without receipt - http://lisinopriltrust.com/
<a href="http://lisinopriltrust.com/#">zestoretic</a>
lisinopril 20 mg erectile dysfunction
[url=http://lisinopriltrust.com/#]online pharmacy lisinopril[/url]
104461. ScottUtern
16.10.19
09:21
"Guys just made a website for me, look at the link:
<a href=http://trick765.xtgem.com/files/register.html/?site=casinovonline.ru>helpful site</a> Tell me your references. Thanks."
104460. Jefferysoync
16.10.19
09:10
Regards! I enjoy it!

ic lisinopril - http://lisinopriltrust.com/
<a href="http://lisinopriltrust.com/#">lisinopril 5 mg daily</a>
lisinopril withou scrip candian
<a href="http://lisinopriltrust.com/#">why is lisinopril so cheap</a>
104459. Joshuabah
16.10.19
09:09
http://krzychu.com/kotlorem/modules.php?name=Journal&file=display&jid=8464
http://blagmama.ru/forum/index.php?autocom=blog&blogid=653&showentry=3699
http://un-ltd.ru/blogs/notes/kachestvennaya-antigraviynaya-zashchita-kuzova-avtomobiley.php
http://terabyte86.ru/blogs/notes/pervoklassnaya-antigraviynaya-zashchita-kuzova-transportnykh-sredstv.php
http://poemforyou.ru/modules.php?name=Journal&file=display&jid=10436
104458. Matthewpheds
16.10.19
09:04
Kudos. Ample advice.


lisinopril - http://lisinopril.fr/
<a href="http://lisinopril.fr/#">lisinopril hydrochlorothiazide</a>
lisinopril generic equivalent
<a href="http://lisinopril.fr/#">lisinopril 10 mg</a>
104457. Michaelspamp
16.10.19
08:54
Thanks! Ample forum posts.


buy lisinopril 20 mg - http://lisinopriltrust.com/
<a href="http://lisinopriltrust.com/#">lisinopril generic</a>
natural substitute for lisinopril
[url=http://lisinopriltrust.com/#]can you break lisinopril in half[/url]
104456. Gregorynep
16.10.19
08:46
you could look here
[url=https://kristysteens.com/pl/7-amateur-enticing-teen-harper-performing-adorable-blowjob-with-deepthroat.html]Amateur enticing teen Harper performing adorable blowjob with deepthroat[/url]
104455. lucillera11
16.10.19
08:37
Sexy pictures each day
http://porn.aunt.mom.relayblog.com/?amya
full lenght porn vidoes free star wars porn videos minigirls porn gay porn on mac teen dildo lesbian porn
104454. Matthewpheds
16.10.19
08:36
Amazing a good deal of awesome facts.

no prescription online lisinopril hctz - http://lisinopril.fr/
<a href="http://lisinopril.fr/#">zestoretic</a>
lisinopril overdose in children
<a href="http://lisinopril.fr/#">lisinopril 20 mg</a>
104453. Jefferysoync
16.10.19
08:33
Thanks! I appreciate it!

buy lisinopril 30 mg - http://lisinopriltrust.com/
<a href="http://lisinopriltrust.com/#">ordering lisinopril online</a>
lisinopril price without insurance
<a href="http://lisinopriltrust.com/#">lisinopril hydrochlorothiazide</a>
104452. Michaelspamp
16.10.19
08:17
Nicely put, Cheers.

Lisinopril usa - http://lisinopriltrust.com/
<a href="http://lisinopriltrust.com/#">lisinopril generic</a>
efectos secundarios de lisinopril
[url=http://lisinopriltrust.com/#]no perscription lisinoprill[/url]
104451. AlejandroPet
16.10.19
08:12
http://logicodds.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
https://deai.mistynet.jp/01/out.cgi?id=iikoii&url=https://mushusei.me/
http://imexgroup.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://sever.de/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://mywirelessrep.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://my-travel-mate.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
https://mybodygalleryformen.com/clearsearch.php?Goto=https://mushusei.me/
http://abuse.kukuiessential.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://axaadvisors.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://www.hqasianxxx.com/cgi-bin/atc/out.cgi?id=37&l=top&u=https://mushusei.me/
http://teachabhaile.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://bio-microtech.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://pinnaclesportsaffiliates.eu/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://jeanfresh.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://electrical-supply.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
https://anonymz.com/?https://mushusei.me/
http://tunisianoo.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://theostrichman.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://wolframkids.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
http://insurancepolicyanalysis.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mushusei.me
104450. Michaeltip
16.10.19
08:08
Wonderful material. Cheers!

order lisinopril hctz
<a href="http://lisinopriltrust.com/">lisinopril 10 mg</a>
how to order lisinopril
[url=http://lisinopriltrust.com/]buy lisinopril 12.5[/url]
104449. Matthewpheds
16.10.19
08:08
You actually reported it superbly.

get lisinopril - http://lisinopril.fr/
<a href="http://lisinopril.fr/#">zestril</a>
lisinopril mg dosage
<a href="http://lisinopril.fr/#">prinivil</a>
104448. Davidben
16.10.19
08:04
This is nicely said. .

lisinopril online cheap
<a href="http://lisinopriltrust.com/">lisinopril</a>
no prescription online lisinopril hctz
[url=http://lisinopriltrust.com/]lisinopril medication[/url]
104447. Jefferysoync
16.10.19
07:56
Thanks a lot, Valuable information.

order lisinopril online - http://lisinopriltrust.com/
<a href="http://lisinopriltrust.com/#">lisinopril hydrochlorothiazide</a>
no prescription online lisinopril hctz
<a href="http://lisinopriltrust.com/#">lisinopril generic</a>
104446. VeniaminFag
16.10.19
07:47
[url=http://jipanoviw.stroynor.ru/2019-10-11/81800.asp]over the counter viagra ontario[/url]
[url=http://zifyma.ahmurki.ru/XmyROP.php]liliana moreno все порноролики[/url]
[url=http://pora.beward-altai.ru/aston-martin-price-uk.html]aston martin price uk[/url]
[url=http://zilawevu.geronimos.ru/dYO.htm]compare sildenafil vardenafil tadalafil[/url]
[url=http://atuga.gorodpizzinn.ru/2019-10-15_otBXmUs1.asp]barclays uk alpha fund share price[/url]
104445. Stevenkep
16.10.19
07:41
Amazing stuff. Kudos!

cheap lisinopril 40 mg
<a href="http://lisinopriltrust.com/">how to order lisinopril-hctz</a>
mexico pharmacy online lisinopril
[url=http://lisinopriltrust.com/]buy lisinopril 40 mg tablet[/url]
104444. Michaelspamp
16.10.19
07:41
You have made your stand quite clearly!.

buy lisinopril online
<a href="http://lisinopriltrust.com/">zestoretic</a>
buy lisinopril 40 mg tablet
[url=http://lisinopriltrust.com/]lisinopril no prescription needed[/url]
104443. Matthewpheds
16.10.19
07:38
Cheers! Very good information!

