ПЛЪХОВЕТЕ...

 

 
Рейтинг: 3.00
(22)
Увод
ПЛЪХОВЕТЕ
Епилог

БЛОГ АРХИВ
«« юни 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          Увод
Вие искате домашно животно, което да е дружелюбно и умно, да се старае да ви угоди и лесно да се поддава на дресура? Животно, което напълно да съответства на напрегнатия ви начин на живот? При това такова животно, което да не струва скъпо, да не се нуждае от специални грижи и, което е най-важното – от общуването с него да получавате удоволствие - вие и вашето семейство? Тогава…ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА ДЕКОРАТИВНИЯ ПЛЪХ*!


 ВЪВЕДЕНИЕ


Първите диви плъхове са одомашнени от хората преди хиляди години. Някои народи даже почитали тези умни и съобразителни животни. В китайската митология плъховете са надарени с особена мъдрост, а хората, родени в годината на Плъха (китайски зодиак) се считат за уважавани, умни и прозорливи.
В епохата на Античността и през Средновековието знахари използвали за своите лековити еликсири плъхове и мишки, а в Азия ги употребяват за тези цели и до сега.
С развитието на експерименталната медицина плъховете навлезли широко като лабораторни животни за различни изследвания. Много съвременни лекарствени препарати са апробирани именно на тях.

Мишевидните гризачи, в качеството си на декоративни животни, в Мала Азия били познати 1000 години пр.н.е. Истина е, че плъхове като домашни животни започнали да ги развъждат много по-късно.
Вроденото любопитство и съобразителност помага на плъховете да излязат и от най-заплетените ситуации. А тяхната любознателност, непретенциозност и подкупващо дружелюбие привлича много любители на животните. Питомното декоративно плъхче може да стане забележителен другар и даже член на семейството.
 
Плъховете – това са забележителни домашни животни. Те са чистоплътни, не лаят, не вият и не скимтят, не цапат тротоарите и нямат нужда от разхода в полунощ, под проливен дъжд. Струват евтино, а и отглеждането им е по джоба на всеки. Вместват се във всеки дом и квартира. Но най-важното – притежават благ характер и умеят да доставят истинско удоволствие на хората. Дори и малки по размер те са гиганти, що се отнася до съобразителност. За тях са характерни висока степен на умствено развитие в съчетание с добра памет, а така също първокласна способност да решават проблеми. Всичко това ги прави най-добрите кандидати за дресура.

* - Тук и навсякъде в статиите под думата «плъх» да се разбира единствено представителите от вида Сив Плъх (Rattus norvegicus). Декоративни (или домашни) ще наричам плъховете, които се отглеждат от човека в домашни условия, като животни-любимци. Всички останали плъхове (синантропни, полудиви, полупитомени и екзантропни) слагам под общ знаменател «диви».

ПП. Пожелавам ви приятно четене!
rat_trap@abv.bg


0.1242