lisinopril tablets online
<a href="http://lisinopril.fr/">zestril</a>
cost of lisinopril without insurance
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril 5 mg</a>
104442. paulinehl4
16.10.19
06:43
My new hot project|enjoy new website
http://saxygalrs.bestsexyblog.com/?kaley
hair porn tube horse porn video clips cock ring double penetraion porn all overe porn thumbs porn atp
104441. PatrickDrumn
16.10.19
06:43
http://www.oldervagina.com/cgi-bin/atx/out.cgi?id=21&trade=https://nesaporn.mobi/moviez/integra/
http://gt-irl.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=nesaporn.mobi/tube/174332/sexy-babe-banana-fucking-2/
http://www.magnoliaplace.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=nesaporn.mobi/moviez/mom-and-son-sote-same-xxxmovi/
http://vivendo-da-web.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=nesaporn.mobi/tube/484504/lesbo-fingering-and-ass-licking-with-sweet-brunette-dillion-harper/
http://njcourtsonline.cc/__media__/js/netsoltrademark.php?d=nesaporn.mobi/tube/179961/hot-oiled-up-teen-in-bedroom/
http://gondor.ru/go.php?url=https://nesaporn.mobi/tube/100049/glamour-video-clip-showing-stacey-lewis-getting-fucked/
http://hauseinc.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=nesaporn.mobi/tube/393370/small-tit-ebony-babe-with-perfect-ass-gets-fucked-hard-by-horny-white-dude/
http://www.aurens.or.jp/apri/rssrd/link.php?site=http://www.aurens.or.jp/apri/webinfo/gs/news.php&url=https://nesaporn.mobi/tube/303529/cfnm-threesome-with-hung-stud/
http://socalbirding.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=nesaporn.mobi/tube/309161/college-girl-enjoys-serious-inches-in-her-slutty-mouth/
http://surabayateak.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=nesaporn.mobi/moviez/nice-asian-big-tit-riding-dildo/
http://sites.sikkertrafik.dk/skole/undervisning/cp/sikkercyklist/kapitel-4.aspx?returnurl=https://nesaporn.mobi/tube/432787/big-breasted-mature-babe-services-a-giant-dick-in-pov/
http://www.solocunts.com/crtr/cgi/out.cgi?s=60&l=thumbs&u=https://nesaporn.mobi/tube/403229/doggy-style-interracial-slamming-with-hot-african-babe-and-big-white-cocked-stud/
http://eckclergy.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=nesaporn.mobi/tube/265719/allie-haze-and-mercedes-carrera-at-mommys-girl/
https://www.savemoneyindia.com/url.php?go=https://nesaporn.mobi/tube/9119/busty-annakay-and-her-friend-got-their-pussies-pounded/
http://zeo-audio-visual.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=nesaporn.mobi/tube/58282/buxom-whore-peta-jensen-gets-screwed-by-the-bailiff/
http://www.plazalivingcenter.com/SearchPoint/redir.asp?reg_id=pTypes&sname=/searchpoint/search.asp&lid=1&sponsor=COM&url=https://nesaporn.mobi/tube/53568/natsuki-shino-teasing-her-jelly-bean-till-orgasm/
http://www.jd2b.com/cgi-bin/clicks/redirect.cgi?link=https://nesaporn.mobi/tube/404789/spread-them-lips/
http://go.blog-theme.ir/index.php?url=https://nesaporn.mobi/tube/453559/hot-blonde-samantha-saint-is-not-saint-at-all/
http://medmolds.com/index.php/blog/nesaporn.mobi/tube/304812/banana-smoothie-inside-her-teen-pussy/
http://mburdettelaw.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=nesaporn.mobi/tube/800564/amazing-xxx-movie-creampie-wild-only-for-you/
104440. Matthewpheds
16.10.19
06:19
You actually stated it terrifically.

order lisinopril from canada
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril generic</a>
buy lisinopril hctz 20 12.5 mg
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril medication</a>
104439. Ivanutill
16.10.19
05:48
[url=http://amalenex.startstock.ru/2019-10-08-blackberry-z10-uk-used-price.php]blackberry z10 uk used price[/url]
[url=http://cosujy.startstock.ru/hFIA.htm]ххх-рассказы порно-рассказы[/url]
[url=http://binyk.armpr.ru/2019/10/09-friske-porno-onlayn.php]фриске порно онлайн[/url]
[url=http://kusezo.kolgotkiplus.ru/2019/10/05_19602.aspx]микро заем без процентов[/url]
[url=http://xalyq.kolgotkiplus.ru/28499.asp]wikipedia omeprazole 20 mg[/url]
104438. Matthewpheds
16.10.19
05:45
Thanks. Wonderful information.

lisinopril mgs
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril 40 mg</a>
where to buy lisinopril
<a href="http://lisinopril.fr/">cheap lisinopril</a>
104437. JasonUrinc
16.10.19
05:35
You made your point very nicely!!

buy lisinopril 30 no prescription
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril 10 mg</a>
lisinopril mg tablet
[url=http://lisinopril.fr/]lisinopril hydrochlorothiazide[/url]
104436. Ahmadblarf
16.10.19
05:30
Seriously lots of beneficial material!

lisinopril no prescription needed
<a href="http://lisinopril.fr/">prinivil</a>
buy lisinopril no prescription
[url=http://lisinopril.fr/]how to order lisinopril-hctz[/url]
104435. Normanrog
16.10.19
05:26
Professional cleansing today is much more than simply cleaning: modern devices, resources and also procedures of work switch it right into a genuine sophisticated process that significantly changes the traditional understanding of what it indicates to definitely "tidy".

In home cleaning services - excellent
[url=https://maidsmanhattan.club/maids-downtown/]proff maid down town[/url]
- it's simple, convenient and also budget-friendly with our business.
Trust the cleanliness leaders to house cleaning Brooklyn! We make use of expert soaps as well as technological tools of worldwide makers in our job and perform an outstanding work along with cleansing of any sort of complication.

[url=https://maidsmanhattan.club/][size=8]Housekeeping employment manhattan[/size][/url]

Participation along with the company is the sponsor of an impressive, profitable and efficient cleaning of expert residence cleaning and neighboring regions. Currently, property cleaning company from our business are made use of in New Shirt. Cherish as well as you the true benefits and efficient perks of our service proposal.

Through authorizing a long-lasting solution agreement along with our team, you are going to be able to desert the demand to maintain a sizable personnel of technological team, which, consequently, will maximize costs. The cost of the facility, daily, general house cleaning of Staten Isle, conducted through our employees, are going to consistently be less than the cost of wages for cleansers, the acquisition of cleaning products and tools.

[size=6]House cleaning websites nyc[/size]

Leave behind an ask for on the web site, specify your title or even firm name, connect with telephone number as well as date of intended cleaning, leave your wants and also requirements in a notification to the manager if required, after that our expert will certainly call you in the shortest opportunity and define the date, time and also place of work!
104434. Emilyaparf
16.10.19
05:17
http://pds-meter.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sakurajav.mobi
http://n2ch.net/x?u=https://sakurajav.mobi/&guid=ON
http://anchorwall.de/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sakurajav.mobi
http://xbx.kingranchsaddle.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sakurajav.mobi
http://www.allnantucket.com/cgi-bin/go.pl?URL=https://sakurajav.mobi/
http://www.abk-soft.com/redirect.php?a=https://sakurajav.mobi/
http://kingsleyperkins.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sakurajav.mobi
http://elvesgonebad.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sakurajav.mobi
http://blog.thaiza.com/goto.php?u=https://sakurajav.mobi/
http://rk-stud.ru/forum/go.php?https://sakurajav.mobi/
http://technofirma.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sakurajav.mobi
https://ukhour.com/go.php?url=https://sakurajav.mobi/
http://teen-solo.com/cgi-bin/out.cgi?id=130&l=top_top&req=1&t=100t&u=https://sakurajav.mobi/
http://goldankauf-engelskirchen.de/out.php?link=https://sakurajav.mobi/
http://naukrihr.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sakurajav.mobi
http://powersaver.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sakurajav.mobi
http://www.eurogirls17.com/cgi-bin/at3/out.cgi?id=724&tag=toplist&trade=https://sakurajav.mobi/
http://hostcommissions.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sakurajav.mobi
http://cnzhijie.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sakurajav.mobi
http://skytag.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sakurajav.mobi
104433. AnthonyMam
16.10.19
05:11
Excellent forum posts. Thank you.

lisinopril 30 mg tablet
<a href="http://lisinopril.fr/">ic lisinopril</a>
efectos secundarios de lisinopril
[url=http://lisinopril.fr/]zestoretic[/url]
104432. Matthewpheds
16.10.19
05:11
You explained this perfectly.

lisinopril tablets online
<a href="http://lisinopril.fr/">buy lisinopril online</a>
lisinopril 10 mg cost
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril hctz 10-12.5 mg</a>
104431. OksanaOxymn
16.10.19
05:10
Приглашаем зарабатывать Криптовалюту ЕТН необычным способом, каких ещё не было в интернете. Не инвестиции. Не матрица. Здесь каждому участнику предоставляется возможность ПОСТРОИТЬ СВОЙ БИЗНЕС с минимальными финансовыми вложениями ($1 в месяц или $12 в год НА ОДИН КАБИНЕТ). Проект рассчитан на долгосрочную работу, поэтому ваш доход будет расти постепенно: от $1 до очень внушительных сумм. (ОГРОМНЫХ СУММ). По прогнозам опытных аналитиков-биржевиков, криптовалюта Биткоин (ВТС) уже в недалёком будущем может дойти до миллиона долларов США. Соответственно и нижестоящие криптовалюты такие как Эфириум (ETH), Лайткоин (LTC) и т.д. будут идти следом. И это не удевительно, если электронные деньги постепенно вытесняют обычные бумажки. Не надо забывать и 2009 год, когда за один доллар США можно было купить совсем не известные на тот период 1300 биткоинов(!). Пользователи, которые пытались что то заработать в инвестициях, матрицах, на форекс или прочих денежных поборах, уже давно побросали всё и перешли в нашу Компанию где счастливы и успешно с нами зарабатывают. Ознакомиться [url=https://stacross-synhros.ru][b]можно тут[/b][/url]

[img]https://stacross-synhros.ru/uploads/3874834465.png[/img]
104430. Edwardhok
16.10.19
04:40
Our company offers a wide variety of pills. Look at our health contributing website in case you want to strengthen your health. [url=https://3o.infomedonline.site/es/donde-comprar-fluoxetine-en-castellon-50918.html]https://3o.infomedonline.site/es/donde-comprar-fluoxetine-en-castellon-50918.html[/url] Our company offers a wide variety of healthcare products. Look at our health contributing portal in case you want to strengthen your health. [url=https://9ol.infomedonline.site/en/i-want-to-purchase-antabuse-61812.html]https://9ol.infomedonline.site/en/i-want-to-purchase-antabuse-61812.html[/url] Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health website in case you want to strengthen your health with a help health products. [url=https://6fl4.infomedonline.site/it/sildalis-20-mg-tadalafil-prezzo-31684.html]https://6fl4.infomedonline.site/it/sildalis-20-mg-tadalafil-prezzo-31684.html[/url] Our company offers safe weight loss products. Visit our health contributing portal in case you want to improve your health. [url=https://2kl6.infomedonline.site/it/clomid-senza-ricetta-svizzera-28527.html]https://2kl6.infomedonline.site/it/clomid-senza-ricetta-svizzera-28527.html[/url] Our company provides a wide variety of non prescription products. Take a look at our health contributing website in case you want to look better. https://pg9.infomedonline.site/de/zithromax-kaufen-nicht-online-75238.html Our company offers supreme quality pharmacy. Take a look at our health contributing website in case you want to strengthen your health. [url=https://1o1t.infomedonline.site/nl/baclofen-online-nm-tax-68235.html]https://1o1t.infomedonline.site/nl/baclofen-online-nm-tax-68235.html[/url]
Our company provides a wide variety of non prescription products. Visit our health website in case you want to to improve your health with a help health products. [url=https://5fb.infomedonline.site/sv/rea-nolvadex-uk-online-27085.html]https://5fb.infomedonline.site/sv/rea-nolvadex-uk-online-27085.html[/url] Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Look at our health website in case you want to to feel healthier with a help of health products. [url=https://5vj8.infomedonline.site/da/billig-propranolol-kosten-76328.html]https://5vj8.infomedonline.site/da/billig-propranolol-kosten-76328.html[/url] Our company offers generic pharmacy. Look at our health contributing website in case you want to feel healthier. [url=https://56wr.infomedonline.site/fi/motilium-verkossa-zmaj-55635.html]https://56wr.infomedonline.site/fi/motilium-verkossa-zmaj-55635.html[/url] Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Visit our health portal in case you want to to improve your health with a help of generic supplements. https://4dt3.infomedonline.site/sv/levitra-priser-fiskarhedenvillan-97668.html Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health site in case you want to look healthier with a help of health products.
104429. Matthewpheds
16.10.19
04:37
Nicely put. Appreciate it!

can i buy lisinopril online
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril combinations</a>
what does lisinopril 5 mg look like
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril medication</a>
104428. jillwr4
16.10.19
04:08
Sexy teen photo galleries
http://quantumporn.amandahot.com/?ellen
free porn freeveiw movies flintson porn simpson porn video free boobs a poppin porn videos katie price porn vieos
104427. Matthewpheds
16.10.19
04:04
Many thanks. I appreciate it!

lisinopril tablets online
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril 5 mg</a>
can i order lisinopril online
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril 20 mg</a>
104426. EmmaJoica
16.10.19
03:52
http://trick765.xtgem.com/load?cat=symbian_games&dir=S60_3rd_Edition&file=Global_Cricket.sis&site=simozo.mobi/&logo=&country=INDIA&name=
http://wolframkids.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://thenooktablet.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://cashpartner.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://mine-game.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://downtoearthliving.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://alternate-ad-url.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://davidanthonysmith.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
https://chisagocountypress.com/Redirect.asp?UID=28355095&SubSectionID=2&NonRotatingAdID=12&LinkURL=https://simozo.mobi/
https://www.ratingfx.com/redirect.php?url=https://simozo.mobi/
http://landidyll2012.h-w-s.com/linkto.cfm?h=ED254A9F-3048-22AB-57940EF0D0CC9F50&u=https://simozo.mobi/
http://hqfreesex.com/cgi-bin/crtr/out.cgi?id=501&l=top_top&u=https://simozo.mobi/
http://akomps.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://rated100.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://oftheeagle.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://nationstarsnewportbeach.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://jogjatemplate.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://www.unife.org/modules/mod_jw_srfr/redir.php?url=https://simozo.mobi/
https://www.gardasee.de/homepage.php?url=https://simozo.mobi/
http://www.ladas.gr/pharma/getdata/redirect.aspx?URL=https://simozo.mobi/
104425. FilatLap
16.10.19
03:49
[url=http://kajuwys.city-vape.ru/61367.asp]юных кисок порно онлайн[/url]
[url=http://owepukeq.raypower.ru/2019/10/07_russkie-zrelye-golye-jeny-prislannoe-foto.php]русские зрелые голые жены присланное фото[/url]
[url=http://hyki.qakysepy.ru/ofasawoqu/]женщина и мальчик порно фото[/url]
[url=http://olafo.gotika-tur.ru/pQn6BhhIZ.aspx]sildenafil teva canada[/url]
[url=http://ypyqiri.stroynor.ru/2019/10/11-82216.php]фото порно мулаток posting rules[/url]
104424. Matthewpheds
16.10.19
03:30
Thanks a lot. Fantastic information.

can you break lisinopril in half
<a href="http://lisinopril.fr/">zestoretic</a>
lisinopril hydrochlorothiazide online
<a href="http://lisinopril.fr/">zestoretic</a>
104423. Michaeltip
16.10.19
03:04
You revealed this perfectly.

order lisinopril hctz
<a href="http://lisinopriltrust.com/">lisinopril medication</a>
purchase lisinopril 40 mg
[url=http://lisinopriltrust.com/]inexpensive lisinopril[/url]
104422. Davidben
16.10.19
02:58
Very good tips. Many thanks.

lisinopril online
<a href="http://lisinopriltrust.com/">prinivil</a>
buy lisinopril 10 mg uk
[url=http://lisinopriltrust.com/]zestril[/url]
104421. Jefferysoync
16.10.19
02:58
Wonderful facts, Regards!

where can i buy lisinopril
<a href="http://lisinopriltrust.com/">lisinopril 10mg</a>
mexican lisinopril hctz 20 25
<a href="http://lisinopriltrust.com/">lisinopril side effects</a>
104420. Matthewpheds
16.10.19
02:56
This is nicely expressed. !

lisinopril online
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril generic</a>
purchase lisinopril
<a href="http://lisinopril.fr/">prinivil medication</a>
104419. ElzaZep
16.10.19
02:53
Тут [url=https://escortgerl.com]ростов на дону проститутки район[/url]
Все проститутки Ростова, разместившие на нашем сайте свои фото и анкеты, тщательно проверены. К Вам приедет конкретная проститутка, которую вы нашли на сайте. Анкета может быть создана и заполнена любой информацией и не обязательно настоящей. Для этого на нашем сайте Вы можете оставить отзыв и оценить каждую проститутку в Ростове-на-Дону. Отзывы посетителей нашего сайта, помогут Вам убедиться, что лучшие и реальные проститутки Ростова находятся у нас на сайте!
104418. saundrank11
16.10.19
02:53
Hardcore Galleries with hot Hardcore photos
http://ponrvideonew.jsutandy.com/?natalie
catoon porn videos patry porn tube sri lanka porn torrent view free porn vidio hungarian gay porn
104417. Stevenkep
16.10.19
02:41
Useful write ups. Appreciate it!

lisinopril no prescription
<a href="http://lisinopriltrust.com/">lisinopril 50 mg</a>
purchase lisinopril
[url=http://lisinopriltrust.com/]lisinopril hydrochlorothiazide[/url]
104416. Madisontum
16.10.19
02:26
http://blog.ea360.com/go.asp?url=https://www.simozo.net/
http://rajabaja.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://acecomsolutions.co.uk/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://forefrontmedicine.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://www.catshelter.be/forward.php?url=https://www.simozo.net/
http://www.epiframe.com/startseite/counter.php?link=https://www.simozo.net/
http://myweb.chonnam.ac.kr/~klib/xe/index.php?mid=bbs&search_target=tag&search_keyword=https://www.simozo.net/&listStyle=webzine&sort_index=voted_count&order_type=desc&page=1&document_srl=73400
http://minishooz.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://videoregards.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://www.feuerwehr-unterhaching-online.de/pages/gaestebuch/go.php?url=https://www.simozo.net/
http://images.google.fr/url?q=https://www.simozo.net/
http://webean2.net/www/bhsfb/sponsors/redirect.asp?url=https://www.simozo.net/
http://www.kissporntube.com/te3/out.php?s=100,75&u=https://www.simozo.net/
http://stop-tabac.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://www.esllearn.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://floodzonereview.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
https://lcu.hlcommission.org/lcu/pages/auth/forgotPassword.aspx?Returnurl=https://www.simozo.net/
http://fraxjetownership.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://thenursingshortage.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://www.nicomi.jp/bin/link_cnt?user_code=00003810&url=https://www.simozo.net/
104415. Jefferysoync
16.10.19
02:23
Nicely put. With thanks!

lisinopril 5mg no prescription
<a href="http://lisinopriltrust.com/">order lisinopril canada</a>
buy lisinopril 10 mg without receipt
<a href="http://lisinopriltrust.com/">prinivil medication</a>
104414. Matthewpheds
16.10.19
02:22
Thanks. I value it!

lisinopril combinations
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril 10 mg</a>
buy lisinopril 30 no prescription
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril 10mg</a>
104413. Igorwem
16.10.19
01:50
[url=http://agab.stroynor.ru/pqKL.asp]частное порно зрелых нудистов[/url]
[url=http://ygolulyti.beward-altai.ru/chastnoe-porno-foto-vremen-sssr.asp]частное порно фото времен ссср[/url]
[url=http://isg-proect.ru/2019/10/06_87450.php]эрик каникулы в мексике снимается в порно[/url]
[url=http://amoxo.mf-sfera.ru/2019-10-12_7973.aspx]фото порно с блядями в возрасте[/url]
[url=http://cafux.gevik.ru/939783/]порно без смс онлайн беркова[/url]
104412. Jefferysoync
16.10.19
01:49
Cheers! A lot of information!


can you get high off of lisinopril
<a href="http://lisinopriltrust.com/">lisinopril 20 mg</a>
lisinopril 20mg no prescription
<a href="http://lisinopriltrust.com/">zestril</a>
104411. Matthewpheds
16.10.19
01:48
Thanks a lot! Useful stuff.

lisinopril 10 mg no prescription
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril 5 mg</a>
lisinopril 40 mg 4214
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril medication</a>
104410. Jefferysoync
16.10.19
01:13
Kudos, A good amount of tips.


buy lisinopril
<a href="http://lisinopriltrust.com/">prinivil medication</a>
lisinopril 2.5 mg
<a href="http://lisinopriltrust.com/">prinivil medication</a>
104409. Matthewpheds
16.10.19
01:12
Great data. Regards!

lisinopril mgs
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril hctz</a>
lisinopril 5mg tablets
<a href="http://lisinopril.fr/">prinivil medication</a>
104408. avaoj1
16.10.19
00:59
New sexy website is available on the web
http://latino.porn.bestsexyblog.com/?jaycee
free erotic xxx movies and porn free russian porn girls international club porn porn rene bond porn mature women and teens
104407. OliviaAcisk
16.10.19
00:57
http://www.venicehotel.org/ita/go.html?url=tomodachinpo.mobi/&father=23270183
http://www.hk-pub.com/forum/dedo_siteindex.php?q=</form><a+href=//tomodachinpo.mobi/
http://docuprint.solutions/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://www.luna-lounge.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://jessicafishwick.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://mh6.cyberlinkenews.com/a/click.asp?url=https://tomodachinpo.mobi/
http://renaware.net/renaware-consultant/product-category/utensilios-de-cocina?linkname=utensiliosdecocina&langid=sp&origdomain=tomodachinpo.mobi/&showname=Ricardo+Santa+Cruz
http://www.freegrannyporn.info/cgi-bin/atc/out.cgi?id=130&u=https://tomodachinpo.mobi/
http://potthof-engelskirchen.de/out.php?link=https://tomodachinpo.mobi/
http://www.bloodpressureuk.org/mediacentre/Newsreleases/Sunlightlowersbloodpressure?came_from=https://tomodachinpo.mobi/
http://thistleandshamrock.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://berkshirehathawaycarolina.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://air2000.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://cotlamani.com/wp-content/plugins/AND-AntiBounce/redirector.php?url=https://tomodachinpo.mobi/
http://ultina.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://asterhealth.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
https://live.campaignmo.com/api/click/29690/18399179?url=https://tomodachinpo.mobi/
http://www.zaptoys.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://foreverproxy.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://kreepost.com/go/?https://tomodachinpo.mobi/
104406. Michaelspamp
16.10.19
00:42
Fantastic advice. Appreciate it.

order lisinopril
<a href="http://lisinopriltrust.com/">prinivil medication</a>
lisinopril buy online no prescription
[url=http://lisinopriltrust.com/]lisinopril hydrochlorothiazide[/url]
104405. Jefferysoync
16.10.19
00:36
Thanks, Helpful information.

lisinopril 10 mg watson
<a href="http://lisinopriltrust.com/">cost of lisinopril without insurance</a>
buy lisinopril hctz online
<a href="http://lisinopriltrust.com/">lisinopril 20 mg</a>
104404. Matthewpheds
16.10.19
00:36
Wonderful material. Thank you!

lisinopril hctz from canada
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril tablets</a>
lisinopril no prescription needed
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril 5 mg</a>
104403. JasonUrinc
16.10.19
00:31
Truly a lot of amazing advice.

cheap lisinopril
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril 10mg</a>
lisinopril overdose death
[url=http://lisinopril.fr/]buy lisinopril online uk[/url]
104402. Ahmadblarf
16.10.19
00:25
Truly lots of good data.

buy lisinopril 30 mg
<a href="http://lisinopril.fr/">buy lisinopril online canada</a>
can i order lisinopril online
[url=http://lisinopril.fr/]lisinopril 20 mg cheap[/url]
104401. Arturo1993grild
16.10.19
00:23
Смотреть фильмы онлайн, новинки фильмов, лучшее чем в интернете без рекламы Kinotok в качестве 720р1080р


[url=http://kinotok.me/32311-golyj-pistolet-2-1-2-zapah-straha-1991-bdrip-720p.html]голый пистолет 2[/url]
104400. AnthonyMam
16.10.19
00:12
Cheers, Ample material!


lisinopril side effects
<a href="http://lisinopril.fr/">lisinopril sales</a>
lisinopril-hctz
[url=http://lisinopril.fr/]lisinopril 20 mg[/url]
104399. Michaelspamp
16.10.19
00:05
Seriously a lot of awesome material.

lisinopril 20mg online pharmacy
<a href="http://lisinopriltrust.com/">buy lisinopril without prescription</a>
lisinopril 10 mg side effects
[url=http://lisinopriltrust.com/]lisinopril 10 mg[/url]
104398. Jefferysoync
15.10.19
23:59
Superb write ups. Thanks!

lisinopril price without insurance
<a href="http://lisinopriltrust.com/">how to buy lisinopril</a>
lisinopril overnight delivery
<a href="http://lisinopriltrust.com/">prinivil medication</a>
104397. donaldju2
15.10.19
23:49
Browse over 500 000 of the best porn galleries, daily updated collections
http://schoolsexeygirl.shortxxxclips.allproblog.com/?martha
micah moore porn star mom suduces son porn clip porn site dust lesbian for women porn porn share mobile
104396. Evseywep
15.10.19
23:45
[url=http://okacuqoqo.armpr.ru/2019-10-09-ebNVxrsu6.php]займы счет бухгалтерского учета[/url]
[url=http://uxinizu.raypower.ru/2019/10/07-jRxt.aspx]фото порно пожилых учительниц[/url]
[url=http://odowupu.raypower.ru/2019-10-07-golye-rossiyskie-znamenitosti-mujchiny.asp]голые российские знаменитости мужчины[/url]
[url=http://becebetab.specavtobaza-orel.ru/28195.aspx]актеры зв в порно фильмах[/url]
[url=http://emycy.isg-proect.ru/buy-vw-parts-online-uk.html]buy vw parts online uk[/url]
104395. AnthonyNab
15.10.19
23:44
[url=http://365porno.pro/]http://365porno.pro/[/url] порно 365 мулатки
[url=http://365porno.pro/video/1708/]Секс от первого лица с симпатичной Кирой Адамс глотающей сперму[/url]
[url=http://365porno.pro/video/17753/]Сдобренные маслом сисяндры Стэйси Джэй не оставят тебя равнодушным[/url]
[url=http://365porno.pro/video/10583/]Охранник жарит старую мачеху и её плаксивую падчерицу[/url]

[url=http://365porno.pro/video/19952/]Колоритный чувак в лосинах трахает дочку своей подруги Бэйли Брук[/url]
[url=http://365porno.pro/video/10285/]Откормленная Амилия Оникс шантажирует отчима на трах - ПОВ[/url]
[url=http://365porno.pro/video/7090/]Шикарная Эш Холливуд трахается со своим мужиком как в последний раз[/url]
104394. AnthonyFak
15.10.19
23:28
"Guys just made a web-site for me, look at the link:
<a href=https://www.google.cn/url?sa=t&url=http%3A%2F%2F3xmobislots.ru>check over here</a> Tell me your references. THX!"
104393. glodkix
15.10.19
22:51
Сугодня купил базу для прогона хрумером wp с коментами очень даволен если кому надо адрес сайта http://seoprofisional.ru короче я очень доволен)) все цены и обьемы есть на этом сайте !!!всем рекаминдую купил здесь

[url=http://seoprofisional.ru ]ТРАСТОВЫЕ БАЗЫ ДЛЯ ХРУМЕРА[/url]
104392. LeslieVob
15.10.19
22:50
<p>
<strong>UPaySystem</strong> is an online payment gateway system script made with PHP & MySQL. Wanna start your own payment gateway like <strong>PayPal, Perfect Money, Bitcoin</strong> or other’s. Than <strong>UPaySystem</strong> is the best solution for you. you can start your own payment gateway system just 5 minutes. It is responsive and fully dynamic. easy to controll full system. You can manage Tax, Registration, SMS & Email Notification, Withdraw and Deposite.<br />
<br />
<u><strong>List of features:</strong></u><br />
<br />
<em>Transfer funds anonymously worldwide using your email address;<br />
Request funds;<br />
Payment transactions;<br />
Deposit with prepaid cards;<br />
Instant Ordering;<br />
API support for sellers;<br />
Multilingual;<br />
Multicurrency;<br />
Etc.</em>
</p>
<hr />
<p>
<br />
<u><strong>Functional:</strong></u></p>
<ul>
<li>Sending a request and receiving cash</li>
<li>Deposit and Withdrawal</li>
<li>Payment transactions</li>
<li>Advanced Security System</li>
<li>Making simple orders of goods</li>
<li>Multilingual</li>
<li>Geo targeting</li>
<li>API support</li>
<li>Multicurrency</li>
<li>Currency conversion</li>
<li>Auto update currency rates</li>
<li>etc.</li>
</ul>
<hr />
<p>
The demo version can be found <a href="https://psdemo.4wdp.com/">HERE</a><br />
Contact: <a href="https://lk.4wdp.com/page/contact">HERE</a>
</p>
104391. TimothyFrumP
15.10.19
21:58
Как застраховать гаджет получить возмещение в Украине http://icover.in.ua От падений, кражи, пожара, утопления. Защита для iPhone: как застраховать айфон. Новая услуга в Украине застраховать купленное устройство (айпед, айфон, макбук, часы). Apple Cover Киев Apple Store Айфон 10, Айфон 12, Айфон 11 iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone Xr, iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPad Air 3, iPad Pro 12.9, iPad Mini 5, iMac, AirPods, Watch Series 4, Watch Series 5, MacBook Air, TV. Дополнительная гарантия, защита айона icover Украина
104390. Spiridonsweni
15.10.19
21:35
[url=http://ozaq.isg-proect.ru/kredity-i-zaymy-plohoy-istorii-meleuze.aspx]кредиты и займы плохой истории мелеузе[/url]
[url=http://axozokez.artbagetspb.ru/41731/wyqaci/index.html]займ денег избербаш[/url]
[url=http://lirasyf.gotika-tur.ru/lWHMS.aspx]mentos порно реклама[/url]
[url=http://uden.bm777.ru/CaXy7C6.asp]фото голой хлоя беннет[/url]
[url=http://onyw.guxavidav.ru/2018-11-15_GnH45JLee.html]фото обнаженной маши из универа[/url]
104389. Richardnuaky
15.10.19
20:05
"Guys just made a web-site for me, look at the link:
<a href=https://www.google.tm/url?sa=t&url=http%3A%2F%2F1xmobislots.ru>internet</a> Tell me your references. Thanks."
104388. YaroslavFaf
15.10.19
19:34
[url=http://inakajuvy.gorodpizzinn.ru/205728/voyti-bank-onlayn-sberbank.htm]войти банк онлайн сбербанк[/url]
[url=http://jyhyce.autofars.ru/2019/10/14/buy-funny-t-shirts-online-uk.php]buy funny t-shirts online uk[/url]
[url=http://gajizok.park68.ru/65463.html]фото голой анджелины джоли[/url]
[url=http://dekyky.park68.ru/70189.htm]buy tobacco online uk[/url]
[url=http://culodyj.twins-dance.ru/2019/10/09/770Aso.htm]ьалолетки секс с мамами расказы порно[/url]
104387. Ruslanwag
15.10.19
19:26
Минут пять серфил контент сети, случайно к своему восторгу заметил четкий веб-сайт. Я про него: [url=http://club4x4.kz/viewforum.php?f=7]4x4 ?аза?станды? форумы[/url] . Для нас этот сайт оказал незабываемое впечатление. Удачи!
104386. DavidKap
15.10.19
18:06
Вечером изучал содержимое интернет, случайно к своему удивлению увидел познавательный ресурс. Вот: [url=https://csgofart.ru/]Рулетка кс го[/url] . Для моих близких вышеуказанный ресурс явился весьма неплохим. Всем пока!
104385. Hristoforbus
15.10.19
17:36
[url=http://pinadeb.gotika-tur.ru/mseXZdqpY.htm]яна студилина порно фото[/url]
[url=http://qaloxu.beward-altai.ru/2019-10-04/D18fBUs.htm]champagne price comparison uk[/url]
[url=http://ironyxiwy.raypower.ru/porno-film-krutoy-zames-661612.asp]порно фильм крутой замес[/url]
[url=http://mobi.artbagetspb.ru/2019-10-15/etosegaky.php]average uk petrol price history[/url]
[url=http://okodufun.armpr.ru/2019-10-09/mikrozaymy-na-kartu-kari-club.aspx]микрозаймы на карту kari club[/url]
104384. adriangm2
15.10.19
17:01
New super hot photo galleries, daily updated collections
http://sexygratuit.bestsexyblog.com/?stella
hacked paswwords for indian porn site igor porn star free sensual porn brazilian ass licking lesbians porn nu vista porn
104383. meganvt18
15.10.19
16:43
Browse over 500 000 of the best porn galleries, daily updated collections
http://bubblegirlsporn.bestsexyblog.com/?alysha
couple friendly soft porn free baby gay porn porn movie cinema porn pelosi online video thumbs galleries porn xxx comics
104382. socorrovi2
15.10.19
16:06
Girls of Desire: All babes in one place, crazy, art
http://asiansluts.xblognetwork.com/?alice
free porn by genre 2007 adult porn movies torrent milf ass porn pic galleries bbw porn photos ts tg porn black
104381. darrelleo69
15.10.19
15:16
Nude Sex Pics, Sexy Naked Women, Hot Girls Porn
http://japan.porn.bestsexyblog.com/?juliette
shhot porn video mom flash video porn young boys porn free top black free porn sites porn free gay sites
104380. ashleykq60
15.10.19
14:56
Enjoy our scandal amateur galleries that looks incredibly dirty
http://freetrannivids.freehottranny.moesexy.com/?reina
areeya porn porn pwned photos corton network porn gay amatuer porn tube elise maning porn
104379. ChristianRow
15.10.19
14:52
http://www.cmcmyriff.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
https://www.jasmec.co.jp/cgi-bin/navi/navi.cgi?jump=84&url=https://tomodachinpo.mobi/
http://ice18.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://www.edhim.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
https://fagjob.ankiro.dk/content/agent/show_newsletter_job.aspx?id=eca3eadc05d874aaef7b371e158ad0ac&url=https://tomodachinpo.mobi/
http://myamerico.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
https://jakschudnac.blog/wp-content/plugins/AND-AntiBounce/redirector.php?url=https://tomodachinpo.mobi/
http://hershan.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://www.killermovies.com/out/jump.php?domain=tomodachinpo.mobi/&path=
http://homematureclips.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://m.rokyu.net/jump.php?u=https://tomodachinpo.mobi/
http://dellcamp.ru/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=https://tomodachinpo.mobi/
http://atumedico.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://dispatchmedia.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://askfranz.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
http://www.free-bbw-galleries.com/cgi-bin/atx/out.cgi?id=53&trade=https://tomodachinpo.mobi/
http://cl.angel.wwx.tw/debug/frm-s/tomodachinpo.mobi/
https://dfiles.ru/payment_bornpay_subscribe.php?cancel_url=https://tomodachinpo.mobi/
http://www.28ww.com/home/link.php?url=https://tomodachinpo.mobi/
http://allpoliticsislocal.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tomodachinpo.mobi
104378. ericqm3
15.10.19
14:27
Hot photo galleries blogs and pictures
http://nursesexporn.miyuhot.com/?deborah
free squirting porn videos mixican porn porn las vegas real sex satin free porn renee o connor porn fakes
104377. Maksimmef
15.10.19
13:39
[url=http://pufodelyt.autofars.ru/foto-golyh-devochek-speredi.php]фото голых девочек спереди[/url]
[url=http://pyritu.beward-altai.ru/2019/10/04_l3aKIv.htm]фото эротика пожилых дам[/url]
[url=http://ecylykisu.artbagetspb.ru/kristal-steal-porno-video-onlayn.php]kristal steal порно видео онлайн[/url]
[url=http://ufih.raypower.ru/banki-kredity-mfo-zaymy.html]банки кредиты мфо займы[/url]
[url=http://sarosi.mmsefi.ru/qmhkXF0Tx.htm]часное порно фото знаменитости[/url]
104376. Samuelrek
15.10.19
13:27
http://eutrade.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
https://forum.slowtwitch.com/gforum.cgi?url=https://www.simozo.net/
http://www.tubevideos7.com/crtr/cgi/out.cgi?id=86&tag=top&trade=https://www.simozo.net/
https://www.e-act.nl/afflog/go?l=90&a=955&p=0&f=StijnZeeman&url=https://www.simozo.net/
http://joclayorganics.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://www.torezista.com/redirect.php?af_id=65&which=t1&url=https://www.simozo.net/
http://chadha.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://1dollaronlinecourse.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://www.google.cm/url?sa=i&rct=j&q=w4&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=IFutAwmU3vpbNM&tbnid=OFjjVOSMg9C9UM:&ved=&url=https://www.simozo.net/
http://yolochiropractic.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://niconicowiki.ckwng.com/wiki/Similar_Porn_Sites_Videos_Rating_Porn_Sites_-www.simozo.net/
http://alabamaoutdoors.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://www.warpradio.com/follow.asp?url=https://www.simozo.net/
http://advisor.wmtransfer.com/SiteDetails.aspx?url=www.simozo.net/&tab=rl
http://www.bustys.net/cgi-bin/at3/out.cgi?id=26&tag=botTLIST&trade=https://www.simozo.net/
http://big5.hire.jobcn.com/gate/big5/www.simozo.net/
http://youetube.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://www.autism-info.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://reportwatcher.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.simozo.net
http://enewsletter.staffordshire.gov.uk/t.aspx?S=3&ID=376&NL=29&N=539&SI=8204&URL=https://www.simozo.net/
104375. ScottWaG
15.10.19
13:12
Наркологическая клиника в вашем городе лечение и реабилитация зависимых
Компетентно. Ответственно. Эффективно.
[url=http://tootinonpverhoo.tk/144.html]токсикоманія Салават[/url]
[url=http://carebomvica.cf/617.html]принцип работы капельницы Донской[/url]
[url=http://pilskindtimaral.tk/7512.html]поликлиника взрослая 32 в Домодедово[/url]
[url=http://mesbvansprocinsur.ga/2260.html]капельница на англ Алтуфьевский[/url]
[url=http://akenparcapoc.ml/2989.html]гу пфр 8 Басманный[/url]
104374. Randallkem
15.10.19
12:22
Готовы помочь сделать для Вашего бизнеса сайт визитку в Вашем городе Аше Краснодарского края?.
С гарантией сделаем, продвинем в Яндекс, Гугл, соц. сетях пишите на seo-websait@yandex.ru
Работаем по Краснодарскому краю, все чаще у нас заказывают с Горячем Ключе.
Звоните, мы готовы сделать для Вас, качественный и самое главное не дорогой интернет ресурс для Вас и Вашего бизнеса. Кстати наш номер +7(967)665-46-33, +7(988)667-88-72

Часто ищут в Гугл по запросу:
[url= https://сайткраснодар.рф/создание-сайтов-в-апшеронске/]заказать сайт в Апшеронске [/url]

Ждем Ваших заказов! И Готовы БЕСПЛАТНО проконсультировать.

прошу прощения за ОФТОП.
104373. Brandonreori
15.10.19
11:57
http://www.sandonatoripacandida.net/iframe.php?file=https://simozo.mobi/
http://myprintstore.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://bekbroadcasting.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
https://comhaltas.ie/?URL=simozo.mobi/
http://468.bestmeridian.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://cellularlongevity.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://www.thienantech.com/?https://simozo.mobi/
http://erooster.tv/redirect.php?site=https://simozo.mobi/
http://gorod-ivanovo.ru/widgets/outside/?url=https://simozo.mobi/
http://www.dem.isep.ipp.pt/modules/babel/redirect.php?newlang=EN&newurl=https://simozo.mobi/
http://ticket.www.wp.pl/smgreticket?backUrl=https://simozo.mobi/&test=1&cookie=2286768310706314kB3npuqChN9C1cbJ394QMGDhOO+II47g6W0tkBoWdAqsXhDTVwXdzvjoWaVndlx664+Fqb99BKTSEEvcBcLBV5kt1Z9EcO5VvfOfnRbYDv6KJQRjXr+oUs7Uq9n+fsBv
http://www.amateurinterracial.biz/cgi-bin/atc/out.cgi?id=34&u=https://simozo.mobi/
http://astromanic.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://de.trefoil.tv/go.php?url=https://simozo.mobi/
http://acede-rx.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
https://search.whanganui.library.org.nz/cgi-bin/koha/tracklinks.pl?uri=https://simozo.mobi/
http://www.wigleyorchard.co.uk/TorqueCMS.php?URL=https://simozo.mobi/
http://emaame.com/redir.cgi?url=https://simozo.mobi/
http://tsukaisute.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
http://kujo-os.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=simozo.mobi
104372. VasiliyFuh
15.10.19
11:41
[url=http://ojuqa.oil-change.ru/11415.asp]займы в мурманске срочно наличными адреса[/url]
[url=http://ygyhehy.adm-nolinska.ru/2019/10/11-d8CzSzMuM.asp]займ онлайн без steam[/url]
[url=http://uvamosy.stroynor.ru/2019/10/11_zaym-bez-procentov-webbankir-otzyvy.aspx]займ без процентов webbankir отзывы[/url]
[url=http://ejaxova.ahmurki.ru/2019/10/05-sutojy/index.html]порно видео аллы гришко смотреть[/url]
[url=http://uvyzom.scola-20.ru/2019/10/03/L8dNS.asp]buy chess online uk[/url]
104371. robertaib3
15.10.19
11:00
Hot teen pics
http://powerbiweb.sexbibijones.instasexyblog.com/?moriah
10 alien force porn facebook porn erotica full legnth teen porn movies porn grandma tubes teen titan raven an porn
104370. MarBic
15.10.19
09:37
ВНИМАНИЕ! МОШЕННИКИ! [url=http://ooointek.wordpress.com]ООО ИНТЭК[/url] ИНН [url=http://ooointek.wordpress.com]7721782188[/url] Генералыный директор [url=http://ooointek.wordpress.com]Марченко Павел Владимирович[/url] – кидалы!

Остерегайтесь этих мошенников!!!

Заманивает красивыми обещаниями на долгосрочное сотрудничество и большие объемы, а потом кидает, как только получил деньги! И плевать он хотел на своих кредиторов!

Непонятно, как этой компании до сих пор удается вести свою мошенническую деятельность! Куда смотрят проверяющие органы!

Позиционирует себя как надежная многолетняя компания, занимающаяся перепродажей нефтепродуктов. Они попросили заключить договор и выставить счет на постоплату!

Мы пошли навстречу этим обманщикам и в итоге попали на 25 000 000 миллионов (поставили им мазут на эту сумму).

Счет они в итоге, конечно же, не оплатили! Всячески динамят — трубки не берут, на почту не отвечают.

Остерегайтесь этих мошенников!!!

ВНИМАНИЕ! МОШЕННИКИ! [url=http://ooointek.wordpress.com]ООО ИНТЭК[/url] ИНН [url=http://ooointek.wordpress.com]7721782188[/url] Генералыный директор [url=http://ooointek.wordpress.com]Марченко Павел Владимирович[/url] – кидалы!
104369. Melorovali
15.10.19
09:36
[url=http://olujid.stroynor.ru/2019/10/11_yandeks-porno-eblya-znamenitostey.php]яндекс порно ебля знаменитостей[/url]
[url=http://hewafucu.stroynor.ru/zaymy-bez-karty-i-bez-foto.html]займы без карты и без фото[/url]
[url=http://moty.scola-20.ru/2019-10-03-byqopikiby/]buy lanterns online uk[/url]
[url=http://zuqakyx.stroynor.ru/102985.html]микрозайм 4 слова[/url]
[url=http://lasym.gotika-tur.ru/vwVh.asp]omeprazole dr 20mg price[/url]
104368. KingCSGOtoora
15.10.19
09:09
Привет друзья!

Всем известно, что в наше время всё большую и большую популярность набирают рулетки, связанные с популярным шутером Countre Strike Global Offensive. Наша честная рулетка является отличным способом присоединиться ко всем поклонникам игры. Здесь Вы сможете делать ставки различными скинами и вещами з вашего инвентаря, принадлежащие Countre Strike Global Offensive. Это отличный способ побороться за уникальные и возможно редкие предметы, относящиеся к кс го. Ведь в случае выигрыша вы абсолютно бесплатно получите все вещи, которые были поставлены. Испытать удачу может каждый, ведь минимальная ставка от 1 рубля!

[url=https://ecocsgo.me/10-mini-opisanij-k-igram-dlya-devochek-zhanra-poisk-predmetov]рулетка кс го[/url]
104367. Brucetup
15.10.19
08:34
Ver Gйminis 2019 cine online - https://www.ivoox.com/geminis-ver-pelicula-online-completas-espanol-gratis-audios-mp3_rf_42954936_1.html
Ver Gйminis 2019 pelicula online enlace alternativo - https://blog.libero.it/wp/veronlinegratispelicula/2019/10/01/geminis-ver-completas/

Gemenis youtube pelicula
Gйminis cine latino
Gйminis pelicula en espanol
Gemenis pelicula en linea
Gemenis ver pelнcula en linea
Gemenis pelicula gratis
Gйminis ver pelнcula gratis
Gemenis ver cine
Gйminis pelicula gratis
Gemenis Descargar pelicula
Gemenis en linea en castellano
Gemenis Ver pelicula
Gemenis ver gratis
Gemenis ver latino
Gemenis ver mexicana
Gйminis Mexico
Gйminis Ver pelнcula
Gemenis Ver pelicula online
Gemenis Ver cine en linea
Gйminis ver pelicula gratis
Gйminis ver cine latino
Gйminis ver mexicana
Gemenis Ver cine catalа
Gйminis ver pelicula galego
Gemenis ver pelicula euskara
Gйminis cine en castellano

Gйminis ver cine en linea, Gemenis pelнcula completas, Gemenis ver gratis, Gйminis ver pelicula, Gemenis pelicula latino, Gemenis ver pelicula gratis, Gemenis pelнcula completas en chilena, Gemenis pelicula mexicanas, Gйminis ver online, Gйminis ver completas, Gemenis cine completa 2019, Gemenis ver pelicula online mexicana, Gйminis ver cine completa, Gemenis pelicula online espaсa, Gemenis descargar pelнcula
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
3.1303